Málokomu sa podarí tak zúročiť jediný album, ako sa to v poslednom období darí Nelly Furtado.

Málokomu sa podarí tak zúročiť jediný album, ako sa to v poslednom období darí Nelly Furtado. Mladá Kanaďanka totiž vydala pôvodný album Loose ešte na jar v roku 2006. Odvtedy stihla vyjsť jeho vynovená verzia doplnená o nejaké bonusy a tento raz sa Nelly Furtado vracia na trh s koncertnou verziou tejto platne.

Pochybujem, že by to bolo nedostatkom nového materiálu. Verím totiž tomu, že Nelly pokračuje vo svojich zabehnutých koľajách a postupne pripravuje nový materiál, no nemá potrebu ho hneď vydávať na novej platni. Jej zvykom je urobiť medzi jednotlivými albumami troj až štvorročný odstup, a všetko nasvedčuje tomu, že to bude aj tento raz tak.
A navyše, album Loose priniesol so sebou niekoľko hitov, na ktoré sa nezabúda a preto je celkom zjavné, že speváčka a tím ľudí okolo nej sa z nich snažia vyťažiť maximum. A ak si ešte jej koncertný album prehráte, tak zistíte, že to ani zďaleka nie je obyčajný prvoplánový komerčný ťah, ale že Furtado má čo povedať aj ako koncertná speváčka, ktorá dokáže rozjariť davy aj takouto formou.

Na takmer hodinovom zázname jej New Yorského koncertu objavíte neobyčajné čaro jej pesničiek v koncertnom prevedení. Skladieb, pri ktorých sa Furtado na jednej strane snaží držať originálu, avšak na strane druhej vdýchla pesničkám nový život v podobe koncertných aranžmánov, ktoré ich menia na príjemný hudobný zážitok.
Celý projekt možno rozdeliť na tri časti, pričom takmer hneď na úvod odpaľuje Furtado svoju letnú hitovku Say It Right, ktorá je hneď z kraja tohto koncertného záznamu jasným dôkazom toho, že aj v koncertnej verzii môže žiť hit svoj samostatný život, a na prvé počutie nekoncertná skladba sa dá pretaviť do davového šialenstva.

Následne Furtado predstavuje nežnejšiu časť svojho ženského ja, divákom a poslucháčom podsúva niekoľko príjemných ležérnych skladieb, aby to napokon opäť rozbalila do divokej zábavy, v ktorej ostáva až do konca projektu. Tešiť sa pri tom môžete nielen na nové hity, s ktorými si v posledných mesiacoch podmanila éter, ale aj na nejakú tú staršiu skladbu a jedno veľmi príjemné prekvapenie v podobe reemaku staršej skladby.

Po technickej stránke nemožno albumu nič vytknúť, zvuk je čistý a profesionálny, Furtado, ako speváčka vôbec nesklamala a dokázala, že aj na pódiu je rovnako dobrá, ako v nahrávacom štúdiu.

Album na náš trh prichádza v pôvodnej verzii, v regionálnej verzii so „zúženým“ bookletom a za nižšiu cenu a naopak v rozšírenej verzii aj vo forme DVD, ktorému sa budeme ešte podrobne venovať.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007
Celkový čas: 56:03
Linky: www.nellyfurtado.com, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

ZOZNAM SKLADIEB:
01. So afraid
02. Say it right
03. Do it
04. Wait for you
05. Showtime
06. All good things
07. Im like a bird
08. Glow
09. No hay igual
10. Promiscious
11. Maneater

Zdroj: TS MusicServer