Odkedy sa Stroon objavil na scéne, každý rok ponúkol novú nahrávku. Tentoraz si však doprial o niečo dlhší nádych a novinku Vice Laboratory prináša rok a pol od predchádzajúcej platne Solar Preludes (2016). Album vychádza dnes vo vydavateľstve Deadred Records a dnes ho aj predstaví naživo na spoločnom koncerte s projektom Autumnist.

Ako napovedá názov albumu, Stroon na ňom poslucháčov pozýva do laboratória, v ktorom skúma sám seba. "Vice Laboratory je osobný album, je to terapia, ktorou som sa chcel vysporiadať so svojimi neresťami: samoľúbosťou, hnevom, samotárstvom, prehnanou nostalgiou či emocionálnou nestálosťou. Vice Laboratory je nazretie cez okno do laboratória - do môjho vnútra, kde mi skúmanie mojich neduhov prináša vytúžené uvoľnenie," hovorí o nahrávke hudobník, vlastným menom Dalibor Kocián.

Tak ako kolibrík zo skladby Hummingbird Reaction, ktorý neodbytne naráža do okna laboratória, tak aj názvy ďalších - čisto inštrumentálnych, no emocionálne veľavravných - kúskov naznačujú, čo autora inšpirovalo. Blizzard of Storms zosobňuje hnevlivosť, Lonely Spire hovorí o samotárstve, Touch Sensor Circuit o nedotklivosti, High Elusive o emocionálnej nestálosti, Ballerina Box zase o sebestrednosti a Past Perfect Fluid o ťahavej nostalgii, ktorá sa vlečie za nami. Pri názvoch jednotlivých skladieb si občas treba pomôcť slovníkom anglického jazyka, ale to už je Stroonova charakteristická črta, keďže popri hudbe sa živí ako učiteľ angličtiny.

Stroon - Vice Laboratory na vinyle Zdroj: Deadred Records

Minimalizmus, melanchólia aj erupcie beatov

Rovnako je charakteristický aj jeho zvuk, ktorý si s nikým nepomýlite. Štyri skladby zo siedmich vznikli z vibrafónových improvizácií, ktoré slúžia ako základné harmonické a melodické odrazové mostíky. Tieto vibrafónové skice sú obaľované beatmi, harmóniami a melódiami. Hrmiaca metalová gitara, známa z predchádzajúcich dvoch projektov (Chosen Months a Solar Preludes), tentokrát ostala v kúte. Nechýba však typický stroonovský minimalizmus a melanchólia, aj odkazy na klubovú elektroniku v skladbe Ballerina Box. S ňou má Stroon vrúcny vzťah, aj keď rytmy na Vice Laboratory nie sú priamočiaro tanečné.

Novinkou v umelcovej tvorbe a výrazným korením albumu sú samplované živé bicie v úvodnej Blizzard of Storms, či v spomínanej Ballerina Box, s výraznými breakbeatmi graduje aj záverečná Hummingbird Reaction. Vice Laboratory podľa Stroona prináša okrem vnútornej očisty aj zavŕšenie jednej autorskej etapy."Nie je to najaktuálnejšia elektronika, ale 'stroonovina' - známy sound, harmónie a melódie, je to modálne, a beaty nie sú úplne na prvú," vysvetľuje autor. Skladba Lonely Spire už vyšla na exportnej kompilácii Ostrov hudby 2 a hráva ju Rádio_FM.

Artwork albumu je dielom Kataríny Svobodovej a o dizajn obalu sa postarala Aurélia Garová. O mastering albumu sa postaral Tom Karásek v štúdiu Gargle&Expel v Dubline. Nahrávka vychádza na značkách Deadred / Starcastic vo formáte 12" vinylovej LP platne (farba: ghost transparent) a digitálne vo formátoch MP3, FLAC na stiahnutie z oficiálnej stránky Stroona a oboch vydavateľstiev, a zároveň v streamovacích sieťach Apple Music, Spotify, Deezer, Google Play atď. Vydanie albumu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia

Naživo zaznie novinka už dnes večer na release party v bratislavskej Fuge, kde svoj nový album False Beacon predstaví aj Autumnist.



Biografia

Stroon je pulzujúcim elementom na slovenskej hudobnej scéne. Nielen vďaka vibrafónu, ktorý je jeho hlavným nástrojom, ale aj vďaka škále projektov a spoluprác, v ktorých necháva svoj rukopis. Zasnenosť, kontemplácia, snaha o beztiažovosť, konceptualita, to všetko vo vnútri. Modalita, rytmické štruktúry, minimalizmus, skreslenie, synthové plochy a proto-melodika navonok. Svoje živé hrania sa snaží vždy prispôsobiť miestu, času a divákom. Preto v jeho setoch môže zaznieť jeho raná elektronika, akustické kompozície, dystopické improvizácie, solárne prelúdia, ale aj jeho najnovšia tvorba.

Stroon na seba upozornil v roku 2010 debutovým EP Ruine Noire, ktoré si vyslúžilo veľmi pozitívne ohlasy. Odvtedy takmer každý rok prináša správu o svojom momentálnom hudobnom smerovaní. Smithereens, Triple Farewell a Impermanence preňho znamenali pokračovanie v objavovaní vlastného "elektronického" jazyka, ku ktorému postupne pripájal vibrafón. Dané skúmania vyvrcholili singlom Astatine, ktorý sa hneď po vydaní stal jednou z najhranejších skladieb v rotácii Rádia_FM.

V kontraste s jeho najúspešnejším singlom, krátke EP Chosen Months z roku 2015 bolo prudkým návratom k jeho metalovým koreňom. Na Solar Preludes v roku 2016 potom spojil protikladné svety skreslenej gitary a vibrafónu do elektronickej formy. Album bol v rámci Radio_Head Awards nominovaný v dvoch kategóriách. V rozhlasáckom RHA festivale sa Stroon predstavil aj s kompozíciou Songs of Concealed Amplitude písanou pre ansámbl, elektroniku a soprán. Novinka Vice Laboratory prináša autorov extrovertnejší prístup a jeho lásku pre "klubovosť", no stále s jeho príznačným rukopisom.

Okrem vydávania sólových albumov, bol, resp. je členom rôznorodých formácií a ansámblov (Puding Pani Elvisovej, Cluster Ensemble, Veni Ensemble). Veľkú časť jeho tvorby predstavuje hudba pre divadelné predstavenia (Jumika, Vegánska Apokalypsa, Folklore Not War, Artina & Onno), filmy (Osuca, Parralel), site-specific performance (Biela noc, Signal), ale aj rôzne eventy a reklamy. Spolupracoval na niekoľkých aplikáciách a hrách, či už ako autor hudby, ale aj ako zvukový dizajnér (Pištove Vajcia, Vulkanist, Hellmut).

Redakciu Hudba.sk informoval Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Milo Fabian