Na internete sa pred pár dňami objavila doposiaľ nezverejnená skladba funk-rockovej kapely Red Hot Chili Peppers, v ktorej účinkuje jej niekdajší člen Dave Navarro. Pravosť piesne s názvom Circle of the Noose už potvrdil aj samotný gitarista.

Skladba z druhej polovice 90-tych rokov sa občas spomínala v rozhovoroch alebo v komunite skalných fanúšikov Red Hot Chili Peppers, no väčšina ľudí ju nikdy nemala možnosť počuť. To sa zmenilo až v pondelok 1. februára, kedy sa objavila na jednom z neoficiálnych twitterových profilov skupiny a neskôr na Youtube.

Dave Navarro
, známy ako zakladajúci člen kapely Jane's Addiction, bol gitaristom Red Hot Chili Peppers v rokoch 1993-1998. Pôvodne nahradil Johna Fruscianteho a podieľal sa na nahrávaní albumu One Hot Minute (1995). Po náročnom svetovom turné na podporu albumu sa Anthony Kiedis, Flea, Chad Smith a Dave Navarro vrátili do štúdia a začali nahrávať nový materiál. Navarrova ťažká drogová závislosť však celý proces brzdila a v apríli 1998 kapelu opustil.

Až doteraz nebola zverejnená žiadna zo skladieb "papričiek" z ich neúspešného, resp. nedotiahnutého pobytu v štúdiu. Navarro sa pritom v rozhovore pre magazín AllStar v roku 1997 o Circle of the Noose vyjadril ako o "najlepšom popovom songu, aký som kedy nahral". Pieseň je poctou spevákovi súfijskej náboženskej hudby menom Nusrat Fatíh Ali Chán a nezaprie inšpiráciu orientálnymi motívmi. 


Líder kapely Anthony Kiedis nedávno oznámil, že RHCP sú "tesne pred dokončením" nového, v poradí už jedenásteho štúdiového albumu, tentoraz s gitaristom Joshom Klinghofferom. Produkciu má na starosti hudobník Brian Burton, známejší ako Danger Mouse. Red Hot Chili Peppers pripravujú aj letné turné, headlinermi budú napríklad na britských festivaloch v Readingu a Leedsi.

Text: Michaela Ivaničová (NME.com, Alternativenation.net, Consequenceofsound.net)
Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Red Hot Chili Peppers