Ikona slovenského punku a rock'n'rollu Slobodná Európa cez víkend odštartovala jarnú časť svojho výročného turné 30 rokov Tour. Začala ho symbolicky - návratom k svojim koreňom v bratislavskom Randal Clube, ktorý je spolu s vedľajším klubom MMC jej domovskou scénou.

Aj tentoraz mohla Slobodná Európa bez problémov zaplniť dvakrát väčšie priestory Majestic Music Clubu, kde na jeseň 2018 vystúpila spolu českými parťákmi Laura a její tigři (reportáž), no rozhodla sa pre menší z dvojice klubov, kde sa už niekoľko rokov tradične koná aj jej vianočný polnočný koncert. Randal má tú pravú punkovú atmosféru a pri turné, ktoré sa nesie v znamení osláv 30. výročia založenia skupiny, bol ideálnym dejiskom koncertu. Jeden večer však nestačil, a tak okrem piatkového koncertu (29.3.), na ktorý sa lístky vypredali behom pár dní, vystúpila skupina na rovnakom mieste aj vo "volebnú" noc. Sobotný koncert bol pritom tiež vypredaný vopred.

Klasický setlist a klasické publikum

Na piatkovom koncerte bolo podľa nášho redaktora Ivana Straku publikum tvorené z veľkej časti zástupcami staršej generácie, ktorá si pamätá rané obdobie punku na Slovensku. "Na rozdiel od októbrového koncertu v MMC som však teraz u návštevníkov koncertu nezaznamenal žiadne číro, reťaze, či cvoky. Hoci sa ešte trochu aj pogovalo, zrejme posolstvo a duch nadčasovej hudby Slobodnej Európy zostáva u tejto generácie hlavne v srdciach verných fanúšikov a neprejavuje sa už rebéliou v oblečení či úprave vlasov. Tvorba Slobodnej Európy však priťahuje aj mladších, ktorí na moje príjemné prekvapenie spolu s tvrdým jadrom dlhoročných fanúšikov dokonale poznali texty aj tých najstarších vypaľovačiek. Nebola pieseň, ktorú by publikum s Whiskym, či Sveťom neodspievalo ako jeden," napísal po koncerte Ivan, ktorý ešte pred začiatkom turné stihol na diaľku vyspovedať troch členov kapely.

Setlist koncertu bol veľmi podobný tomu, čo kapela hráva v posledných rokoch. Oproti jesennému koncertu do zoznamu pribudla Tma, naopak vypadla skladba Deti & heroín. "Popri notoricky známych skladbách bola malým, ale veľmi zaujímavým spestrením coververzia skladby skupiny The Velvet Underground Sweet Jane z roku 1970. Whisky ju uviedol slovami, že pred asi piatimi rokmi ju na koncertoch hrávali a teraz sa k nej vrátili po dlhšom čase. Radosť z tohto počinu bola viditeľná osobitne u Laca Lučeniča, milovníka hudby 60-tych a 70-tych rokov, ktorý si v nej výnimočne zahral na sólovej gitare a poriadne si to užíval," dodáva stručne Ivan, keďže sme ho vzhľadom na minuloročný článok z MMC poprosili, aby tentokrát nepísal svoju typickú "long-form" reportáž.

V každom prípade podľa reakcií jeho aj ďalších návštevníkov bola atmosféra oboch koncertov presne taká, ako sa patrí na muzikantov, ktorí vyjadrujú názory viacerých generácií. Už teraz sa fanúšikovia z ďalších miest môžu tešiť na zvyšné koncerty "narodeninového" turné.

Slobodná Európa v Randali, 30.3.2019 Zdroj: Marianna Kadlečíková
Slobodná Európa v Randali, 30.3.2019 - viac fotiek

Zapojili sa do celosvetovej kampane Hodina Zeme

Chalani zo Slobodky vždy, keď je dôvod, dávajú svoje postoje zreteľne najavo a upozorňujú na naliehavé témy. Urobili tak aj v sobotu 30. marca, kedy sa v rámci druhého bratislavského koncertu pridali k celosvetovej kampani Hodina Zeme. Tým, že koncert začali o hodinu neskôr ako pôvodne plánovali, pridali sa k miestam, ktoré na symbolickú hodinu vypli osvetlenie. Medzi svetoznámymi pamiatkami, ktoré podporili túto akciu, sú napr. Empire State Building, Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Brazílii, parížska Eiffelova veža, most Golden Gate v San Franciscu, rímske Koloseum, ale aj české Hradčany či Bratislavský hrad. Slobodná Európa aj takto prispela k posolstvu kampane, ktorým je upozorniť na naliehavosť riešenia udržatelnosti života na našej planéte.

Okrem speváka Whiskyho a gitaristu Sveťa Korbeľa, dvojice z pôvodnej zakladajúcej zostavy kapely, skupinu Slobodná Európa momentálne tvoria ešte multiinštrumentalista Laco Lučenič, gitarista Vlado "Jerzi" Jurča a bubeník Tomáš "Tuleň" Vojtek. Lučenič síce nastúpil do kapely ako basgitarista len koncom leta minulého roka, no už predtým mal k tejto punkovej stálici veľmi blízko. Podieľal sa na nahrávaní gitár na každom jej albume s výnimkou debutu Pakáreň, ako aj na Whiskyho sólovom albume a príležitostne vystupoval s kapelou ako koncertný hosť. Tuleň je so Slobodnou Európou spätý takmer polovicu jej existencie a Jerzi, ktorý hrá v kapele posledných päť rokov, je taktiež celoživotný súputník a súčasť partie okolo Slobodky už od samých jej začiatkov.

Informácie o nasledujúcich koncertoch v rámci 30 rokov Tour sú k dispozícii na Facebooku alebo na oficiálnej stránke www.slobodnaeuropa.sk. Už tento týždeň sa môžu na Slobodnú Európu tešiť fanúšikovia v Prešove, Brezne a Trenčíne. Vstupenky sa rýchlo míňajú, tak neváhajte a kúpte si ich hneď v sieti Predpredaj.sk.

Zostávajúce koncerty jarnej časti 30 rokov Tour 2019:

4. 4. (20:30) - Prešov, Stromoradie 
5. 4. (21:00) - Brezno, Klub Bombura 
6. 4. (21:00) - Trenčín, Piano Club 

11. 4. (21:00) - Praha, Futurum Music Bar 
12. 4. (21:00) - Písek, Divadlo Pod čarou 
13. 4. (21:00) - Brno, Eleven Club 

25. 4. (20:30) - Nitra, Frankie Rock Club 
26. 4. (21:00) - Zvolen, Dom kultúry ŽSR 
3. 5. (21:00) - Trnava, City Club



Výstava veľkoformátových fotografií z Whiskyho ciest

Už dnes večer (1.4.) o 19:00 sa uskutoční otvorenie výstavy fotografií speváka Slobodnej Európy Whiskyho v Galérii Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave. Vernisáž s komentovanou prehliadkou je verejná, vstup je voľný a každý je vítaný. Krstným otcom bude karikaturista Shooty. Výstava potrvá do 26. apríla, potom sa v máji na mesiac presunie do Piešťan. Whisky k výstave fotiek zo svojich ciest po svete poskytol aj zaujímavý rozhovor. Všetky ďalšie podrobnosti nájdete na webe www.tretiaplaneta.sk.

Text: TS + Hudba.sk
Foto: Marianna Kadlečíková a Ivan Straka

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa