Spevácka legenda Janko Lehotský sa svojej silnej fanúšikovskej základni pripomína vydaním dvoch legendárnych albumov z deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Spevácka legenda Janko Lehotský sa svojej silnej fanúšikovskej základni pripomína vydaním dvoch legendárnych albumov z deväťdesiatych rokov minulého storočia.

V roku 1992 sa na trhu objavil projekt Janko Lehotský a priatelia. Nepamätám sa, či vôbec vyšiel na CD nosičoch, ale veľmi dobre si spomínam na magnetofónovú kazetu, ktorej obal tvoril obraz a na album, na ktorom hosťovali trebárs Pavol Habera, Robo Grigorov, Meky Žbirka, ale aj herečka Gabika Škrabáková.
Som si viac než istý, že dnes už zberateľská rarita sa dnes vracia na trh v čistej digitálnej podobe, prináša všetkých štrnásť pesničiek, ktoré sa objavili na pôvodnej verzii a dva pridané bonusy.

Janko Lehotský bol samozrejme autorom hudby všetkých pesničiek na tejto platni a väčšinu z nich si aj naspieval. Poslucháč sa v jeho podaní dočká absolútnych noviniek (v tej dobe), ale tiež trebárs novej verzie pesničky Veľký sen mora, ktorá dodnes nemôže chýbať na žiadnom koncerte skupiny Modus.

Pred sedemnástimi rokmi bol album príjemným spestrením slovenskej hudobnej scény, aj vďaka exkluzívnym a tradične - netradičným hosťom. Album sa však čoskoro rozpredal a je skvelé, že sa v súčasnosti vracia opäť na trh, hoci s iným obalom, než v čase jeho pôvodného vydania.

Obsah je opäť geniálny, len ma trochu zaráža zaradenie pesničiek Ja, ty a môj brat a Vyznanie do bonusovej časti. Ide o skladby, ktoré sú notoricky známe a sú na každej skladačke Modusu. Navyše tento album je tak silný, že nepotreboval podporu notoricky známych hitov, ktoré by ho predávali. Ich pripomenutie však nikdy nie je na škodu.

V obale tohto projektu však nájdete aj druhé CD, ktoré je vlastne ďalším radovým albumom Janka Lehotského. Ten vyšiel v roku 1996 pod názvom Čiernobiely svet. Veľmi silný hudobný počin muzikanta, ktorý hádam ešte nikdy nesklamal a aj tento album je toho jasným dôkazom. Čiernobiely svet je totiž hudobne oveľa dramatickejší, než ktorýkoľvek iný Lehotského projekt. Pri jeho počúvaní čoraz viac nadobúdam pocit, že si jeho prostredníctvom Lehotský splnil všetky svoje muzikantské sny, dal ruky preč od toľko nutnej komercie a nahral a naspieval presne to, čo miluje.
Najznámejšou skladbou z tohto unikátneho projektu je bezpochyby skladba Hlava XXII, avšak zvyšných štrnásť skladieb vás určite tiež nesklame.
Pre milovníkom kvalitnej slovenskej hudby ide isto o neoceniteľný počin vydavateľstva Opus a verím tomu, že si túto hudbu poriadne vychutnajú.

Vydavateľstvo: Opus, 2007
Celkový čas: CD1: 68:59, CD2: 72:59
Linky: www.lehotsky-modus.szm.sk, www.opus.sk, www.forzashop.sk

ZOZNAM SKLADIEB:
CD1 Janko Lehotský a priatelia
01. Na starom piane
02. Znamenie (spev: Pavol Habera)
03. Na vlastnom pohrebe
04. Mama
05. Droga láska
06. Ďalej tu skúšame žiť (spev: Robo Grigorov)
07. Veľký sen mora (verzia 92)
08. Lívia (spev: Miro Žbirka)
09. Mená starých lások
10. Krátky film jedného leta
11. S tou nádejou choď spať (spev: Gabika Škrabáková)
12. Horror
13. Leť so mnou (spev: Gabika Škrabáková)
14. Radšej pôjdem sám

Bonus:
15. Ty, ja a môj brat (spev: Ľubomír Stankovský)
16. Vyznanie (spev: Marika Gombitová

CD2 Čiernobiely svet
01. Hey You
02. Cintorín mŕtvych básnikov
03. Hlava XXII
04. Black &# White
05. Zdemolovaný kríž
06. Party
07. Mala krásne ústa
08. Cháp ma
09. Stráž nebeskej brány
10. Nechaj trávu rásť
11. Výlet po duši
12. Šaharazad
13. Pár minút nádeje
14. Black & White (epilóg)
15. Beh ku šťastiu (verzia 96)
 

Zdroj: TS MusicServer