Kým Slovensko posledné dni šalelo z nechtiac až príliš zábavnej coververzie We are the World, v zahraničí sa doslova roztrhlo vrece s hudobnými novinkami. Väčšina z nich sa dostala na na Youtube spolu s videoklipmi, ktoré si môžete pozrieť v článku.

Začneme britskou dievčenskou skupinou Little Mix, ktorá pokračuje v propagácii svojho minuloročného albumu Glory Days. Darí sa jej to aj vďaka remixu skladby No More Sad Songs, ktorá vyšla 3. marca a oproti albumovej verzii v nej pribudol raper známy pod menom Machine Gun Kelly. Vo videoklipe si samozrejme väčšinu priestoru pre seba uchmatli štyri sporo odeté speváčky, ktoré chcú westernovým štýlom aj samotnou spoluprácou s americkým raperom zapôsobiť na tamojšie publikum. A zdá sa, že sa im to darí, vizuál má za pár dní vyše šesť miliónov prehratí a píše sa o ňom aj v amerických médiách. Mimochodom, Machine Gun Kelly sa už čoskoro predstaví na Slovensku, 16. júna vystúpi v MMC.
 

Zaujímavú novinku, aj keď zatiaľ len s lyric videom, zverejnila americká speváčka Mary J. Blige. Pieseň so silným odkazom Love Yourself, v ktorej hosťuje Kanye West, je najnovšou ukážkou z pripravovaného albumu Strength of a Woman, ktorý interpretka prezývaná "kráľovná hip-hop soulu" plánuje vydať 28. apríla. Štyridsaťšesťročná rodáčka z New Yorku z nahrávky predtým ponúkla skladby U + Me (Love Lesson) a Thick Of It. Na štúdiovke, ktorá bude obsahovať celkovo 14 piesní, sa podieľali aj Missy Elliott, Quavo zo skupiny Migos, DJ Khaled, Kaytranada alebo Prince Charlez.


Kendrick Lamar je bezpochyby jedným z najlepších a najvplyvnejších raperov súčasnosti. Potvrdzuje to aj singlom HUMBLE., ktorý v piatok predstavil spolu s videoklipom. Ironický text, oproti oceňovanému, jazzom nasiaknutému albumu To Pimp a Butterfly (2015) až prekvapivo minimalistický beat a skvelý vizuál plný symboliky sú prísľubom zaujímavého progresu. Ako rodák z Comptonu informoval pred týždňom v skladbe The Heart Part 4, budúci piatok 7. apríla by mal vydať svoj nový album. A po tomto singli je jasné, že sa je na čo tešiť.


Producentom Kendrickovho singla je Mike Will Made-It, ktorý minulý piatok vydal svoj debutový album Ransom 2. Na jeho propagáciu tento týždeň predstavil videoklip ku skladbe On The Come Up. Vo vyše štvorminútovom klipe účinkuje okrem 28-ročného interpreta aj raper Big Sean, ktorý v skladbe hosťuje. Album Ransom 2, ktorý je pokračovaním mixtejpu Ransom (2014), obsahuje sedemnásť skladieb. Ako hostia sa na ňom okrem spomínaného Big Seana predstavili napríklad aj Rihanna, Kendrick Lamar, Pharrell Williams, Lil Wayne, Gucci Mane, Migos, Future, 2 Chainz či Rae Sremmurd. 


O slovo sa hlási aj hip-hopová legenda A Tribe Called Quest, ktorá zverejnila videoklip ku skladbe Dis Generation. O réžiu čiernobielej novinky, v ktorej sa predstavili všetci členovia formácie Q-Tip, Ali Shaheed Muhammad, Jarobi White i hosťujúci rapper Busta Rhymes, sa postaral Hiro Murai. Skladba sa nachádza na skvelom albume We Got It From Here… Thank You 4 Your Service, ktorý formácia vydala vlani v novembri. Na nahrávke, ktorá dobyla americký rebríček Billboard 200, sa podieľali napríklad aj André 3000, Kendrick Lamar, Jack White, Elton John, Kanye West, Anderson .Paak, Talib Kweli či Consequence. Na tvorbe albumu spolupracoval aj štvrtý člen formácie Phife Dawg, ktorý sa však jeho vydania nedožil - zomrel vlani v marci.


Poriadne uletenú novinku tento týždeň predstavil jeden z najvýraznejších a najosobitejších raperov Danny Brown. Svoju "prepnutosť" potvrdzuje aj vo videoklipe Ain’t It Funny, ktorý režíroval herec a filmár Jonah Hill. V klipe si spolu s 36-ročným raperom zahrali aj Gus Van Sant, Joanna Kerns či Lauren Avery. Skladba, ktorú produkoval Paul White, pochádza z minuloročného albumu Atrocity Exhibition.


