V roku 1994 Ondrej Bagin s kamarátom Peťom Soósom zakladajú syntipopovú kapelu s názvom Psycho. O rok neskôr vznikajú Kvety Nikotínu, o dva roky síce kapela funguje, avšak obsadenie sa mení od základov.

V roku 1994 Ondrej Bagin s kamarátom Peťom Soósom zakladajú syntipopovú kapelu s názvom Psycho. O rok neskôr vznikajú Kvety Nikotínu, o dva roky síce kapela funguje, avšak obsadenie sa mení od základov. Už teraz je to zamotané? Tak si to vychutnajte na oficiálnej stránke skupiny, kde na neuveriteľných trinástich stranách nájdete kompletnú biografiu tejto kapely, pekne podrobne a zamotane natoľko, že vás to bezpochyby pochytí k tomu, že sa odhodláte zistiť si o nich čo najviac a navyše si vypočuť ich muziku, ktorá je rovnako netradičná ako všetko, čo sa s touto kapelou spája.
Na spomínanej stránke sa tiež dozviete, že skupina, ktorá v podstate funguje neuveriteľných trinásť rokov, má na svojom konte štyri albumy, ktoré si môžete prostredníctvom internetu objednať a vychutnať si ich naplno. Jedenásť noviniek sa nachádza na aktuálnom projekte nazvanom Hnusné básne. A jeden nevie, či sa má pousmiať, alebo to brať vážne. Ale jedno viem iste. Keby táto skupina vznikla pred rokom 1989 a prišli by do vydavateľstva s tým, že chcú vydať vlastné CD, tak by to bola smrť ich nádejnej profesionálnej kariéry. Takáto „netradičná“ tvorba sa jednoducho v tom čase nenosila.

Dnes je však doba celkom iná a pri troche námahy sa dopracujete aj k novému albumy formácie Kvety Nikotínu. Albumu, na ktorého albume stojí chlapík, s papierovou krabicou na hlave. A kam ho zaradiť? Zmixujte si Hudbu z Marsu s Hexom a spevom Koníka zo Zóny A a vyjde vám z toho bezpochyby nejaký nový hudobný žáner, ktorý ak pomenujete a dáte si to navyše zaregistrovať, môžete sa o pár rokov ocitnúť v učebniciach.
Kam som to skĺzol? Do opisu niečoho, čo vás na tridsaťšesť minút bezpochyby vytrhne z fádneho života, prinúti vás zbystriť pozornosť a venovať sa tejto platni. Z albumu sa na vás vyvalí dávka nadšenia z toho, že hráme a máme platňu. Nečakajte srdcervúce dojáky o láske, pripravte sa na texty, nad ktorými, ak ich budete chcieť pochopiť, budete musieť aj trochu popremýšľať. Môžete očakávať netradičné hudobné kompozície, ktorým v súčasnosti už dominuje gitara. Pesničky, ktoré pravdepodobne nebudú nikdy hrať rádiá, avšak pesničky, ktoré sú hudobne nahrané absolútne profesionálne a chytia uši nielen fanúšika, dá sa na ne celkom dobre baviť a to pravdepodobne týmto chalanom stačí, rovnako tak ako ich fanúšikom.
Texty? Opäť netradičné. O čomkoľvek, podané spôsobom, ktorý vyráža dych. Rýmy? Na čo? Toto hádam nie sú ani klasické texty, ale príbehy s hlavou a pätou, prerozprávané v sprievode fakt zaujímavej muziky.
No a spevácky prejav? Netypický a grandiózny, občas ukričaný, avšak všetko v hraniciach normy. Sila tejto hudby je totiž v tom, že z nej cítiť chuť hrať, nech si myslí kto chce, čo chce. A ak máte pocit, že tento opis nemá hlavu ani pätu, tak je to aj s albumom Kvetov nikotínu. S tým rozdielom, že po 36. minútach počúvania máte v ich prípade pocit, že ste prežili niečo famózne. Tak si to užite.

Celkový čas: 36:04

Linky: www.kvetynikotinu.com

Zoznam skladieb:
01. Kúra
02. Dnes
03. Škaredé káčatko
04. Nahota
05. Vlci
06. Rzba na súši
07. Pichliače
08. Vec nás dvoch
09. Kúdole prachu
10. Iyba
11. Barbar

Zdroj: TS MusicServer