Americký spevák a hudobník Beck je známy svojím chameleónskym prístupom k tvorbe. Potvrdil to aj v posledných rokoch keď od intímneho pesničkárstva na cenou Grammy ocenenom albume Morning Phase (2014) prešiel cez vizionársky pop (singel Dreams) a elektroniku (spolupráce s The Chemical Brothers a M83) až k hip-hopovým beatom.

Tie dominujú jeho najnovšiemu singlu Wow, ktorý zverejnil spolu s psychedelickým animovaným lyric videom. Nejde však o žiadny retro flashback k jeho prelomovému, tiež hip-hopom ovplyvnenému singlu Loser (1993) - novinka znie absolútne súčasne. Dokonca i prvky z tak otravného a unaveného trendu, akým je v súčasnosti trap, dokáže Beck použiť tak, že znejú originálne a sviežo. Na piesni sa podieľal aj Greg Kurstin, ktorý bol v minulosti členom Beckovej sprievodnej kapely, neskôr sa preslávil ako producent (Lily Allen, Pink, Adele, Tegan & Sara...).

Úvod skladby s polo-rapom-polo-recitáciou prekvapí, refrén s textom tak primitívnym, že viac to už nejde ("It's like wow, it's like right now") je ešte väčším šokom. Beckova práca so zvukmi, vokálmi a harmóniami je však natoľko zaujímavá, že to funguje, a keď v závere zábavnej skladby príde spievaná sloha podporená melodickým popevkom z refrénu, zrazu to celé dáva zmysel. Možno po tomto songu aj Kanye West pochopí, prečo je Beck takým uznávaným umelcom - ukázal mu to v jeho vlastnom žánri, a pritom sa ani nemusí brať prehnane vážne.


Hudobník skladbu zverejnil spolu ohlásením dátumu vydania zatiaľ nepomenovaného albumu - je ním 21. október. Novinka bude obsahovať aj spomínaný singel Dreams, ktorý hudobník zverejnil vlani. Ako uviedol v aktuálnom rozhovore s magazínom NME, zvyšok albumu bude hudobne niekde medzi oboma zverejnenými skladbami. Tiež prezradil, že ho veľmi inšpiruje súčasný hip-hop, pričom menoval raperov novej generácie ako Kendrick Lamar a Chance The Rapper. Toho dokonca oslovil na hosťovanie v singli Wow, no nakoniec si s rapom musel poradiť sám.

Beck, vlastným menom Bek David Campbell, sa na hudobnej scéne pohybuje od 80. rokov minulého storočia. Do povedomia sa dostal v roku 1993 vďaka skladbe Loser, v tom istom roku uviedol na trh debutový album Golden Feelings. Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho štúdiovky Odelay (1996) a Sea Change (2002) medzi 500 najlepších albumov všetkých čias. Zatiaľ naposledy uviedol na trh nahrávku Morning Phase (2014). Držiteľ niekoľkých cien Grammy si v roku 2004 vzal za manželku herečku Marissu Ribisi, s ktorou má syna a dcéru.


Autor: Patrik Marflák + SITA (Nme.com, archív)
Foto: Facebook.com/Beck

Súvisiaci interpreti: Beck