To, čo dokázali Depeche Mode pre popularizáciu elektroniky, urobili v istom zmysle slova aj HIM v oblasti gotického rocku, akurát že až po kulminácii „klasického obdobia“ tohto žánru.

To, čo dokázali Depeche Mode pre popularizáciu elektroniky, urobili v istom zmysle slova aj HIM v oblasti gotického rocku, akurát že až po kulminácii „klasického obdobia“ tohto žánru. Ostatne, podobný charizmatický zjav ich vokalistov je nepopierateľný. Podľa mnohých však pre dark scénu vykonali HIM skôr medvediu službu a ortodoxní vyznávači temnôt ich mierne sladkastý sound za gotiku veľmi nepovažujú. Berú ich skôr ako šikovne dohotovený gitarový romantický popík pre dievčatká, ktorý sa len programovo do niečoho štylizuje a bezducho využíva imidž a propriet stanoveného štýlu. 

Tak či onak, ako je už z podtitulu jasné, Fíni dospeli k svojmu hudobnému bilancovaniu. Vyberali zo štyroch predchádzajúcich albumov a snažili sa o ich vcelku rovnomerné zastúpenie. Nezabudli tiež pridať dvojicu noviniek – titulnú And Love Said No a Solitary Man, ktorá je zároveň prvým singlom celej kolekcie. Výber v podstate iba potvrdzuje fakt, že Ville Valo a spol. dokážu napísať celkom chytľavé melodické pesničky, zabaliť ich do temne romantickej, ľahko tajomnej róby, pridať k nim štipku rockových riffov a výsledný celok podať poslucháčom so šarmom a nedbalou eleganciou.

Aj keď sa v súvislosti s nimi objavujú najrozličnejšie tvrdenia o tom, že niektoré albumy sa prikláňajú ku komerčnosti a iné sú zase pop goticky „nezávislé“, neinformovaný percipient by mal asi problém so zaradením jednotlivých pesničiek k rôznym obdobiam existencie. Až na takomto výbere sa totiž naplno prejaví určitá zomknutosť a previazanosť celej tvorby. Rozdiel je iba v tom, čo bolo napríklad na Wicked Game svojim spôsobom nové a neopočúvané, postupom času sa stalo takmer rutinou. Retrospektívna kompilácia jednoducho len potvrdzuje status poprockovej kapely s trochu vyzývavou tvárou a schopnosťou osloviť predovšetkým dievčenskú časť publika.

Snáď kapele tento bilančný kompilačný album dopraje možnosť nachvíľu pribrzdiť ten divo rozbehnutý vlak a nadýchnuť sa k ďalším tvorivým nápadom. Zdá sa totiž, že ich symbióza rocku, temnoty a predovšetkým melodického popu bola najviac vzrušujúca ešte na druhom radovom albume. A uznáte, že odvtedy už nejaký ten týždeň ubehol.


Vydavateľstvo
: BMG, 2004
Celkový čas: 67:13´
Tracklist
01. And Love Said No
02. Join Me
03. Buried Alive By Love
04. Heartache Every Moment
05. Solitary Man
06. Right Here In My Arms
07. The Funeral Of Hearts
08. In Joy And Sorrow
09. Your Sweet 666
10. Gone With The Sin
11. Wicked game
12. The Sacrament
13. Close To The Flame
14. Poison girl
15. Pretending
16. When love and death embrace

Zdroj: TS MusicServer