Andrew May, Lina Mayer, Veronika Strapková, Samuel Hošek či B-Joey sú niektoré z mien, ktoré sa stretli v zoskupení slovenských spevákov a speváčok pod názvom The Young Generation. Spoločne nahrali skladbu, v ktorej spievajú o potrebe zachrániť svet.

Myšlienka vytvorenia partie The Young Generation, pozostávajúcej z anglicky spievajúcich mladých slovenských talentov, sa zrodila v hlave speváka a skladateľa Andreja Mutňanského, ktorého verejnosť pozná pod menom Andrew May. Výsledkom je skladba Rescue the World s veľkým univerzálnym posolstvom. Jej cieľová skupina je, vzhľadom na pôvod v krajine, kde väčšina ľudí preferuje pesničkové posolstvá v rodnom jazyku, nejasná. Ak by však Slovensko hľadalo svojho zástupcu na tohtoročnej Eurovízii, celkom by tam svojím zvukom aj do duše prehovárajúcim textom zapadla.

Diváci blížiacej sa medzinárodnej prehliadky európskej pop music ale túto ani žiadnu inú slovenskú pieseň tento rok počuť nebudú, takže k záchrane sveta novinka prispeje len minimálne. Aj to je však lepšie ako nič, preto Andrew May ponúka slovenský výklad skladby: "Jej hlavnou myšlienkou je pomôcť ľuďom zamyslieť sa nad sebou a svojím konaním. Je potrebné, aby sme vedeli, že čelíme veľkej hrozbe a taktiež je potrebné, aby sme si uvedomovali, že náš svet sa nám mení pred očami a uberá tým nesprávnym smerom."

Ak žijete na lazoch a nesledujete správy, práve ste sa dozvedeli niečo nové. My na oplátku tvorcom prezradíme, že nevkusné umiestnenie loga sponzora na začiatku videoklipu prudko degraduje aj tú najúprimnejšiu snahu o umeleckú výpoveď, nieto ešte keď ide o tak vážnu vec, akou je záchrana sveta. Odhliadnúc od tejto chybičky krásy a jemne patetického textu však ide o vydarenú spoluprácu nových tvárí slovenskej scény, ktorá už zaujala aj dramaturgov rádií. Pospevovať si ju teda môžete v duchu hesla: keď nie Eurovízia, tak aspoň Europa 2.


Okrem samotného Andrewa Maya naspievali Rescue the World aj ďalšie zvučné i menej známe mená - Lina Mayer, Veronika Strapková, Ashley Abrman, Ronie, Samuel Hošek, Laura WengB-Joey. Autorkou textu je Patrícia Pavlíková a producentsky sa na piesni podieľal Vlado "Randy" Gnepa.

"Nahrať spoločnú skladbu s viacerými spevákmi bolo mojím snom už dávno, ale až v lete minulého roku som sa rozhodol, že do toho skutočne pôjdem. Pieseň som zložil už dávnejšie a čakal som, kým vycítim, že skladba dozrie. Hlavnou myšlienkou tohto projektu je osviežiť a ukázať slovenskej hudobnej scéne nových, mladých a talentovaných umelcov, ktorí si zaslúžia, aby ich tvorbu poznala aj širšia hudobná verejnosť. Vedel som tiež, že chcem veľké hlasy a veľké osobnosti," povedal mladý hudobník na adresu svojich kolegov. 

Nahrávanie samotnej piesne prebiehalo takmer tri mesiace vo viacerých štúdiách, keďže speváci sú z rôznych kútov Slovenska. Všetci zúčastnení interpreti sa však stretli pri nakrúcaní videoklipu, ktorého režisérom je Laco Rychtárik. "Natáčanie v košickom ateliéri WOONT bolo skutočne náročné, natáčali sme od rána do večera, ale musím povedať, že sme si to všetci veľmi užili a vytvorili sme si medzi sebou ešte väčšie kamarátske putá," dodal Andrew May. Ako sa hovorí - malými krokmi k veľkým cieľom. Snáď ten svet nejako zachránime.

Text: Hudba.sk + PR článok (autorka pôvodného textu: Barbora Vargicová)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Andrew May