Kolekciou platní a CD s názvom Experimental Studio Series 1-2-3 oslavuje Experimentálne štúdio Slovenského rozhlasu minuloročné 50. výročie svojej aktívnej tvorby. Druhú časť trilógie pokrstili jeho členovia symbolicky na prestupný rok - 29. februára.

Trojica LP vychádza v spolupráci VŠMU, RTVS, samotného Experimentálneho štúdia, Hudobného centra a labelu 4mg records. Prvý titul LP z tejto série s názvom Iná hudba pokrstili minulýrok tiež v deň so zaujímavým dátumom 1. apríla 2015 a bol rozobraný v priebehu troch mesiacov. Druhé LP s názvom Nová generácia je výber tvorby slovenských skladateľov osemdesiatych rokov. Ide o ucelenú prezentáciu nemerateľnej hodnoty viacerých generácií slovenských skladateľov novej hudby, ktorá doposiaľ nebola publikovaná takouto formou. 

Dnes už dozrieva tretia generácia slovenských tvorcov, ktorá sa hlási k tejto tradícii. Umenie zvuku je novým odborom, ktorý sa postupne definuje sám. V súčasnosti hovoríme o hudbe, zvukovej kompozícii, zvukovej inštalácii, performancii, akuzmatickej, ambientnej hudbe, sonicARTe, zvukovom dizajne pre video, film a multimédiá. Otvára sa nový priestor výskumu a výuky v oblasti potenciálu výrazových prostriedkov expresie nových zvukových technológií.

Výber diel autorov slovenskej elektro-akustickej tvorby osemdesiatych rokov, následovníkov tvorby pionierov zo šesťdesiatych rokov na Slovensku, sa zhmotnil práve na LP Experimental Studio Bratislava Series 2: Nová generácia. Ide o aspekt stavu mysle či ducha tvorcov. Inak žijú podobne ako iní - musia však svoje duchovné ašpirácie stále niekomu vysvetľovať a maskovať zo známych dôvodov.

Ostrov excelentnosti

"Všetko sa robilo pekne ručne. Strihali a zlepovali sme slučky, hľadali sme nové zvuky," priblížil počas krstu fungovanie Experimentálneho štúdia v časoch analógového programovania jeho riaditeľ, hudobný skladateľ a majster zvuku Juraj Ďuriš. "Dnes je situácia úplne iná. Skladateľ súčasnosti má kufrík, ide do internet café a niečo môže spraviť, alebo vyšle svoju nočnú prácu na celosvetové pódium, ktoré nazývame internet," dodal.

O prínose štúdia k rozvoju experimentálnej hudby na Slovensku porozprával skladateľ Víťazoslav Kubička. Od roku 1965, keď štúdio vzniklo, tu podľa neho kreatívnym elementom neboli len skladatelia, ktorí sem prichádzali, ale hlavne zamestnanci zvukového pracoviska rozhlasu. Ich spoločnou činnosťou vznikla tzv. bratislavská škola, ktorá je už známa aj vo svete.

"V druhej polovici 20. storočia sme boli svedkami, ako sa v 'poľskej škole', v orchestrálnej tvorbe rozvíjala zvukovosť a rozvíjali sa rôzne spôsoby hustého vrstvenia orchestrálnych farieb. Bratislavské experimentálne štúdio prinášalo a rozvíjalo práve v spolupráci so skladateľmi hustotu ako takú, priestor, hĺbku priestoru a pohyb jednotlivých zvukových komponentov v priestore. Tieto inšpirácie mnohí skladatelia neskôr aplikovali vo svojich orchestrálnych skladbách," pripomenul Kubička prínos experimentálnej hudby pre hudbu ako takú.


Krstilo sa šampanským z detskej krhličky

Violončelistka Lujza Ďurišová zahrala výber zo šiestich skladieb z tvorby Experimentálneho štúdia a jeho zakladateľ, duchovný otec slovenskej experimentálnej hudby Peter Janík platňu pokrstil šampanským, ktoré netradične lial z ružovej plastovej krhličky. 

Janík vychoval dve generácie skladateľov a majstrov zvuku, ktorí sú pokračovateľmi jeho školy. Počas krstu sa podelil o niekoľko zážitkov z nahrávaní. Napríklad dielo Reč pastierska skladateľa Svetozára Stračinu, ktorá bola skladbou pre sólovú fujaru-trombitu, sa v malom štúdiu musela nahrávať tak, že obrovský, šesťmetrový nástroj bol umiestnený v štúdiu a skladateľ sledoval priebeh nahrávky z ulice, kde stál pri okne na kope uhlia a dianie v štúdiu počúval cez slúchadlá. "Práca na týchto projektoch musí byť hrou. Aj keď si často nabijeme nos, aj keď nezískame cenu a sme z toho smutní. Vždy sme sa však snažili byť na vrchole tvorby," dodal Peter Janík. 

Fanúšikovia experimentálnej tvorby slovenskej proveniencie si môžu známe aj neznáme diela vypočuť každý piatok hodinu pred polnocou na Rádiu Devín v relácii Ex Tempore, ktorú pripravuje Juraj Ďuriš. 

Vypočujte si záznam prezentácie a krstu LP/CD Nová Generácia:



Text: Michaela Ivaničová + Ivana Zlatňanská (produkcia SRo - text bol redakčne upravený)
Foto: Martin Marenčín