Je super, keď nové technológie dokážu sprostredkovať skvelé zážitky. Predstavte si, že si budete môcť z prvej rady, alebo dokonca pódia, vychutnať tie najlepšie koncerty z celého sveta. Aj taká možno bude budúcnosť virtuálnej reality.

Magnet týždňa

Keby ste si to náhodou nevšimli, tak virtuálna realita sa za zvuku veľkých fanfár vrátila do nášho života. Namiesto sci-fi filmov a pochybných gigantických zariadení začína nachádzať aj reálne využitie. Pekným príkladom je aj záznam z koncertu Megadeth. Skladbu Poisonous Shadows natočili na 360° kameru a ako to celé vyzerá, si môžete pozrieť nižšie. Samozrejme za predpokladu, že máte nejaké VR zariadenie. Mimochodom, 16. júla kapela vystúpi na podujatí Harley Days v Prešove. Na pódium sa pravdepodobne nedostanete, no skutočný koncertný zážitok nenahradí žiadna technológia. (pm, ak)


Šrot týždňa

Smutné správy máme pre fanúšikov kapely Kylesa. Na ich Facebook stránke vydali stanovisko, že sa rozhodli dať si prestávku na neurčito. Škoda. Mal som pocit, že sa práve začali poriadne rozbiehať. (pm)


Minulý týždeň sa na Petrohradskom letisku odohral incident, ktorého účastníkmi boli frontman skupiny Belphegor a náboženský fanatik. Po minulých skúsenostiach Cannibal Corpse, Marilyna Mansona, či Behemoth, sa asi dalo čakať, ako ich turné Ruskom dopadne. A presne to sa aj stalo – po množstve protestov, osobných útokov na členov Belphegor a problémov s vládou, sa kapela rozhodla ich turné zrušiť. Viac informácií nájdete v ich stanovisku na ich Facebook stránke. (pm)

Five Finger Death Punch sa ocitli v značne nepríjemnej situácii. Vydavateľstvo Prospect Park, s ktorým majú aktuálne zmluvu na ďalší album, ich zažalovalo za to, že sa snažia vytrieskať čo najviac peňazí, kým sa ich frontman Ivan Moody dostane do ešte väčších problémov, v akých práve je. Manažmentu takisto vadí, že kapela sa ďalej neposúva a rúti sa do záhuby. Čo je samozrejme zvláštne, keďže úspešnosť predaja albumov FFDP sa nedá veľmi spochybniť. Práve na to naráža aj kapela vo svojom stanovisku, v ktorom – okrem iného – oznámila, že podáva žalobu na vydavateľstvo Prospect Park. Už len zobrať popcorn a počkať si na ďalší vývoj situácie. Alebo to proste ignorovať. (pm)

Novinky

Na stránke Predpredaj.sk si okrem lístkov na Megadeth môžete zadovážiť lístky aj na ďalšie podujatia, ktoré sa u nás tento rok chystajú. V stredu 6. júla do bratislavskej Fugy zavíta americká Rosetta - metal pre astronautov. Dôležitá banda zo štátu Pennsylvania, ktorá stála pri zrode post-metalu. Sekundovať im budú žánrovo spriaznení arizonskí North.

12. novembra všetkých bratislavských fanúšikov v jedno spoja izraelskí poslovia mieru Orphaned Land. Orientálni metalisti zväzujú protiklady na poli hudby, ako aj v sociálnej oblasti. Židovský folklór a metal počúvajú v jednom dave Kresťania, Židia i Moslimovia. No a začiatkom decembra nás čaká nádherne zasnívaný večer v košickej Tabačke s kapelami AlcestMono, ktoré sa vyžívajú v dlhých kompozíciách a ťahavých tónoch vlastných žánru post-rock. (ak)


Tristošesťdesiatkové video, ktoré si môžete ľubovoľne otáčať, pokiaľ máte prehliadač Chrome, nakrútili aj Hellyeah. Päticu muzikantov prilepili na čierne pozadie a klip osadili aj slovami, takže spĺňa niekoľko úloh naraz. Žiadne video vám ale nesprostredkuje živý zážitok z koncertu. (sorry Pali :-) Hell-no! (ak)


Ace FrehleyPaul Stanley, pôvodný gitarista a frontman KISS, sa očividne udobrili a po 14 rokoch ich môžete vidieť bok po boku na jednom pódiu - všetko je zdokumentované vo videu ku skladbe Fire and Water zo sólového Frehleyho albumu. (pm)


Valley of the Sun v piatok vydali album Volume Rock. Celý si ho môžete vypočuť napríklad na stránke Metal Injection. A určite by ste mali! Títo relatívne neznámi páni majú fantastický hard rockový zvuk a energie aj na rozdávanie. (pm)

