Anglický hudobník David Bowie sa podieľa na tvorbe divadelného predstavenia s názvom Lazarus. Projekt vzniká na motívy románu Muž, ktorý spadol na Zem (1963) amerického spisovateľa Waltera Tevisa.

Kniha sa v roku 1976 dočkala filmovej adaptácie, v ktorej si David Bowie aj zahral. V pripravovanom predstavení však 68-ročný rodák z Londýna účinkovať nebude.

Lazarus prinesie nové Bowieho skladby a diváci sa môžu tešiť aj na nové aranžmány jeho starších piesní. Na scenári s ním spolupracuje írska dramatička Enda Walsh. O réžiu sa má postarať Ivo van Hove. Predstavenie bude mať premiéru v New Yorku v zime.

Pozrite si trailer k spomínanému filmu z roku 1976:


David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, je jedným z najvýznamnejších hudobníkov v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov minulého storočia, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977). Na konte má 24 sólových radových štúdioviek, tou zatiaľ poslednou je The Next Day (2013).

Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, ďalej tiež tri BRIT Awards, pričom jednu si prevzal vďaka prínosu pre britskú hudbu. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ho v roku 2004 označil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Vypočujte si zatiaľ posledné skladby Davida Bowieho, ktoré zverejnil na jeseň 2014:



Zdroj: SITA (bbc.com, archív)
Foto: AP Photo/Stephen Chernin

Súvisiaci interpreti: David Bowie