Legenda slovenskej populárnej hudby sa rozhodla po niekoľký raz zrekapitulovať svoju tvorbu a predstaviť sa fanúšikom vo forme albumu najväčších hitov. Nemám to Mekymu za zlé, hoci priznávam, že na nové jeho pesničky mám oveľa väčšiu chuť, než na prierez toho najlepšieho, čo urobil, hoci je to naozaj dobré.Meky Žbirka má však na takýto počin svoje vysvetlenie.

Legenda slovenskej populárnej hudby sa rozhodla po niekoľký raz zrekapitulovať svoju tvorbu a predstaviť sa fanúšikom vo forme albumu najväčších hitov. Nemám to Mekymu za zlé, hoci priznávam, že na nové jeho pesničky mám oveľa väčšiu chuť, než na prierez toho najlepšieho, čo urobil, hoci je to naozaj dobré.

Meky Žbirka má však na takýto počin svoje vysvetlenie. Dvojalbum najväčších hitov vydáva kvôli tomu, aby zrekapitulovať pekne pohromade jednu dekádu svojej tvorby, uzavrel ju a následne by sa už mal fanúšikom predstavovať iba vo forme nových skladieb. Necháme sa prekvapiť, zatiaľ si ho musíme užiť v takej forme, ako nám ponúka.

Dva hudobné nosiče, to je už dostatok priestoru na to, aby sa tam zmestili všetky ťažiskové hity interpreta a Mekymu sa to podarilo. Okrem iného konečne prišiel rad aj na skladby, na ktoré sa pri ostatných výberovkach akosi pozabudlo, pričom ja osobne som najspokojnejší so zaradením skladby Jesenná láska z albumu Zlomky poznania, na záver prvého hudobného nosiša.

Avšak napriek dostatku miesta sa na album predsa len nedostali minimálne dve pesničky, ktoré sa od Žbirku veľmi často hrávali v éteri, pričom dynamická Adriana z albumu Zlomky poznania mala dokonca videoklip. Druhou takou, ktorá mi prišla na myseľ pri počúvaní tejto platne je skladba Nech si kto chce čo chce vraví z albumu Samozrejmý svet.

Meky Žbirka však nakoniec neprichádza iba s výberom najväčších hitov, ale prináša aj dve nové pesničky. Na jeho oficiálne platni po prvý raz vychádza aj skladba Skoro dospelá, ktorú Meky zložil po stávke s moderátormi Rádia Expres a vznikla za dvadsaťštyri hodín. Dlhé mesiace bola dostupná iba na skvelom výbere hitov Rádia Expres, teraz konečne vychádza aj na Žbirkovom oficiálnom nosiči. Druhou novinkou je úplne nová pesnička Daj mi, ktorá prekvapuje svojou dravosťou a po nespočetnom množstve slaďákov z Mekyho produkcie opäť dokazuje spevákove kvality - urobiť kvalitne aj rýchlejší hit.

Neuveriteľných štyridsaťštyri Žbirkových skladieb mapuje jeho tvorbu, ktorou sa predstavuje publiku už neuveriteľných tridsať rokov a aj jeho legendárne skladby, ale i jeho novinky sú dôkazom toho, že spevák ešte nepovedal posledné slovo.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007
Celkový čas: CD1: 77:24, CD2: 76:21
Linky: www.zbirka.cz, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

ZOZNAM SLADIEB
CD1 :
01. Zažni
02. V slepých uličkách
03. Ako obrázok
04. Mám čierny deň
05. Balada o poľných vtákoch
06. Biely kvet
07. Bažant na víne
08. Cesta zakázanou rýchlosťou
09. Atlantída
10. Denisa
11. nechodí
12. Motýľ Admirál
13. Múr našich lások
14. 22 dní
15. Poraď si sám
16. Pozri
17. Mesto spí
18. Katka
19. Kúp mi knihu
20. Len s ňou
21. Možno sa ti zdá
22. Jesenná láska

CD2:
01. Prvá
02. Dotieravý deň
03. C´est La Vie
04. Zima zima
05. Samozrejmosť
06. Ty a ja
07. Letím tmou
08. Bahamy
09. Oh Me Oh My
10. Nespáľme to krásne v nás
11. Bezchybná
12. Miliónkrát
13. Co bolí to přebolí
14. Mám rád
15. Sněhulák
16. Dr. Jekkyl a Mr. Hyde
17. Tajnosľubná
18. Kráľovná rannej krásy
19. Někdy stačí dát jen dech
20. Láskoliek
21. Skoro dospelá
22. Daj mi

Zdroj: TS MusicServer