Chino Moreno je zrejme závislý na hudbe. Okrem jeho domovskej kapely Deftones má ešte tri vedľajšie projekty – Palms, Crosses a Team Sleep. A minulý týždeň sa k nám dostala informácia o štvrtom. V Saudade je okrem neho aj Dr. Know z Bad Brains, jazzový klávesák John Medeski, Mackie Jayson (Bad Brains, Cro-Mags) a Chuck Doom (Crosses). Ich prvá, rovnomenná skladba, je naozaj skvelá. Môžete si ju stiahnuť spolu s videom ako BitTorrent Bundle. V blízkej dobe sa zrejme môžeme tešiť na viac. (pm)

Čakáte na novú Metallicu a stále nič? Chýbajú vám časy, kedy ešte za niečo stála? Tak sa na ňu vykašlite a radšej si pustite Hatred United / United Hate od Death Angel. (pm)


Looking Down the Barrel of Today je po hudobnej stránke typický Hatebreed – čo samozrejme nie je nič zlé. Proste klasický HC/metal vypalovák. Veľmi typický je pre nich aj text novej skladby. Sprievodné video je navyše popretkávané pozitívnymi odkazmi priamo z pera frontmana kapely, Jameyho Jastu. Nový album tu bude už o necelé dva týždne. (pm)


Ak ste po vypočutí novinky od Hatebreed nič nerozbili, po More Like od Wrong to zaručiť už nemôžem. Títo nováčikovia vydali v piatok ich debutový album, ktorý môžem len odporúčať. (pm)



Tohtotýždňové hardcoreové trio nám uzatvára trio zo San Diega, ktoré vystupuje pod menom Poison Headache. Ich novinka Sin Eater, ktorú si môžete vypočuť na stránke Noisey, je tak nasrdená, že vás určite výborne naštartuje do nového týždňa. (pm)

Katatonia na svojom Facebooku streamuje novú skladbu Serein. Novinka The Fall of Hearts je tu už za tri týždne a tak treba zapracovať na očakávaniach fandov. Skladba je príjemne odsýpajúcou a dynamickou gothic rock baladou, ale nijako sa nelíši od ostatnej tvorby kapely, najmä po roku 2006. (ak)

Švédski frajeri Spiritual Beggars si myslia, že jeden Deep Purple svetu nestačí a ich hard rockový rukopis vykrádajú tak dôkladne, že to až nie je pekné. V dnešnej dobe sú však kapely, ktoré „znejú ako niečo“ plne legitímne a ich počínanie nie je trestné (aj keď v prípade takých Airbourne by aj mohlo byť). Novinka Švédov Sunrise to Sundown s krásnym hippie obalom sa však príjemne počúva úplne celá. Dajte si ich nový klip Hard Road. (ak)


Pain of Salvation vydajú remastrovanú a remixovanú verziu skvelého albumu Remedy Lane z roku 2002. Nahrávka s prídomkom Re:visited (Re:mixed & Re:lived) vyjde aj s live CDčkom s ich vystúpením na americkom festivale ProgPower zo septembra 2014, kde odznela v celej svojej kráse. Zaspomínať na Remedy Lane si môžete 1. júla. Ďalšie novinky hovoria o novej štúdiovke kapely. Tá sa bude volať In The Passing Light Of Day a vyjde neskôr tento rok. Má predstavovať návrat k tvrdým koreňom kapely. (ak)


Nemecká Suidakra jestvuje už 22 rokov. Kto by to bol povedal? Melodic-deathová kapelka priniesla videoklip k skladbe The Hunter's Horde, ktorý pozostáva z amatérskych záberov z nahrávacieho štúdia a jednoduchého fontu tlmočiaceho text. Aj keď si na vizuál moc nepotrpia, úderná hymna z dvanástej štúdiovky nikoho neurazí. Nový album Realms of Odoric vyjde 20. mája. (ak)


Opeth, respektíve znovuobnovený anglický label Music for Nations vydáva dokonalú živú nahrávku Lamentations na vinyloch. Tri platne vás prenesú o trinásť rokov do minulosti, keď švédski prog metalisti v Londýne odohrali nádherný koncert venovaný dvojnahrávke Damnation & Deliverance. Ak ste fanúšik Opeth a tiež vášnivý zberateľ, nikdy nebola lepšia doba na plnenie snov. (ak)

24. júna vydá nový album Whitechapel, americká deathcoreová brutalitka. Ich šiesty full-length sa bude volať Mark of the Blade a môžete sa naň navnadiť titulnou trojminútovkou, ktorá bola zverejnená v podobe elegantného lyric videa. Kapela v nej ale prekvapivo spomalila a znie genericky metalcore-ovo. (ak)


Haluz týždňa

Metalový merchandise a zberateľské predmety nadobúdajú niekedy zvláštne, mnohokrát však určite zbytočné podoby. Od rôzneho brandovaného pivka sme sa najnovšie dostali k teráriu pre vášho slizkého miláška od kapely Between the Buried and Me. Sklenená búdka má mať rozmer 10 palcov, teda 24,5 centimetra, takže sa hodí napríklad pre chameleóna. Dostupná však ešte nie je. (ak)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/Megadeth, Annie Atlasman Photography

Súvisiaci interpreti: Hellyeah, Megadeth