Európske turné jedinečného projektu Ritchieho Blackmora, známeho najmä z kapiel Rainbow a Deep Purple, a jeho manželky Candice Night pod názvom Secret Voyage Tour 2009, sa zavŕšilo koncertom v bratislavskom PKO preplneným všetkými vekovými kategóriami.

Jednotný motív celého vystúpenia by sa dal označiť za atypickosť, keďže už len samotný projekt Blackmore’s Night je zameraný na hru stredovekej hudby v modernejšom kabátiku, tzv. renaissance rock. Predkapelou sa stalo české zoskupenie Góthien, ktoré pôsobilo skôr ako hudobný podmaz, keďže sa na pódium postavili v čase pred určeným začiatkom, kedy návštevníci ešte len prichádzali.

Samotní Blackmore’s Night začali hrať pár minút po 20:30, pričom playlist pre tento večer sa niesol v znamení všetkých albumov počínajúc Shadow of the Moon, až po posledný Secret Voyage, z ktorého na počudovanie zazneli iba tri piesne.

Playlist:
Locked Within the Crystal Ball – Secret Voyage
Queen for a Day (1+2) – Ghost of a Rose
Under a Violet Moon – Under a Violet Moon
Soldier of Fortune – Stormbringer (Deep Purple)
Durch Den Wald Zum Bach Haus – Under a Violet Moon
World of Stone – Village Lanterne
Gilded Cage – Secret Voyage
Toast to Tommorow – Secret Voyage
Minstrel Hall – Shadow of the Moon
Home Again/Drink Song – Fires at Midnight
Mr. Peagram's Morris and Sword - Ghost of a Rose
O Fortuna/Sóla jednotlivých nástrojov
Ariel – Stranger in Us All (Rainbow)
Loreley – Ghost of a Rose
Renaissance Faire - Shadow of the Moon
Fires at Midnight – Fires at Midnight
The Clock Ticks On – Shadow of the Moon
--
Diamonds and Rust – Ghost of a Rose
Olde Village Lanterne – Village Lanterne

Koncertný playlist Blackmore’s Night je celkovo rôzne variovaný, i keď väčšina skladieb sa stala dlhoročnými osvedčenými melódiami, ako napríklad Soldier of Fortune, či Home Again sprevádzaný obľúbeným Ritchieho nástrojom "hurdy-gurdy". V porovnaní s posledným koncertným DVD - Paris Moon - bolo vystúpenie v Bratislave veľmi podobné, čo sa odohraných piesní týka, no na druhú stranu sa zmenila zostava celej kapely, ktorá je obmieňaná temer po každom albume. Aktuálne sa jedná o Ritchieho Blackmora (gitara, hurdy-gurdy), Candice Night (spev, dychové nástroje), barda Davida z Larchmontu (klavír), Gypsy Rose (husle), Earl Gray z Chamay (bassgitara, mandolin, gitara) a panoša Malcolma (bicie).

"Riadna" časť koncertu bola uzatvorená piesňou The Clock Ticks On v upravenej verzií a dohraná predkapelou Góthien, ktorú si Ritchie a Candice pozvali na pódium. Po už i tak výdatnom koncerte si diváci vytlieskali dva prídavky pomalšieho rázu Diamonds and Rust a Olde Village Lanterne, ktorými Blackmore’s Night uzatvorili viac ako 2 a pol hodiny trvajúce vystúpenie sprevádzané efektnou videoprojekciou.

--
Text: Miroslav Meňhert
Foto: Blackmoresnight.com

Súvisiaci interpreti: Blackmore's Night