Najvýraznejšia osobnosť česko-slovenského rapu Rytmus už dávno prerástla miestnu nielen hip-hopovú scénu. Po fenomenálnom úspechu predchádzajúceho albumu KRAL (2009), ktorého sa predalo na súčasné pomery neskutočne veľa (až 30 tisíc kópií), prichádza Rytmus s dlhoočakávaným albumom s výstižným názvom Fenomén.

Rytmus je skutočne fenoménom, ktorého časť fanúšikov miluje a obdivuje, časť ho odsudzuje alebo sa na ňom zabáva, no v porovnaní s inými hudobníkmi zo slovenskej a českej scény je v jeho prípade v oboch republikách len málo takých ľudí, ktorým by bol úplne ľahostajný alebo ktorí by o ňom nebodaj v živote nepočuli. Komerčne najúspešnejší slovenský interpret posledných rokov sa totiž z húževnatého undergroundového rapera vypracoval na obletovanú kontroverznú celebritu, ktorá nemá problém s nedostatkom publicity.

Vedia o tom mobilní operátori aj televízie, ktoré si ho zavolali ako porotcu do Česko-Slovenskej SuperStar. Práve vďaka nej sa stal akceptovaným u ešte väčšieho množstva ľudí, no napriek tomu neprestal prekvapovať a šokovať. Aj preto sa dá očakávať, že jeho nový multižánrový album bude opäť komerčným trhákom a najžiadanejším albumom tohtoročných Vianoc.

Podľa Renáty Tomášovej z vydavateľstva EMI nechal Rytmus svojich skalných fanúšikov "čakať dlhšie práve preto, aby opäť priniesol niečo nové, trendové a progresívne". Hudobnú pestrosť albumu dokumentujú aj doteraz v médiách či na internete odprezentované skladby ako Jebe, Technotronic Flow, Fenomén, Deti stratenej generácie alebo Sám. O hudbu sa tentokrát postarali producenti Sukowach, S3rious, Superstar O., Heron, Mad Skill, Vybe Beatz a Tomi Popovič , s ktorým Rytmus v minulosti stvoril megahit Príbeh. Texty si Rytmus tradične napísal sám.

Tracklist albumu Fenomén:

01. Fenomen (Text: Rytmus, Hudba: S3RIOUS, Mix: Marek Soundshine Surin)
02. AKM (Text: Rytmus, Hudba: Sukowach, Mix: Marek Soundshine Surin)
03. Deti Stratenej Generácie (Text: Rytmus, Ego, Hudba: S3RIOUS, Mix: Marek Soundshine Surin)
04. Nehladám (Text: Rytmus, Background Vocal: Tomi Popovič, Hudba: Superstar O, Mix: Igor Baar)
05. Hovnám Neodpovedám (Text: Rytmus, Hudba: S3RIOUS, Mix: Marek Soundshine Surin)
06. Sám (Text: Rytmus, Hudba: Tomi Popovič, Mix: Marek Soundshine Surin)
07. Noc Patrí Nám (Text: Rytmus, Ego, Hudba: Heron, Mix: Marek Soundshine Surin)
08. Čau Jak Sa Máš (Text: Rytmus, Hudba: Tomi Popovič, Mix: Igor Baar)
09. I Heard About (Text: Rytmus, Hudba: Mad Skill, Mix: Marek Soundshine Surin)
10. Sloboda (Text: Rytmus, Hudba: Vybe Beatz, Mix: Marek Soundshine Surin)
11. Bez Mami Bez Otca (Text: Rytmus, Hudba: Tomi Popovič, Mix: Igor Baar)

Rytmus - Fenomen

Rytmus - Deti stratenej generácie (live - Česko Slovensko má talent, november 2011)

Rytmus - Sám

--
Zdroj: EMI
Foto: EMI

Súvisiaci interpreti: Rytmus