Oslavujú dvadsať rokov od prevratného debutového albumu team 1. V roku 1987 sa skupina Team, so spevákom Paľom Haberom a hitmi Reklama na ticho, Nároční, či Malá nočná búrka, stala absolútne najúspešnejšou formáciou.

Oslavujú dvadsať rokov od prevratného debutového albumu team 1. V roku 1987 sa skupina Team, so spevákom Paľom Haberom a hitmi Reklama na ticho, Nároční, či Malá nočná búrka, stala absolútne najúspešnejšou formáciou. Z ich debutovej platne sa predalo štvrť milióna albumov.

Samozrejme, dnes tieto čísla nedosahuje nikto a chlapcom zo stredného Slovenska možno ich úspechy iba závidieť. Dnes majú na konte dva krížiky. Medzitým stihol od nich Paľo Habera odísť, aby sa venoval sólovej kariére a aby sa k nim po čase vrátil, pretože bez neho to akosi nebolo ono.

Za dvadsať rokov vyprodukovali jedenásť spoločných albumov, pričom Habera bol hlavnou hviezdou na desiatke z nich (jeden nahrali bez neho). Majú stálu základňu fanúšikov a dostatočne silnú odozvu zo strany publika na to, aby produkovali a nahrávali ďalej, aj keď odkazy na ich fórach jasne hovoria o tom, že už to nie je ten istý Team, čo pred dvadsiatimi rokmi.

A prečo sa tomu niekto čuduje? Však dvadsaťročný človek je dospelá, samostatne zmýšľajúca a zodpovedná osobnosť. Presne taký je aj Team. Kapela, ktorá silou mocou nepotrebuje tvoriť hity, ale jednoducho ich baví hrať a spievať a tak to robia. A povedzme si úprimne, že ich asi ani príliš nezaujíma, čo si o tom myslí okolie. Tomu predsa ponúkajú to najlepšie, čo vedia, čo vytvoria, čo si vymyslia a za čo sú si v konečnom dôsledku aj zodpovední.

Jedenásty album Teamu má katastrofálny obal a v podstate celý booklet. Iba málokomu napadne, že dva svietiace pásy symbolizujú jedenástku. Vo vnútri sú síce texty pesničiek, ale graficky je to napísané ako Biľakov prejav spred štyridsiatich rokov, teda úhľadne, riadok na riadku, nezrozumiteľné a neprehľadné. Tak zlý booklet Team hádam ešte vo svojej dvadsať ročnej histórii ešte nemal.

Ale nie o booklete je album. Ten je o muzike a muzika Teamu je čitateľná ako sväté písmo. Nemusíte sa pozerať ani na zadnú stranu bookletu, aby ste pochopili, kto je autorom ktorej piesne. Aj Paľo Habera, aj Dušan Antalík, aj Milan Dočekal majú tak svojský rukopis, že je to jasné už pri počúvaní platne. A to je dobré. Nehrozí totiž, že by platňa takejto kapely bola na jedno kopyto, čo v prípade Teamu vôbec nehrozí. Druhá otázka je hitovosť jednotlivých skladieb, keďže každému je tiež jasné, že hitmakerom Teamu je práve Habera. Jeho úvodná Ako málo a Kým padá tma sú jasnými hitmi, po tomto ľade sa hravo pohybuje aj Milan Dočekal v dvoch záverečných skladbách Nezmením a odchádzajú. Antalíkove skladby sú síce rockersky hutné a kvalitné, nikdy však nebudú hitmi. Ale takto to predsa bolo pri Teame vždy, a tak je to správne, takže poslucháč dostáva v podstate to, čo očakáva. Ak si k tomu ešte vopred priráta fakt, že chlapci sú zas o niečo starší, neostane sklamaný. Navyše textárske umenie Andyho Ďuricu a Mira Juriku akoby vytlačilo naftalínové ponímanie sveta a kapela si vďaka nim môže nejaký ten rôčik hravo odpísať. Aspoň na prvý pohľad.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007
Celkový čas: 40:27
Linky: www.team-online.sk, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

ZOZNAM SKLADIEB
01. Ako málo
02. Miesto (kde spávajú vtáci)
03. Budem ťa chrániť
04. Ak máš
05. Biely sneh
06. Čo bolo, bolo
07. Prístavy
08. Otázky lásky
09. Kým padá tma
10. Nezmením
11. Odchádzajú

Zdroj: TS MusicServer