Sobota 13. júna 2009 sa v prešovskej Christianii niesla v duchu návratu, a nie hocijakého. Notoricky známa fráza z televíznych kriminálok „vrah sa vracia na miesto činu“ sa naplnila a tak sa alternatívna formácia Ali ibn Rachid ocitla v Prešove, aby si s rodákmi zaspomínala na staré známe pecky a popritom predstavila svoj čerstvo upečený album 'Dancing'.

Členovia Ali ibn Rachid - klávesák a spevák Ľubo Burgr, gitarista Dano Hurtuk, basák Ján Višňovský a bubeník Vlado Šipoš, ktorí sú inak dosť rozlietaní po svete, sa dali po dlhých rokoch opäť dokopy, keď vlani v júni vystúpili v bratislavskej A4-ke.

Teraz sa vrátili späť do rodného Prešova, čo im publikum dalo neraz výrazne najavo, napríklad výkrikom: „Sídlisko 3 - my sme tu!“. Terasa prešovského klubu Christiania sa v tento večer musela nafúknuť do maximálnych možných rozmerov, aby sa do nej zmestili desiatky divákov, ktorí si v sobotu nenechali ujsť túto výnimočnú udalosť.

Playlist večera (viď foto č. 2 vo fotogalérii) bol postavený ako predstavenie nového albumu 'Dancing', ktorý odznel od začiatku až do konca, neskôr na potešenie prítomných divákov nasledovali aj staré hity z albumov 'Ali ibn Rachid I' (1992) resp. 'Ali ibn Rachid II' (1997), pričom najviac zarezonovali pesničky 'Ten umelec', 'Ahoj Miro' či 'Tam vo vysokej tráve'. Aj napriek veľkému dožadovaniu sa publika neodznela jedna z najslávnejších a najzľudovelejších pesničiek 'Naďa', a to najmä kvôli chýbajúcej dychovej sekcii (jeden z bývalých „dychárov“ sa objavil aspoň v hľadisku).

To, že väčšina skladieb tohto večera pochádzala z albumu 'Dancing', netreba vonkoncom považovať za negatívum večera, práve naopak. Ľubo Burgr, výhradný autor hudby a textov, nahral spoločne so svojimi spoluhráčmi skvelý album, ktorý aj vďaka tomuto koncertu vyvrátil mýtus, že Ali ibn Rachid je recesistická kapela. Stačí sa započúvať do skladieb ako 'Ticho', 'Dym' či nadčasovej ursíniovskej balady 'Záhrady' a ihneď cítite, že táto hudba má v sebe omnoho viacej ako len vtip a nadsázku. Tá veselosť a bizarnosť pesničiek je zapríčinená najmä Burgrovým nenapodobiteľným zaujímavo preskakujúcim vokálom, vážnosť ale naberajú vďaka silnému a autentickému textu a špecifickým harmóniám.

Popri zmienených baladách odzneli z aktuálneho albumu aj veselšie skladby. Jednou z nich bola 'My Wife', pred ktorou sa Ľubo divákom vyznal: „Je to môj tajný sen žiť so Zlaticou Puškárovou, ktorá by ma živila a ja by som nič nemusel robiť“. Odznela aj kabaretná 'Evelína', ktorá podľa jeho slov „bola pôvodne venovaná Petrovi Hapkovi a vlastne môže byť aj teraz“.

Bol to vskutku príjemný večer a ani veľmi nevadilo, že skladby 'Ten umelec' a 'Philadelphia' sa kvôli technickým problémom vydarili až na druhý pokus. Navyše bolo zjavné, že staršie texty už Ľubo nemá tak v hlave, pričom sám tvrdil: „Moja pamäť je ako zrkadlo, na ktoré niekto dýchol“. A tak si občas vypomáhal priloženým textom či bookletom CD-čka, v ktorom boli ale písmenká príliš maličké a svetlo na pódiu neveľmi prajné. Spevák to ale zahral vždy veľmi elegantne, dokonca v pesničke Vlak bolo toto lalákanie („la la lá lá Vlak!“) divákmi spontánne ocenené.

Večer zakončila nádherná balada 'Modré more', ktorá bola zároveň pozvánkou na ďalšie koncerty, ktoré Ali ibn Rachid v najbližšej dobe pripravujú.















Ďalšie videozáznamy zo sobotného koncertu nájdete TU.

--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Ali Ibn Rachid