Počas takmer dvadsiatich piatich rokov existencie britskej skupiny The Cure sa v hitparádach objavilo množstvo singlov s ich zapamätateľnými a chytľavými skladbami.

Počas takmer dvadsiatich piatich rokov existencie britskej skupiny The Cure sa v hitparádach objavilo množstvo singlov s ich zapamätateľnými a chytľavými skladbami. Množstvo z takto uverejnených pesničiek – najmä B strán singlov - sa nikdy nedostalo na regulérne albumy skupiny a buďto upadli do zabudnutia, alebo sa, spolu so skladbami The Cure z rôznych soundtrackov a kompilácií, stali predmetom zberateľskej extáze, ktorej kompletizačné vyvrcholenie je často iba fatamorgánou miznúcou na obzore.
Kam sa podeli skladby ako A Japanese Dream či Harold &# Joe alebo 2 Late? Dobrou príležitosťou na ponúknutie kompletného balíka B-strán a rarít bolo až ukončenie dlhoročnej spolupráce skupiny s vydavateľstvom Fiction records. Podtitul Fiction Years teda neznamená, že by chcel Robert Smith na svojej histórii niečo meniť, domýšľať alebo idealizovať. Obidve strany, vydavateľstvo aj umelci, sa jednoducho rozhodli usporiadať svoje záležitosti formou veľkého upratovania, ktoré spočívalo jednak v remastrovaní starých albumov a najmä v zostavení veľkolepej štvordiskovej kompilácie Join the Dots - B-Sides & Rarities 1978-2001.
V histórii skupiny sa už vyskytol podobný počin, na ktorý vo viacerých smeroch naväzuje aj nová kompilácia. Bola to sada kaziet so singlovými nahrávkami, ktorá vyšla roku 1986 pod názvom Staring at the Sea.
Čaro B-strán singlov spočíva aj v tom, že The Cure si tu mohli dovoliť väčšie úniky zo svojej „alternatívnej komercie“ a na druhých stranách singlov, kde už z komerčného hľadiska prakticky o nič nešlo, nadobúdali ich skladby a remixy neraz výstredné až absurdné podoby.
Okrem pôvodnej tvorby The Cure  tu nájdeme aj cover verzie rockových klasík ako Hello I Love You od Doors, Hendrixovu Purple Haze a Goreho World in My Eyes.
Výpravnú kompiláciu dopĺňa umelecky poňatý booklet obsahujúci množstvo výtvarne štylizovaných a/alebo dokumentárnych fotografií, kresieb a textov Roberta Smitha a Simona Gallupa. Osemdesiat strán je napevno zviazaných tvrdým obalom „knižky“ o rozmeroch 257 x 144 x 20 mm. Vo vnútorných stranách tvrdej väzby sú vložené štyri CD disky na ktorých sa nachádza presne 70 skladieb v excelentnej zvukovej úprave.
Žltý CD11978 – 1987, modrý CD2 1987 – 1992, fialový CD3 1992 – 1996 a červený CD4 1996 – 2001. Komplet je nielen zberateľskou vzácnosťou, ktorá sa len tak ľahko neopočúva, neopozerá a neprečíta, ale zároveň aj epitafom za doterajšou históriou skupiny a sprievodca svetom pavúčieho muža Roberta Smitha, ktorý zdá sa ešte zďaleka nepovedal posledné slovo.

Vydavateľstvo: Universal (Fiction/Elektra/Rhino), 2004

Celkový čas:

CD1 74:31
CD2 73:38
CD3 72:41
CD4 75:06

Zdroj: TS MusicServer