Dvadsať rokov v znamení klezmerovej hudby. Pressburger Klezmer Band majú dôvod oslavovať. Jedna z najvýraznejších skupín slovenskej world music odohrala počas svojej existencie viac ako 700 koncertov, obišla 17 krajín sveta, vydala 7 vlastných albumov a v roku 2012 získala prestížnu cenu Radio_Head Award za najlepšie CD v kategórii world music/folk.

Preßburger Klezmer Band budú oslavovať vo veľkom štýle. Novým albumom a strhujúcim hudobným festivalom. Očakávanú nahrávku Tsvantsik Yorn (v preklade z jidiš - 20 rokov) uvedie skupina do života 16. októbra v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava. Slávnostný koncert bude súčasťou renomovaného festivalu židovskej kultúry – KlezMORE Vienna. Viac o očakávanom albume, dôležitom klezmerovom podujatí a radosti z hudby Hudba.sk prezradil huslista skupiny Pressburger Klezmer Band (PKB), Andrej Werner.

Dvadsať rokov. Je to iba číslo alebo sa Preßburger Klezmer Band skutočne dostávajú do iného obdobia?

Samozrejme. Pomaly starneme a dôchodok sa približuje. (úsmev) Ale vážne, myslím, že začíname byť na pódiu vyzretejší, spolupracujeme čoraz viac so zahraničnými muzikantmi a pracujeme v poslednej dobe aj na projektovej báze, čo nám zabraňuje stáť na jednom mieste.

Ako veľmi odzrkadľuje aktuálnu formu skupiny novinka Tsvantsik Yorn?

Na CD sa nám podarilo zaradiť ďalšie nové skladby. Unikátne aj klezmerovú hudbu zo Slovenska, krásne arménske piesne, autorské kompozície a dokonca aj klezmerovú sambu. Hodnotenie ale necháme na iných.

V čom sa nová nahrávka odlišuje od vašich starších albumov?

Na rozdiel od poslednej nahrávky Tants Mit Mir, kde sme stavili na známych zahraničných hostí, tento album “ťaháme“ predovšetkým my. Tým ale nechceme povedať, že by nám hostia nepomohli. Len máme pocit väčšieho vkladu kapely.

Tsvantsik Yorn vychádza tri roky po oceňovanom Tants Mit Mir. Chceli ste počkať na jubilejný rok alebo sa nový materiál pripravoval tak dlho?

Plánovane sme to neplánovali. (úsmev) Vďaka spolupráci s lotyšskou speváčkou Sashou Lurje a posledným projektom sa nám podarilo zozbierať materiál na nové CD a keď sme zistili, že by mohlo byť vydané v 20. rok existencie kapely, len sme sa potešili.


V posledných rokoch sa Preßburger Klezmer Band neboja ani iných žánrov ako klezmeru. Platí to aj v prípade najnovšieho CD?

Povedané športovou terminológiou, "ak určite". V PKB sa dlhodobo nevieme zjednotiť na jednotnom spôsobe interpretácie klezmerovej hudby a je to na našej hudbe počuť. A teda aj na najnovšej platni, kde okrem klezmeru odznie latino, jazz, slovenský, maďarský a arménsky folklór a aj hudobné experimenty.

Na poslednom albume sa podieľalo množstvo hostí. Ako to bolo v prípade Tsvantsik Yorn?

Tiež ich nebolo málo. Karine Sarkisjan z Arménska nám venovala a odspievala tri arménske piesne. V prípade tancov z Maďarska sme si pomohli bratmi Ivánovcami. So slovenským folklórom pomohli "ľudovkári" Peter Jantoščiak, Andrej Záhorec a Peťo Mikulec. Latino podporili Eddy Portella a Samo Šimek. A napokon "dychár" Miro Poprádi a v neposlednom rade pani Dalma Špitzerová. Dúfam, že som na nikoho nezabudol. (úsmev)

Nahrávali ste opäť "naživo", to znamená ako celá kapela. V čom je podľa vás takéto nahrávanie pre živelnú skupinu prínosnejšie?

Takto sme nahrali už náš piaty album, lebo je spontánne a živelné, ako na pódiu. Iste, dá sa aj inak, všetko oddeľovať, pomocou softvéru vylaďovať, opravovať a posúvať, ale to nie cesta. Aspoň naša nie.

Čím podľa vás novinka prekvapí vašich verných fanúšikov?

Hudobnou rôznosťou a aj pekným bookletom, za ktorý ďakujeme Mišovi Slovákovi a Peťovi Považanovi.

Slávnostné uvedenie nového albumu bude súčasťou festivalu KlezMORE, ktorý spoluorganizujete. Čím bude tento slávnostný koncert výnimočný?

Viedenský, a už druhý rok aj bratislavský, festival židovskej hudby KlezMORE, ktorý je jedným z najväčších svojho druhu na svete, má vždy štartovací (Preview) koncert. Minulý rok takto vystúpili slávni The Klezmatics a je pre nás cťou, že tento rok festival otvoríme my.

KlezMORE sa v hlavnom meste bude konať už po druhýkrát. Aký bude aktuálny ročník tohto hudobného podujatia?

Tento rok sa bude niesť v duchu rakúsko-slovenskej kultúrnej spolupráce. Zakladateľ festivalu, známy viedenský promotér, Friedl Preisl presadzuje totiž ideu Bratislavy a Viedne ako Twin City a rád nám predstavil a odporučil rakúsku klezmerovú scénu, z ktorej vystúpia skutočné špičky. 9.11. v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava DAS GROSSMUTTERCHEN HATZ SALON ORKESTAR, hrajúci fúziu klezmeru a jazzu, a 13.11. v Klariskách spievajúci „dychári“ KOHELET3 mapujúci okrem klezmeru aj balkánsky, ukrajinský a ruský folklór. Obe kapely v Bratislave hrajú prvýkrát a určite ich treba počuť a vidieť.

Ak by ste mali album Tsvantsik Yorn opísať jednou vetou, ako by znela?

Takto hráme po 20 rokoch!

Prečo by si ho teda mali vypočuť dlhoroční fanúšikovia aj tí, ktorých hudba Pressburger Klezmer Band posledných dvadsať rokov míňala?

Naši skalní preto, lebo si môžu osvojiť náš nový repertoár a "nováčikovia" preto, lebo tento album je niečím novým a dúfame, že aspoň sčasti aj výnimočným.

Zdroj: Real Music House