Presne pred týždňom, v nedeľu 27. októbra, navždy odišiel jeden z najvplyvnejších hudobníkov v histórii - Lou Reed. Každý deň od jeho smrti vo svetových hudobných médiách vychádzali nové články, od podrobností o jeho úmrtí, cez správy o poctách v podaní interpretov, ktorých ovplyvnil, až po bizarné pripomenutie speváka hitu Mambo No. 5.

Lou Reed zomrel 27. októbra v obci Amagansett v štáte New York. Dožil sa 71 rokov. Ako neskôr potvrdil jeho lekár Charles Miller, príčinou úmrtia boli problémy s pečeňou, ktorú hudobníkovi transplantovali v máji. Reedova manželka Laurie Anderson pár dní po jeho smrti zverejnila v týždenníku The East Hampton Star otvorený list, v ktorom opísala posledné chvíle svojho manžela. "Minulý týždeň som Louovi sľúbila, že ho vezmem z nemocnice domov. A tak som aj spravila. Lou bol majster tai-či a posledné dni svojho života bol šťastný a ohúrený krásou, silou a jemnosťou prírody. Zomrel v nedeľu ráno, keď sa pozeral na stromy a rukami cvičil tai-či," napísala v liste.

Bývalý Reedov manažér Tom Sarig počas týždňa zverejnil prostredníctvom webovej stránky www.loureed.com umelcovu poslednú fotografiu. Autorom fotky, na ktorej je rocker odfotený spredu a so zaťatou päsťou pred tvárou, je Jean Baptiste Mondino. Reeda fotil do reklamy pre francúzsku firmu Parrot, a práve táto fotografia bola poslednou v sérii.

Na smutnú správu reagovalo krátko po jej zverejnení mnoho veľkých osobností zo sveta hudby a kultúry, ku ktorým sa neskôr pridala aj speváčka a poetka Patti Smith. "Lou bol veľmi špeciálny básnik. Bol newyorským spisovateľom. Takým istým, akým bol aj Walt Whitman. Jednu vec, ktorú som si od Loua zobrala, je proces, akým dokázal počas vystupovania improvizovať s poéziou, a tiež ako dokázal narábať s tromi akordmi počas 14 minút. To bolo pre mňa ako zjavenie," povedala.

Viaceré známe kapely si legendu undergroundu uctili aj hraním coververzií jeho piesní. Arcade Fire zahrali v rámci svojho koncertu v rádiu NPR medley jeho hitov Satellite of Love a Perfect Day. Vystúpenie si môžete vypočuť TU, medley začína okolo 17. minúty. Britskí indierockeri Arctic Monkeys zase zahrali na pondelkovom koncerte cover piesne Walk On The Wild Side.


Obdivovaný hudobníkmi, ignorovaný masami?

Napriek tomu, že Lou Reed ovplyvnil celé generácie hudobníkov, s výnimkou niekoľkých komerčne úspešných a všeobecne známych skladieb patril vždy do undergroundu. Po jeho smrti tak zrejme mnohí fanúšikovia, najmä mladšie ročníky, ani poriadne nevedeli o koho ide a prečo bol významný. Zdá sa, že nielen na Slovensku, ale ani vo svete sa o články o jeho smrti nezaujímalo ani zďaleka toľko ľudí ako o úmrtia popových hviezd Michaela Jacksona, Amy Winehouse a Whitney Houston, hoci pre hudobný svet je jeho odchod minimálne rovnako veľkou stratou. Reed totiž nepochybne patrí medzi interpretov s najväčším podielom hudobníkov medzi fanúšikmi.

Veľmi príznačná pre fakt, že jeho tvorbu mnoho ľudí nepozná, bola v strede týždňa smutno-smiešna správa o tom, ako po Reedovej smrti začal dostávať množstvo kondolencií nemecký spevák Lou Bega, ktorý sa aj u nás preslávil koncom 90. rokov diskotékovým hitom Mambo No. 5. S Reedom samozrejme hudobne ani osobne okrem mena nemal nič spoločné, no vo svojom vyjadrení mu vzdal hold aj on a zároveň vysvetlil, že dôvodom zmätkov bola najmä chyba v článku v jednom z nemeckých médií. "R.I.P. Lou Reed, génius, ktorý sa zvykol prechádzať po divokej strane. PS: Dostávam tony kondolencií kvôli novinárovi, ktorý si nás poplietol. Lou Bega posiela kondolencie rodine pána Reeda," napísal na svojom Facebooku. Ťažko povedať, či je smutnejšie to, že si novinár pomýlil mená, alebo to, že "tony ľudí" taká absurdná chyba naozaj zmiatla.

O tom, nakoľko sa smrť zakladateľa The Velvet Underground popri hudobníkoch dotkla aj ostatných fanúšikov, sa presvedčíme už dnes večer. Podľa britskej Official Charts Company sa totiž už v utorok dostali dva jeho spomínané sólové hity Perfect Day a Walk On The Wild Side do Top 40 singlového UK Chartu (za dva dni boli na 33. a 38. mieste). Ak by sa dnes v rámci predaja z celého týždňa aspoň jedna umiestnila v Top 10, bol by to pozitívny signál, že to s ignoráciou tejto legendy širokou verejnosťou minimálne na Britských ostrovoch nie je až také zlé.


Biografia

Lewis Allan Reed sa narodil 2. marca 1942 v newyorskom Brooklyne. V roku 1964 založil formáciu The Velvet Underground, ktorá sa na komerčnej scéne nikdy nepresadila, keďže jej maximom bolo 171. miesto v americkom rebríčku Billboard 200 za debutový album The Velvet Underground & Nico (1967). Album, na obale ktorého je veľký žltý banán Andyho Warhola, však zaradil magazín Rolling Stone na 13. priečku v rebríčku najvplyvnejších nahrávok histórie. Reed zo skupiny v roku 1970 odišiel a následne odštartoval sólovú kariéru.

Odvtedy vydal 22 štúdiových albumov, ten posledný nahral spoločne s kapelou Metallica a nazval ho Lulu (2011). V roku 1990 obnovil činnosť skupiny The Velvet Underground, s ktorou koncertoval aj v roku 1993. V roku 1996 uviedli kapelu do Rock'n'rollovej siene slávy. O spevákovi vznikla aj dokumentárna snímka Lou Reed: Rock and Roll Heart (1998), ktorá vyhrala Grammy v kategórii Najlepšie dlhometrážne hudobné video.

V roku 1998 si vystúpenie Reeda vyžiadal počas svojej návštevy Bieleho domu jeho blízky priateľ Václav Havel. Vtedajší americký prezident Bill Clinton mu vyhovel a v Bielom dome sa tak pre českého prezidenta hrali aj skladby Sweet Jane či Perfect Day. V máji 2000 zaznamenal Reed ďalší míľnik vo svojej kariére, keď v Ríme koncertoval pred pápežom Jánom Pavlom II. V roku 2001 zase vystúpil s Lucianom Pavarottim, s ktorým si zaspieval svoj najväčší hit Perfect Day. Vlani sa predstavil ako headliner úvodného dňa hudobného festivalu Pohoda.

Podrobnejšiu biografiu Loua Reeda aj s hudobnými ukážkami z jeho zásadných albumov nájdete TU

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Nme.com, pm)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lou Reed