Legendárny gitarista David Gilmour, bývalý člen britskej rockovej skupiny Pink Floyd, vydá začiatkom septembra po deväťročnej pauze nový album Luck and Strange. Na novinku láka čerstvo zverejneným singlom, videoklip bude mať premiéru v piatok podvečer.

Skladba s názvom The Piper's Call svojím zvukom zapadá do celej diskografie Davida Gilmoura vrátane kúskov Pink Floyd. Začína akustickým, až éterickým introm, ktoré akoby nadväzovalo na predchádzajúci "covidový" singel Yes, I Have Ghosts. Postupne sa ale v refréne pridáva slideová gitara, ktorá je pre autora charakteristická. Refrénová časť, kde hudobníka sprevádzajú zborové backing vokály, je sama o sebe tak silná, že slohy oproti nej pôsobia až príliš jednoducho. To ale vytvára krásnu harmóniu a kontrastne členená skladba napokon vrcholí viac než minútovým gitarovým sólom.

Pilotný singel, ktorý hudobník zverejnil spolu s videoklipom a ktorý nájdete aj na streamovacích službách, sľubuje, že nový album bude opäť oslavou kvalitnej hudby a bezpochyby sa zaryje do uší nejedného poslucháča. Na celkový výsledok si ale budeme musieť počkať do septembra tohto roku, kedy ho doplní ďalších osem skladieb.

"Rodinný" album

Osem z deviatich skladieb na Gilmourovom piatom sólovom albume Luck and Strange bude autorských. Zbierku doplní coververzia piesne Between Two Points od The Montgolfier Brothers. Gitarista a skladateľ na albume spolupracoval s koproducentom Charliem Andrewom, ktorý sa v minulosti podieľal aj na nahrávkach Bloc Party, Wolf Alice či London Grammar. O vizuálnu stránku albumu sa zase postaral legendárny Anton Corbijn.

Nahrávka, ktorá vyjde 6. septembra, vznikala počas piatich mesiacov v Brightone a Londýne s hudobníkmi, ako sú basgitaristi Guy Pratt a Tom Herbert bubeníci Adam Betts, Steve Gadd a Steve DiStanislao alebo hráči na klávesové nástroje Rob Gentry a Roger Eno, ktorý je brato legendárneho Briana Ena. Jedna zo skladieb bude obsahovať aj klávesový part Richarda Wrighta, ktorý bol členom Pink Floyd. Zomrel v roku 2008, pričom použitá nahrávka vznikla u Gilmoura doma len rok predtým.

Väčšinu textov napísala Davidova manželka Polly Samson, tak ako aj v prípade jeho minulých sólových albumov. Do tohto projektu sa však zapojilo viacero členov rodiny, a tak budeme mať možnosť počuť aj Davidovu dcéru Romany, ktorá prispela vokálmi a hrou na harfu v spomínanej coververzii, rovnako sa k spevu pridal aj syn Gabriel a o text k záverečnej skladbe Scattered sa postaral syn Charlie.

Autor: Timotej Opálek