Svetoznámy taliansky skladateľ mal už túto sobotu (5.4.) ako dirigent predstaviť svoje slávne filmové piesne v bratislavskej Slovnaft aréne. Slovenská premiéra autora hudby ku kultovým westernom a stovkám ďalších filmov sa však prekladá na neurčito. Dôvodom sú maestrove bolesti po nedávnej operácii chrbtice.

O zrušení plánovaného koncertu informoval na základe správy od organizátora podujatia denník Pravda, zároveň bol dnes popoludní pozastavený predpredaj vstupeniek. Samotná česká agentúra JVS Group, ktorá organizovala aj nedávny Morriconeho koncert v Prahe, zatiaľ informáciu o zrušení koncertu na svojom oficiálnom webe nezverejnila, poskytla však bližšie informácie Tlačovej agentúre Slovenskej republiky.

"Usporiadateľská agentúra JVS Group intenzívne pracuje na potvrdení náhradného termínu koncertu. Nakoľko sa v rámci celého turné presúva viacero koncertov, bude náhradný termín zverejnený dodatočne v najbližších dňoch. Všetky zakúpené vstupenky zostávajú platné na nový termín koncertu. V prípade akýchkoľvek nejasností je možné kontaktovať usporiadateľskú agentúru JVS Group emailom na adresu vstupenky@jvsgroup.cz. Usporiadateľská agentúra JVS Group, ako aj samotný Maestro Ennio Morricone sa hlboko ospravedlňujú všetkým fanúšikom, ktorí sa tešili na sobotňajší koncert. Ďakujeme za pochopenie a trpezlivosť pri oznámení nového termínu koncertu v najbližších dňoch," uvádza TASR.

85-ročný Ennio Morricone v rámci svojho aktuálneho turné s podtitulom 50 rokov hudby už v marci preložil niekoľko koncertov v Amerike. Zrušené boli plánované vystúpenia v Mexico City (17.3.), Los Angeles (20.3.) a New Yorku (23.3.), všetky tri už majú stanovené nové termíny na jún 2014. Ako dôvod zrušenia marcových koncertov uviedol manažment umelcove bolesti po zranení chrbta (prolaps disku), kvôli ktorému musel legendárny hudobník 20. februára podstúpiť operáciu. Lekári vtedy vylúčili iba cestu do Ameriky, zdravotné problémy päťnásobného nominanta na Oscara však napokon ovplyvnili aj aprílovú časť turné. Na diaľku želáme skoré zotavenie!

Biografia

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho: Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966), Vtedy na Západe (1968), ale aj pre filmy režisérov ako Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Pedro Almodóvar či Quentin Tarantino. Celkovo mohli diváci Morriconeho hudbu počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch.

Morricone za svoju tvorbu prevzal desiatky ocenení, pričom v roku 2007 mu udelili Oscara za celoživotné dielo. Ocenenie prebral z rúk Clinta Eastwooda, ktorý sa preslávil práve vďaka účinkovaniu vo westernoch z talianskej filmovej školy. V minuloročnej ankete BBC zvolili fanúšikovia Morriconeho hudbu k filmu Dobrý, zlý a škaredý (1966) za druhý najlepší soundtrack v histórii.


Zdroj: TASR, Facebook.com/maestroenniomorricone, Enniomorricone.it, Latimes.com, archív Hudba.sk
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone