Podľa samotného názvu i obalu, dá sa očakávať masaker. Ide síce o to, z akého uhlu pohľadu sa na to pozeráme, ale nový album hudobnej legendy sa dá nazvať masakrom.

Podľa samotného názvu i obalu, dá sa očakávať masaker. Ide síce o to, z akého uhlu pohľadu sa na to pozeráme, ale nový album hudobnej legendy sa dá nazvať masakrom. Avšak poďme na to pekne po poriadku.

Duran Duran boli hudobnou legendou už v osemdesiatych rokoch a veľmi dobre si pamätám na to, ako sa ich kazety vozili na čierno z Poľska. V deväťdesiatych rokoch sa kapela oficiálne rozpadla, čo neskôr nazvali prestávkou, aby sa po niekoľkých rokoch vegetovania vrátili na scénu zo všetkou pompou, ktorá k tomu patrí. Od tej doby Duran Duran vydali niekoľko albumov, a aj napriek tomu, že dnešná doba je pomerne iná, než tá, v ktorej vznikali ich legendárne hity a hudobná scéna si našla nové idoly, formácii sa naďalej darí zaujať dosť široký záber a má úspech u publika, ich pesničky sú žiadané a bodujú v hitparádach.

Inak to nebude ani v prípade aktuálnej novinky Red Carpet Massacre. Prvými dvoma skladbami z dvanástich na tejto platni Duran Duran vtiahnú poslucháča do víru hudby tak ľahko, že ten sa bez akýchkoľvek problémov nechá unášať ich novou tvorbou.

Skvelý ťah. Prvé dve pesničky totiž majú všetky atribúty hitov, ktoré musia zaujať poslucháča, ktorý presne vie, čo od Kapely Duran Duran očakáva. Zmes popových melódií, rockových gitár a súčasné aranžmány práve z dvoch prvých skladieb robia pesničky hodné mena skupiny Duran Duran.
Už som spomínal, že je to výborný ťah. Zvlášť, ak vás tieto dve skladby majú vtiahnuť a prinútiť počúvať aj zvyšok albumu, ktorý mnohí bez problémov nazvú vatou. Nie je to síce až také zlé, hoci pravdou ostáva, že tak silných skladieb ako The Valley, či titulnej Red Carpet Massacre sa už na platni nedočkáte.
Zároveň, hneď z kraja možno kapele vyčítať, že zaspala na mŕtvom bode, že ich klávesy znejú ako v osemdesiatych rokoch a bolo by na čase ich konečne vyhodiť a vymeniť za súčasné, že spevák formácie spieva, akoby sa práve chystal do dôchodku.

Presne tieto pocity môžete mať pri počúvaní nasledujúcich desiatich skladieb. Navyše sa vám môže na konci albumu zdať, že počúvate dookola to isté. Potom to však príde. Disk sa vráti na začiatok a začína poriadna šou. Áno, uznávam, že dve dokonalé skladby na celý album je možno málo, ale koľko umelcov to tak v dnešnej dobe robí.

Navyše, ak sa k celému albumu postavíte, ako k platni legendy, ktorá má stále čo povedať, a neočakávate zázrak, či prelomový album hudobného sveta, nebudete sklamaní. Zvlášť, ak ste dlhé roky fanúšikom tejto formácie.

Duran Duran: John Taylor , Nick Rhodes, Roger Taylor, Simon LeBon

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2007
Celkový čas: 48:57
Linky: www.duranduran.com, www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk

ZOZNAM SKLADIEB:
01. Valley
02. Red Carpet Massacre
03. Nite-Runner
04. Falling Down
05. Box Full O Honey
06. Skin Divers
07. Tempted
08. Tricked Out
09. Zoom In
10. Shes Too Much
11. Dirty Great Monster
12. Last Man Standing