Anglická rocková kapela Kasabian zverejnila videoklip ku skladbe You’re In Love With A Psycho. Novinka sa odohráva v ústave pre duševne chorých, ktorý je odkazom na ich tretiu štúdiovku West Ryder Pauper Lunatic Asylum (2009), kde sa liečia frontman formácie Tom Meighan a gitarista Serge Pizzorno. Vo videu možno vidieť ako hudobníci spolu s ďalšími pacientmi čakajú na lieky či predvádzajú spoločné tanečné číslo v telocvični. V klipe si zahrali aj anglický komik Noel Fielding a herec Stephen Graham. 

Pieseň You’re In Love With A Psycho pochádza z albumu For Crying Out Loud, ktorý Kasabian vydajú 28. apríla. Nahrávka bude obsahovať dvanásť skladieb a na trh sa dostane na CD, vinyle aj v digitálnej podobe. Muzikanti sa tento rok predstavia napríklad na pražskom festivale Metronome, ktorý sa bude konať 23. a 24. júna na Výstavisku Holešovice. Zahrajú tiež na maďarskom Szigete, ktorý sa uskutoční od 9. do 16. augusta v Budapešti.  



Anglický spevák a hudobník Pete Doherty má nový koncertný videoklip k piesni Kolly Kibber. Novinku nakrúcali počas vystúpenia v berlínskom klube Huxleys Neue Welt. O réžiu sa postaral Roger Sargent. V klipe sa objavila aj Dohertyho sprievodná kapela The Puta Madres, v ktorej pôsobia Drew McConnell (basgitara), Miki Beavis (husle), Katia de Vidas (klávesy), Jack Jones (gitara) a Rafa (bicie).  

Kolly Kibber vyjde 28. apríla v limitovanej edícii ako sedempalcový singel, ktorý bude obsahovať aj doteraz nezverejnenú coververziu skladby The Weed Smoker's Dream od už nefungujúcej jazzovej kapely Harlem Hamfats z Chicaga. Pieseň Kolly Kibber sa nachádza aj na albume Hamburg Demonstrations, ktorý 38-ročný muzikant vydal vlani v decembri. 
 

Americký rockový hudobník a producent Dan Auerbach vo štvrtok zverejnil farebný videoklip k prekvapivo veselému singlu Shine On Me, ktorý je ukážkou z jeho pripravovanej druhej sólovej štúdiovky. Album sa bude volať Waiting On A Song a na trh sa dostane 2. júna prostredníctvom interpretovho vydavateľstva Easy Eye Sound. Okrem 37-ročného člena kapiel The Black Keys a The Arcs sa na nahrávke podieľali aj gitaristi Duane Eddy a Mark Knopfler, basgitarista Dave Roe, bubeník Gene Christman, klavirista Bobby Wood, country hudobník John Prine a členovia formácie The Memphis Boys. Obsahovať bude dovedna desať skladieb, vrátane titulného singla či piesne Malibu Man, ktorá vznikla ako pocta Rickovi Rubinovi.


Americká kapela Blink-182 zverejnila doposiaľ nevydanú skladbu Misery spolu s lyric videom. Novinka je po piesni Parking Lot druhou ukážkou z deluxe edície albumu California (2016), ktorá sa dostane na trh 19. mája a okrem pôvodných šestnástich piesní bude obsahovať aj jedenásť nových skladieb a tiež akustickú verziu piesne Bored To Death. Spomínaný album vyšiel vlani 1. júla a je prvou nahrávkou skupiny po tom, ako ju predvlani opustil gitarista a spevák Tom DeLonge a nahradil ho Matt Skiba z formácie Alkaline Trio. Nahrávka sa v americkom albumovom rebríčku Billboard 200 aj v UK Charte dostala na prvé miesto, pričom ju nominovali na cenu Grammy v kategórii Najlepší rockový album.


Aj novinka, ktorú tento týždeň vydal škótsky dídžej a producent Calvin Harris, je zatiaľ bez videoklipu, no pozornosť si určite zaslúži. Je totiž potenciálnym hitom prichádzajúceho leta. V chytľavej feel-good skladbe hosťujú americká speváčka Ariana Grande, raper Young Thug a Pharrell Williams. Dvaja poslední menovaní sú zároveň aj spoluautormi novinky, na ktorej sa tvorbe sa podieľala aj americká speváčka, rapperka a textárka Starrah. Na Youtube je zatiaľ zverejnená len krátka ukážka, celú skladbu nájdete na rôznych digitálnych hudobných službách, napríklad na Deezeri.


Text: Hudba.sk, pm + SITA
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Kasabian