Minuloročný album V hodině smrti od Lenky Dusilovej a jej kapely Baromantika, ktorý patrí medzi najlepšie české albumy minulého roka, má svoj prvý videoklip. Vznikol ku skladbe Tětiva a ako tvorcovia sú pod ním podpísaní režisér Adam Vopička a kreatívna produkcia &FLUX.

"Pôvodne som ako prvý klip plánovala vypustiť Indiánky, ktorý natočili Michal Matoušek a Martin Smékal. Momentálne sa však na Indiánkach dorábajú posledné postprodukčné efekty, takže vďaka Adamovi sa podarilo najskôr dokončiť Tětivu. Tá je podľa môjho názoru pre letné obdobie vhodnejšia," komentuje výber piesne Lenka Dusilová.

Prečítajte si: Lenka Dusilová: Neviem robiť hity, hudba pre mňa musí mať emóciu

Klip, ktorý sa nakrúcal začiatkom mája v Prahe, neobvyklým spôsobom konfrontuje fenomén cosplay s pražskou normalizačnou architektúrou. Adam Vopička mal pri jeho tvorbe absolútne voľnú ruku. "S Lenkou sme sa už dlhšie rozprávali o tom, že by som jej rád urobil videoklip. Doteraz však chýbali peniaze, alebo čas, alebo oboje. Niekedy začiatkom roka som sa náhodou dostal k fotografiám chlapca, ktorý má doma toľko tematických zberateľských figúrok, že ani nemôže otvoriť okno. Napadlo mi natočiť o ňom videoklip. Postupne som svoj nápad rozširoval až do tejto finálnej fázy," prezrádza režisér.

"Vždy mi imponoval Adamov entuziazmus a zápal. Je to šikovný mladý muž, ktorý na sebe maká a nápad na Tětivu mi prišiel dosť dobrý. Vlastne ma baví, že niektorí takú realitu, ako je v klipe, aj žijú," dodáva na margo vzájomnej spolupráce Dusilová. Na videoklipe sa podieľal aj kreatívny kolektív &FLUX, ktorý je podpísaný aj pod videoklipmi kapiel Calm Season, Zrní či Thom Artway.


Okrem nového klipu je formácia Lenka Dusilová a Baromantika aktívna aj koncertne. "Nechystáme nové dielo, no chceme sa ešte intenzívne venovať V hodině smrti. Sme koncertne činorodí a mienime v tom pokračovať aj v budúcom roku, než sa rozpustíme vo svojich solitérskych svetoch," hovorí Dusilová.

Počas začínajúcej festivalovej sezóny tak budú mať jej priaznivci hneď niekoľko príležitostí ochutnať ich hudobný talent naživo. Napríklad 19. júla v rámci festivalu Colours of Ostrava či 14. augusta na slovenskom Grape Festivale. Celkovo má kapela na najbližšie tri mesiace naplánovaných 20 koncertov, väčšinu z nich v Česku, no zahrá si napríklad aj na Urkult festivale vo Švédsku (30.7.).

Ako Lenka Dusilová naznačuje, letom jej koncertné aktivity rozhodne nekončia. "Na jeseň a v zime očakávajte spolu s druhým klipom ďalšiu vlnu koncertného turné s krásnym záverečným koncertom v Prahe," dodáva.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon.

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová