Populárny slovenský spevák Richard Müller vyrazil po štyroch rokoch na turné, ktoré odštartoval 4. októbra v Brne. Nasledoval Olomouc, Ostrava, Plzeň, Liberec a Praha. Po absolvovaní českej časti AquaCity Best Of Tour '09 sa spevák spolu so svojou kapelou, ktorú tvoria Erich "Boboš" Procházka (fúkacia harmonika), Peter "Markus" Markuljak (akustická a elektrická gitara), Braňo Valanský (basgitara a kontrabas), Juraj Kuchárek (bicie nástroje) a Michal Žáček (klávesy, trúbka a saxofón), presunul na Slovensko, kde mu aj tu predkapelu robí čoraz populárnejšia skupina Mukatado.

Svoje prvé vystúpenie v rámci slovenskej časti turné odpálil včera, 14. októbra v Bratislave, vo vypredanej ŠH Pasienky. Richardov návrat na pódiá si prišla pozrieť aj jeho mama Eliška Müllerová.

Pred vystúpením hudobného velikána sa úlohy rozohriať návštevníkov zhostila spomínaná kapela Mukatado, ktorá návštevníkom koncertu predstavila skladby zo svojho debutového albumu 'Vo výšinách'. Spočiatku publikum reagovalo na kapelu vlažne, no po pár pesničkách sa Mukatadu ako tak podarilo dav zaujať, treba povedať, že podali dobrý výkon, avšak Richard je interpret, ktorý nepotrebuje na rozohriatie publika predskokana. Jemu stačí postaviť sa na pódium a dav má v tej chvíli na svojej strane.

Už pred samotným turné Müller sľuboval, že repertoár vystúpení bude postavený na známych hitoch. Svoj sľub splnil, a tak sa postaral návštevníkom o riadnu dávku emócií.

Najsilnejšie emócie však asi prežívali fanúšikovia, ktorí boli držiteľmi VIP stage lístkov, ktoré im umožňovali vychutnať si celý koncert priamo z pódia, doslova len pár metrov od speváka a jeho kapely.

Richard pripravil program, ktorý sa dá nazvať jedinečným. Dôkazom toho je aj skladba 'Nikdy v tom istom meste', ktorú podľa spevákových slov ešte nikdy nehral. Zaujímavé bolo aj Rišove prevedenie skladby kapely IMT Smile 'Tajné milovanie', ktorej autorom textu je práve on. Túto skladbu venoval Ivanovi Táslerovi.

Ten si si spolu s Müllerom prišiel zaspievať 'Tlakovú níž'. Bolo zaujímavé sledovať dvoch odlišných interpretov, s odlišným prejavom, ktorí ponúkli spoloční, nezabudnuteľný výkon. Ivanova účasť nebola avizovaná z toho dôvodu, že nebola do poslednej chvíle istá. Ako nám prezradila ľudia blízki Richardovi, obaja umelci spolu už dlhší čas opäť komunikujú, dokonca sa spolu aj stretli v štúdiu.


Richard Müller & Ivan Tásler: 'Tlaková níž' (Live @ Pasienky, Bratislava, 14. 10. 2009)

O nezabudnuteľný zážitok sa postarali aj fanúšikovia, ktorí len v sprievode akustickej gitary odspievali celú pieseň 'Spočítaj ma', ktorej text napísal Jaro Filip - inak Müllerov dvorný skladateľ. Spevácky výkon okomentoval Richard slovami: "To bol nášup! Nezabudnuteľný nášup!"


Richard Müller: 'Spočítaj ma' (Live @ Pasienky, Bratislava, 14. 10. 2009)

O krásne emócie sa postarala aj Müllerova verzia skladby Hany Hegerovej - 'Stín stíhá stín', ktorú si zaspieval s Luciou Šoralovou.

Obrovskému nadšeniu sa tešili aj skladby 'Nahý II', 'Srdce jako kníže Rohan', 'Nebude to také ľahké, drahá', 'Milovanie v daždi', 'Cigaretka na 2 ťahy', 'Nočná optika', 'Po schodoch', 'Nina Ricii' či skladba 'Baroko', ktorej podstatnú časť odspievali vokalistky Lucia Šoralová, Marta Balážová a Martina Pártlová.


Richard Müller: 'Baroko' (Live @ Pasienky, Bratislava, 14. 10. 2009)

Napriek tomu, že odznela väčšina najväčších hitov publikum Riša a jeho kapelu len tak ľahko z pódia nepustilo. Svojím neustálym skandovaním si vyžiadali prídavok, vďaka čomu si mohlo vychutnať pieseň 'Štěstí je krásná věc' a Richardovu verziu skladby 'Prečo sa máme rozísť?', ktorá bola príjemnou bodkou za fantastickým vystúpením.

Zásluhu na ňom má nielen spevákov výkon, ale aj výkon jeho hudobníkov, ktorí sa neraz postarali o momenty, kedy predviedli skutočné umenie, za čo ich publikum vždy búrlivo odmenilo aplauzom.

Dôkazom toho, že publikum bolo nabité energiou a pozitívnymi emóciami bol vriaci kotol pod pódiom, ale aj standing ovation, o ktoré sa postarali diváci, ktorí si koncert vychutnávali z tribún.

Včerajší koncert zanechal vo všetkých, ktorí si včera prišli Richarda Müllera pozrieť, silné emócie. Diváci odchádzali plní nadšenia a okúzlenia, pretože to, čo Rišo ponúkol je zážitok, ktorý bude v mnohých ešte veľmi dlho doznievať.



Turné Aquacity Best of Tour '09 Richarda Müllera pokračuje v ďalších deviatic mestách v nasledujúcich dňoch. Tu sú termíny:

16. 10. - Levice / Mestská športová hala
17. 10. - Ružomberok / ŠH Koniareň
19. 10. - Poprad / Aréna
20. 10. - Bardejov / ŠH Mier
21. 10. - Košice / hala Cassosport
24. 10. - Púchov / športová hala
25. 10. - Nitra / Mestská hala Klokočina
26. 10. - Žilina / Garmin aréna
27. 10. - Banská Bystrica / zimný štadión

Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk
Video: Igor Daniš - Hudba.sk (1), YouTube (2)

Súvisiaci interpreti: IMT Smile, Richard Müller