Včerajšiu slovenskú premiéru muzikálu Mamma Mia! ohodnotilo nadšené publikum vytrvalým potleskom. A nebyť stoličiek, zrejme by sa pri odviazanej hudobnej šou v závere predstavenia pod pódiom strhla aj tanečná zábava.

Stoličky však určite na škodu neboli. Muzikálové predstavenie trvalo po odrátaní 15 minútovej prestávky asi 2 a pol hodiny a odznelo v ňom celkovo 22 skladieb skupiny ABBA, z toho drvivá väčšina bez akejkoľvek zmeny v originálnych textoch tejto legendárnej kapely. Podčiarkujem slovo originálnych, pretože chvíľkami mal človek pocit, že nie je možné, aby texty piesní do deja a dialógov zapadali tak dokonale. Akoby boli stvorené práve pre tento muzikál...

Je to však naopak – autorka hry Catherine Johnson s pomocou skladateľov a zakladajúcich členov skupiny ABBA Bennyho Andersona a Bjőrna Ulvaeusa vytvorila dokonale postavený muzikálový dej. Postavy v ňom prostredníctvom skladieb ako 'I Have a Dream', 'The Winner Takes It All', 'Slipping Through My Fingers' či 'The Name Of The Game' vyjadrujú na javisku svoje pocity a dokážu diváka strhnúť a vyvolať príjemné zimomriavky. Emocionálne scény a skladby počas predstavenia striedajú zábavné momenty na odľahčenie deja prezentované hitmi ako 'Money, Money, Money', 'Dancing Queen' a 'Super Trouper'.

V príbehu o stratenej a nájdenej láske sa mladí milenci Sophie a Sky chystajú vstúpiť do manželského zväzku. No ešte predtým chce Sophie spoznať svojho otca, aby ju mohol priviesť k oltáru. V denníku svojej matky Donny sa však dočíta, že potenciálni otcovia sú až traja. Napriek tomu sa rozhodne všetkých troch bez vedomia svojej matky, no v jej mene, pozvať na svoju svadbu. Sam, Harry a Bill dorazia v predvečer svadby a Sophie postupne zisťuje, že jej plán počas 24 hodín zistiť, ktorý z nich je jej otcom, akosi nevychádza. Svadba sa nezadržateľne blíži a Sophie netuší, ktorý z troch mužov ju má priviesť k oltáru...

Herecké a spevácke výkony 13 britských hercov na čele s Katie Brayben a Carolanne Weidle v roliach Sophie a jej matky Donny, ako aj ďalších 13 tanečníkov a spevákov boli vynikajúce. Rovnako choreografia, svetlá a práca s kulisou, ktorá reprezentovala interiér i exteriér taverny na gréckom ostrove, kde sa príbeh odohráva. O skvelý hudobný zážitok sa postaralo 6 hudobníkov s dirigentom, ktorých síce pod pódiom nebolo príliš vidieť, no ich súhra s hercami na javisku bola naozaj impozantná.

K 30 miliónom ľudí po celom svete, ktorí za posledných osem rokov muzikál videli, pribudlo včera asi 3000 slovenských divákov. V zaplnenej hale C bratislavskej Incheby tvorili obecenstvo diváci všetkých vekových kategórií. Na slovenskú premiéru muzikálu Mamma Mia! sa prišli pozrieť aj známe osobnosti slovenskej hudobnej scény Pavol Hammel a Martina Schindlerová, televízna moderátorka Jarka Hargašová a zrejme i mnoho ďalších.

Až doteraz mi nebolo celkom jasné, ako si mohla generácia mojich rodičov počas svojej mladosti ulietavať na hitoch ABBA. V tom čase síce nemali veľmi na výber, no po vzhliadnutí Mamma Mia! snáď každý pochopí, prečo sa tvorba populárnej švédskej štvorice stala nadčasovou. Jednoduchá je aj odpoveď na otázku, prečo je toto predstavenie najúspešnejším muzikálom na svete - Mamma Mia! je ideálnou príležitosťou hudobne precítiť a oceniť texty notoricky známych piesní skupiny ABBA, ktoré vďaka tomuto príbehu získavajú nový rozmer a hĺbku.

Foto: Peter Špilár, skúška pred predstavením 2. októbra