Írska speváčka Sinéad O'Connor v pondelok oznámila, že vydá nový album s názvom I'm Not Bossy, I'm The Boss. Spolu s informáciami o albume sa na svetlo sveta dostala aj fotografia z obalu, ktorá mnohým vyrazila dych. Hudobníčka, ktorá je známa skôr svojím nedbalým vzhľadom, na nej totiž vyzerá ako skutočná femme fatale.

Sineád O'Connor bola vždy tak trochu čiernou ovcou medzi populárnymi speváčkami. Namiesto ukazovania ženských zbraní zaujala v 90-tych rokoch vyholenou hlavou a hoci v slávnom klipe Nothing Compares 2 U sa do jej obrovských očí a jemných čŕt tváre určite mnohí zamilovali, nikdy sa nesnažila stavať svoju kariéru na dokonalom vzhľade. O tom, že jej na fyzickej kráse naozaj veľmi nezáležalo, svedčia aj fotografie z roku 2011, na ktorých má aj pár kíl navyše. To je však už minulosťou a fotky z minuloročných koncertov dokazujú, že je opäť vo forme.

V prípade nového albumu však zašla ešte ďalej, keďže hneď z prvej zverejnenej fotografie je zrejmé, že tentokrát bude nahrávku a jej koncept "predávať" aj netradičným výzorom. Oblečenú v čiernom latexovom overale a s parochňou na štýl britskej hviezdičky Jessie J by ju asi nečakal nikto z jej fanúšikov. Treba však povedať, že tento štýl sa jej naozaj hodí a v 47 rokoch vyzerá ženskejšie než kedykoľvek predtým.

Sinéad O'Connor, 2013 Zdroj: AP Photo/Casper Dalhoff, PolfotoSinéad O'Connor na koncerte v roku 2013

Album inšpirovaný kampaňou za podporovanie žien

Na obale nového albumu pripomína popovú superhrdinku, ktorá chce zachrániť svet pred degradáciou žien na sexuálne objekty, čo v hudbe reprezentujú mladšie hviezdy ako Rihanna a Miley Cyrus. Radikálna zmena írskej hudobníčky totiž určite tak trochu súvisí s minuloročnou výmenou názorov medzi ňou a Miley. Akoby si Sinéad uvedomila, že proti trendu čoraz väčšej objektifikácie žien dnes už nie je možné bojovať len intelektuálnymi rečami a tvorbou, ktorú okrem jej zmenšujúcej sa základne fanúšikov nikto ani len nezaregistruje. Po prvýkrát vo svojej kariére sa tak zrejme rozhodla cieľavedome využiť svoj imidž na to, aby svoj odkaz dostala k masám.

Desiata štúdiovka interpretky by sa mala dostať do predaja 11. augusta. Spolu s ňou O'Connor vydá pilotný singel Take Me To Church.
Ako napísala na svojej oficiálnej webstránke, pôvodne sa nahrávka mala volať The Vishnu Room, no nakoniec ju oslovil slogan hnutia na podporovanie žien. Kampaň I'm Not Bossy, I'm The Boss (v preklade Nie som panovačná, som šéfka) má za cieľ povzbudiť ženy, aby bojovali za vedúce pracovné pozície. "Keď som sa oboznámila s kampaňou, bolo už príliš neskoro na zmenu názvu. Keď však nahrávacia spoločnosť dostala nové promo fotografie, rozhodli sa, že zmenia obal, a to mi dovolilo zmeniť názov. Som šťastné dievča," napísala O'Connor.

Zaujímavé bude zistiť, či bude zmena imidžu spojená aj s modernejšou tvorbou. Jej zatiaľ posledná štúdiovka How About I Be Me (And You Be You)? mala veľmi dobré ohlasy kritikov (odporúčame vypočuť si ho, je to naozaj silný, osobný album), no komerčný úspech s ňou nezaznamenala. Za všetko hovorí fakt, že videoklipy k singlom The Wolf Is Getting Married a 4th and Vine nemajú spolu ani milión prehratí. Čo myslíte, vráti sa vynovená Sineád O'Connor na vrchol?


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Digitalspy.co.uk)
Foto: Facebook.com/sineadoconnor

Súvisiaci interpreti: Sinéad O'Connor