Ficture je sólový projekt, za ktorým stojí maďarský producent Gábor Tokár – dobre známy aj z našej hudobnej scény. Elektronika so živými bicími vhodne doplní koncertnú premiéru Matthewa Barnesa a jeho rešpektovaný projekt Forest Swords. Koncert sa uskutoční 15. marca v bratislavskej A4 – Priestor súčasnej kultúry v rámci koncertnej edície Nu Sound Of...

Sónické alterego Gábora Tokára poznáme z pôsobenia na bratislavskej aj budapeštianskej scéne v podobe projektu Ficture. Bicie, mašinky a syntetizátory sú ovládané sólovým performerom, ktorý spája improvizáciu a a svoje momentálne nálady s dopredu pripravenými plochami.

Talentovaný multiinštrumentalista kombinuje digitálne aj analógové zvukové sady pričom obľubuje používanie najnovších technológií. Originálnu manipuláciu so zvukom predviedol už na debute Roads To Everywhere z roku 2014 a o štyri roky neskôr zarezonovalo jeho EP Filled Spaces.

Forest Swords, za ktorým stojí britský elektronický producent Matthew Barnes, prišiel v roku 2023 s dlho očakávanou nahrávkou Bolted vydanou na kultovej značke večných hudobných bádateľov Ninja Tune. Pevným základom tohto albumu je industriálna elektronika, trip-hopové rytmy a dekonštruované vokály. Zaznie tu aj vysamplovaný hlas Neneh Cherry (singel Butterfly Effect), tučný beat k skladbe The Low, ktorý bol pôvodne zamýšľaný pre Yoko Ono, či dub ovplyvnený rukopisom Lee Scratch Perryho.

Prečítajte si rozhovor: Forest Swords: Vždy sa snažím objavovať mesto, v ktorom koncertujem

Forest Swords live a Ficture zahrajú už tento piatok 15. marca v A4 – priestore súčasnej kultúry. Koncert sa uskutoční v rámci série Nu Sound Of..., ktorú podporila Nadácia ZSE, Nadácia mesta Bratislavy a Nadácia SPP. Vstupenky sú k dispozícii v sieti Predpredaj.sk.

Zdroj: Music Press Production