Víťazom druhého ročníka súťaže Jazz Start Up sa stalo Andrej Urminský trio. Rozhodla o tom odborná porota, ktorú tvorili Juraj Griglák, Gabo Jonáš, Lucia Lužinská, Róbert Ragan, Peter Solárik a Boris Čellár. Súťaž vyvrcholí 22. októbra koncertom víťaznej formácie v bratislavskom V-klube.

Formácia Andrej Urminský trio, v ktorej pôsobia gitarista Andrej Urminský, bubeník Juraj Rašim a kontrabasista Róbert Ragan ml., sa v súťaži prezentovala skladbou Dialogues. "Som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť súťaže Jazz Start Up a tým prezentovať moju vlastnú tvorbu v rámci jazzu. Poďakovať by som sa chcel v prvom rade mojim spoluhráčom, ktorí so mnou nahrali súťažnú skladbu. Veľká vďaka patrí, samozrejme, aj porote, ktorá vybrala moju formáciu spomedzi finálovej dvanástky, organizátorom z portálu Jazz.sk a Rádiu Devín a takisto hlasujúcim, vďaka ktorým som vyhral duelové kolo. Toto prvé miesto je pre mňa veľkým zadosťučinením za čas, energiu a námahu, ktorú venujem hudbe," uviedol Andrej Urminský.

Víťazná kapela získala dva dni nahrávania v štúdiu, nakrútenie DVD, otvorenie Open Jazz Festu či účasť na Radio_Head Awards. "Zo súťaže Jazz Start Up si v podstate odnáša úžitok každý, nielen víťaz. Všetci účastníci totiž majú k dispozícii profesionálnu súťažnú nahrávku, ktorú môžu použiť k vlastnej prezentácii. Víťazi kôl majú nenahraditeľnú skúsenosť z live vysielaného vystúpenia. Každá z kapiel k tomu dostala počas súťaže slušný priestor vo vysielaní Rádia Devín v relácii Jazz Start Up. Je už na samotných interpretoch, ako budú vedieť využiť ponúknuté," vyjadril sa organizátor a hudobník Boris Čellár.

Andrej Urminský je absolventom prestížnej školy Universität für Musik und darstellende Kunst Graz v Rakúsku. Od januára tohto roku sa predstavuje ako bandleader v obsadení jazzového tria, kvarteta či kvinteta. Letný návrat na Slovensko Andrej vyplnil nielen účinkovaním v Jazz Start Up, ale i vystúpeniami na festivaloch Trnavský jazzyk či Festival Doda Šošoku.
 
Andrej Urminský Zdroj: Rudolf Baranovič

Zdroj: SITA, PR
Foto: Rudolf Baranovič