Projekt Moruša v týchto dňoch zbiera ovocie za originalitu a tvrdú prácu, ktorú do nej vložili všetci zúčastnení hudobníci. Z nedeľných Radio_Head Awards (RHA) si Jana Kirschner odniesla cenu Nahrávka roka v kategórii World music/Folk a od kritikov prestížnu cenu Album roka. Okrem toho získala ocenenie Top titul roka od Panta Rhei.

Prvá časť projektu - album Moruša Biela - vyšla na jeseň 2013 na značke Slnko Records. Nezávislé vydavateľstvo predvčerom dominovalo na odovzdávaní cien Radio_Head Awards (reportáž), kde jeho interpreti získali až sedem cien. Dve z nich si odniesla práve Jana Kirschner, ktorá bodovala v kategóriách Nahrávka roka - World music/Folk a Album roka - Cena kritikov.

"Ceny RHA ukázali, že projekt bol výnimočný, až tak, že sa dostal do výnimočnej kategórie. Je to veľmi pekné, pretože sa to prepojilo s úspechom v Európe a začína sa o nás hovoriť v kruhoch, v ktorých sa nikdy neskloňovala slovenská hudba. Ozývajú sa nám ľudia z Európy, ktorí chcú vedieť niečo bližšie o tomto projekte a chcú vedieť aj niečo bližšie o slovenskej hudobnej scéne. Pracujeme na tom, aby sme sa dostali na európske festivaly," prezrádza Jana Kirschner.

Album Moruša Biela vysoko ohodnotili slovenskí aj českí kritici, ich priazeň korunoval práve zisk prestížnej ceny kritikov na RHA. "Myslím si, že všetci interpreti majú pred touto cenou veľký rešpekt. Udeľujú ju totiž ľudia, ktorí rozumejú hudbe a nie je jednoduché ich presvedčiť. Tú cenu som nečakala a bola som dojatá a prekvapená, pretože je to nesmierna dôvera a oni nám ju dali. Bude pre nás dôležité spraviť druhý krok tak, aby sme s Morušou Čiernou urobili rovnako dobrú prácu. Ja už teraz cítim, že to bude veľmi zaujímavé, už sa neviem dočkať," hovorí Janka. Vydanie druhého albumu je naplánované na 20. októbra. Prečítajte si viac

Jana Kirschner, Radio_Head Awards 2013 Zdroj: Martina MlčúchováJana Kirschner na RHA 2013 - pozrite si náš fotoreport z odovzdávania cien

Moruša Biela ponúka deväť piesní z autorského pera speváčky a skladateľky Jany Kirschner a producenta Eddieho Stevensa. Skladby ako Sama, Promenáda či Divná v štúdiu nahralo 18 muzikantov z Veľkej Británie, Česka a Slovenska. Úspešný album okrem poslucháčov Rádia_FM a hudobných kritikov odmenilo aj kníhkupectvo Panta Rhei cenou Top titul roka 2013, za najpredávanejší album v sieti Panta Rhei.

"Je to skvelé. Dali nám príležitosť a podporili predaj albumov, čo si nesmierne vážim. Riaditeľka Panta Rhei Slávka Šikurová na Morušu vsadila všetko. Vyšlo jej to a vyšlo to aj nám. Už dlhšie sa hovorí pesimisticky o predaji albumov. Ale ukázalo sa, že ľudia majú záujem o slovenskú hudbu a kupujú ju. A preto to má zmysel robiť," teší sa z ceny Jana Kirschner. 

Okrem domácich ocenení dosiahla Moruša Biela minulý mesiac aj prvý veľký medzinárodný úspech. V rebríčku World Music Chart Europe sa umiestnila na 6. mieste, aktuálne jej patrí 20. miesto. Fanúšikovia sa už čoskoro môžu tešiť na vinylovú platňu aj na veľkolepú koncertnú verziu, ktorú Jana s kapelou predvedie v Česku aj na Slovensku. Pod hlavičkou Orange Music Live vystúpi 18. mája v Ateliéri Babylon.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner