Slovenské duo Kinsfolk po sérii chytľavých akustických skladieb prichádza so štvrtým singlom s názvom Tough Girl. Peter Cinkanič a Dominik Demčák sa inšpirovali dánskou elektropopovou scénou, keďže niekoľko rokov žili v Kodani, no zároveň zostali verní pesničkárskej tradícii.

Pesnička Tough Girl mala už pred vydaním dobré ohlasy na koncertoch, preto si ju Kinsfolk vybrali za svoj štvrtý oficiálny singel. Po folkovom debute Adelaide, popovejšie ladenom Will Wait For You a synthovej Cold Sea dopriali hudobníci zo Sobraniec tejto koncertnej hitovke špecifický zvuk. Inšpiráciu dánskym elektropopom spojili s americkým vnútrozemským (heartland) folk-rockom. Výsledkom je priamočiara skladba plná pozitívnej energie.

"Myslím si, že je to náš zatiaľ najautentickejší singel. Je to ostrieľaný koncertný song, z ktorého ide dobrá energia a kontinuita. Absolútne sme si užívali celý proces nahrávania a produkcie. Bolo to jednoduché, relatívne rýchle a prirodzené. Cítime sa v ňom absolútne sami sebou," priznáva Peter Cinkanič, ktorého v kapele dopĺňa bratranec Dominik Demčák. Po textovej stránke je novinka o medziľudských vzťahoch. "Vyjadruje jednoduchú myšlienku, že všetky pocity a zážitky, čí príjemné alebo menej, môže človek zdieľať s ostatnými. Je o pozitívnej energii medzi ľuďmi, o tom, ako málo stačí, aby boli šťastní."


Z gitarovej pesničky moderný pop

Kapela sa snaží každým singlom posunúť niekam ďalej, nielen po hudobnej, ale najmä zvukovej stránke. Ešte keď obaja členovia pôsobili v Dánsku, obzerali sa po producentovi, ktorý by bol pre nich ako mladých muzikantov dostupný a vedel túto pôvodne gitarovú pesničku ozvláštniť o prvky modernejšieho popu, aký poznali z tamojšej alternatívnej scény. "Páčili sa nám veci, ktoré produkoval Tobias Ingemann z kapely Donna. Má svoje malé štúdio a spolupracoval napríklad s Your Love. Objavili sme ho cez Spotify."

Ingemanna preto oslovili a napokon im sa stal spoluproducentom skladby a robil aj jej finálny mix. Pre mastering následne odporučil Joela Krozera, ktorý spolupracuje s úspešnými súčasnými dánskymi kapelami, predovšetkým z alternatívnej scény. "Počuli sme, že Joel je absolútny profík na mastering elektropopových skladieb. Bolo pre nás zaujímavé sledovať, čo dokáže spraviť s našou pôvodne gitarovou pesničkou. Bola to zábava a sme spokojní s výsledkom. Joel spolupracoval aj napr. s Chinah, Gents, Barselona či When Saints Go Machine," spomína Dominik Demčák.

Vizuál singla je inšpirovaný minimalistickými obalmi albumov takých velikánov ako Prince, Pet Shop Boys či New Order. "Chceli sme ho jednoduchý, ľahko zapamätateľný s feel-good energiou. Presne taký, ako vnímame singel samotný," vysvetľuje Peter Cinkanič. Na obale je znázornený názov pesničky v Morseovej abecede.

Po sérii singlov chystajú niečo väčšie

Dvojica plánuje v najbližších mesiacoch pracovať na ďalších nahrávkach a radi by ich vydali ako celok. Produkčne začali robiť veci trochu ináč, ale stále zostávajú verní DIY štýlu práce. "Uvidíme, ako to vypáli a čo nám dovolí každodenný pracovný kolotoč. Momentálne sa cítime znovuzrodení, keďže opäť koncertujeme a radi by sme hrali čo najviac, aby sme mohli preniesť sviežu energiu na ľudí."

Kinsfolk je slovenské indie-popové duo, sformované v roku 2014 bratrancami Dominikom Demčákom a Petrom Cinkaničom. Svoj prvý singel Adelaide vydali v októbri 2014 a zaujali ním viaceré popredné hudobné média na Slovensku a v Čechách. Od roku 2014 duo striedavo žilo na Slovensku a v Dánsku. Kapela si po vydaní ďalších singlov Will Wait for You (2016) a Cold Sea (2017) zahrala na niekoľkých festivaloch, vrátane piešťanského Grape festivalu či jedného z najväčších hudobných podujatí v Európe - maďarskom Szigete.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Edo Kopček, PR manažér Kinsfolk.

Súvisiaci interpreti: Kinsfolk