Máloktoré vydavateľstvo nasadí svoje esá vyššieho či stredného kalibru počas letnej uhorkovej sezóny. Tak je pravidlom, že v horúcich mesiacoch sa pretriasajú skôr ľahšie žánre krátkeho doletu.

Máloktoré vydavateľstvo nasadí svoje esá vyššieho či stredného kalibru počas letnej uhorkovej sezóny. Tak je pravidlom, že v horúcich mesiacoch sa pretriasajú skôr ľahšie žánre krátkeho doletu.
Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo môže byť i táto antológia jedného z najväčších žijúcich hráčov a spevákov žánru, ktorý „nikdy nevyjde z módy, pretože do nej nikdy neprišiel“. Blues pretrváva bez ohľadu na sezónne výkyvy a kto sa v ňom raz presadí, toho jeho verní opúšťajú iba z miestnosti nohami dopredu (v drevenej pyžame).
Buddy Guy sa stal bluesovým gitarovým hrdinom už v šesťdesiatych rokoch a slúžil ako výrazná inšpirácia pre takých hráčov ako Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Mark Knopfler alebo Jeff Beck. Vzhľadom pôsobí Buddy Guy dodnes pomerne mladíckym dojmom. Neraz jeho hudobní „epigóni“ opustili tento svet skôr než on, prípadne vyzerajú o generáciu staršie než ich vzor, ktorého dátum narodenia je 30. 7. 1936.
Buddy uzrel svetlo sveta v americkej Luisiane, kde o bluesové inšpirácie nebola núdza. Roku 1957 sa, ako mnohí jeho slávni i menej známi čierni bratia, presídlil do Chicaga, hlavného mesta elektrického blues. Kompilácia 15 skladieb Buddy´s blues zachytáva esenciu toho najlepšieho z rokov, ktoré Buddy strávil ako umelec legendárneho vydavateľstva Chess bratov Phila a Leonarda Chessovcov, ktoré si k svojmu 50 výročiu formou rôznych výberov pospomínalo na viacerých svojich kmeňových umelcov.
Hoci sa Buddy Guy nikdy nepreslávil tak ako jeho stajňový kolegovia Muddy Waters, Howlin´Wolf, Little Walter alebo Sonny Boy Williams, zanechal po sebe impozantné hudobné dedičstvo. Gitarista Buddy Guy vedel priložiť pomocnú ruku k dielu svojich kolegov, napríklad spolu s kontrabasistom Willie Dixonom sa podieľal na vzniku známeho albumu Muddyho Watersa Folk Singer z roku 1963, bol a je to však predovšetkým sólový umelec s výrazným gitaristickým rukopisom a emotívnym speváckym prejavom.
Skladby na kompilácii Buddy´s blues pochádzajú zo šesťdesiatych rokov a popri Buddyho prejave je na nich zaujímavý aj hudobný doprovod elektrickej kapely doplnenej dychovou sekciou. Korene ich hudby siahajú od blues bližšie k soulu a funku, než k tradičnému rocku.
Na takomto ohnivom blues v Buddyho podaní nie je čo meniť ani po rokoch a Buddy sám sa ani po rokoch neoslabil. Jeho hudba vyzrela do technicky efektnejších fines, no dodnes v svojej autenticite a vitalite prekonáva na pódiách hráčov vyškolených na blues. Bude to asi tým, že Buddy sa školiť nemusel, pretože on blues vytváral.

Vydavateľstvo: Chess
Celkový čas: 53:18

Zoznam skladieb:

Worried Mind
First Time I Met The Blues
Let Me Love You Baby
I Found A True Love
Pretty Baby
My Time After A While
Stone Crazy
Keep It To Myself
Ten Years Ago
Go To Use Your Head
I Cry And Sing The Blues
She Suit Me To A Tee
My Love Is Real
Leave Me Girl Alone
When My Left Eye Jumps

Zdroj: TS MusicServer