Ak si pamätáte pôvodnú verziu ľudovej piesne Išeu Macek do Mauacek, rýchlo na ňu zabudnete. Prichádza Mafia Corner, ktorý skladbu, ako je to pre neho už tradičné, úplne prekopal. A aby sa naozaj odlíšil, do úlohy speváka tentokrát angažoval imitátora Louisa Armstronga.

Každý už od základnej školy pozná ľudovú pieseň Išeu Macek do Mauacek. Folklórny hit v záhorskom nárečí sa teší veľkej obľube pre svoju žartovnosť a melodickosť. Tú však vo veľkej miere odstránil slovenský dídžej Michal Marušin hovoriaci si jednoducho Mike, ktorý stojí za projektom Mafia Corner. Naposledy vyvolal rozporuplné reakcie, keď predstavil svojskú, resp. balkánskym disco-popom inšpirovanú verziu skladby Čerešne od Jara Filipa.

Americký Macejko

Inak ako zlý vtip sa nedá brať pieseň Mac3jko, ako sa po novom beztak žartovný príbeh o Mackovi na ceste do Malaciek nazýva. Tentoraz je spolupáchateľom producent Jakub Mišík, ktorý vystupuje pod pseudonymom Demex. Na podklade ich spoločnej tvorby skladajúcej sa z elektronických tanečných prvkov spieva Peter Ondria, slovenský imitátor Louisa Armstronga.

"Macejka som si vybral čisto z kolotočiarskeho dôvodu, pretože patrí medzi to naj, čo na Slovensku máme. A keď vás už neroztancuje Macejko, tak vás asi neroztancuje nič," netajil sa svojim výberom Mike. Za dôvod výberu speváka považuje podčiarknutie celej "divnosti". Ondria totiž chcel pôvodne spievať vlastným hlasom: "Pôvodne som chcel spievať mojím vlastným hlasom, ale Mike ma poprosil, aby som skladbu naspieval ako Armstrong. Priznám sa, bola to pre mňa veľmi zaujímavá spolupráca, počas ktorej sme si užili veľa zábavy, preto som sám zvedavý, ako to prijmú ľudia a rádiá."

Netradičný je aj videoklip, ktorý vznikol pod producentskou hlavičkou kreatívneho tímu Altway. V ňom na dlhej ceste, resp. letiskovej dráhe, stolujú interpreti singla. Do toho im "prirodzene" hrá hudba z veľkej koncertnej audiosústavy, vplyvom čoho sa všetkým trom účastníkom hodovania rozhýbu tváre a zvyšok jedla im lieta kade-tade po telách. Skrátka, s textom skladby to nemá vôbec nič spoločné a celý klip je robený len pre efekt. Úroveň skladby však hlúposť videa vystihuje celkom dobre.


Slovenský producent a dídžej, ktorý je po návrate z Veľkej Británie mimoriadne produktívny, tak opäť potvrdil, že mu ide hlavne o marketing. Jednoduchú folklórnu skladbu zaťažil elektronickým balastom a ak sa dočká podobnej podpory hudobných dramaturgov komerčných rádií ako v minulosti, zo slovenského éteru bude pravidelne znieť ďalšia nepotrebná odrhovačka.

Pre nostalgikov z 90-tych rokov pridávame aj dve najznámejšie prerábky obľúbenej ľudovky. Najskôr sa ňou preslávil Senzus a potom z nej obľúbený diskotékový hit spravil projekt Morhotronic. Macejko má veľký úspech aj na športových zápasoch, naposledy sa o tom presvedčili aj návštevníci zápasu Slovensko-Nórsko na MS v hokeji v Ostrave. Slovenskí fanúšikovia si totiž pieseň na výzvu Jána Lašáka zaspievali počas hry aj napriek nepriaznivému stavu.


Aj keď sa nová verzia ani jednej zo spomínaných nevyrovná, treba Mafia Cornerovi poďakovať aspoň za to, že tentokrát na rozdiel od Čerešní nechal umenie umením a vybral si na prerábku pesničku zo svojej "ligy", teda zábavovej tvorby. Ale dokonca aj z tej sa dá spraviť umenie, keď sa chce, viď verzia Andreja Šebana.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Mafia Corner