Sympatický herec Milo Kráľ sa vďaka postave Erika Haladu v populárnom televíznom seriáli stal idolom mnohých slovenských žien, no vďaka hudbe si môže fanúšičiek aj fanúšikov získať ešte viac. Album, ktorý tento týždeň pokrstil na doskách Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave, je totiž dôkazom, že aj v tejto oblasti má čo ponúknuť.

Na krste prvého CD svojej kapely Milo Kráľ Band ukázal populárny herec viacero svojich talentov. Podujatie odštartovalo premietaním jeho absolventského filmu, keďže popri nakrúcaní viacerých seriálov, dabovaní a účinkovaní v niekoľkých divadlách stihol na bratislavskej VŠMU vyštudovať réžiu - štúdium ukončil tento rok. Film s názvom Koncert, v ktorom účinkujú Dano Heriban, Marek Geišberg, Ondro Kovaľ a Iveta Pagáčová, hovorí o kapele, ktorá sa snaží o umenie, ale ocitá sa v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Napriek nie ružovej situácii, ktorú spôsobuje neschopnosť šéfa kapely vnímať realitu, vzniká humorný pohľad na cestu-necestu jednej skupiny.

Hudba ako relax a potešenie

Po smutne satirickom filmovom úvode na javisko divadla nastúpila skutočná kapela, ktorá predviedla svoje hudobné umenie, šmrncnuté divadelným herectvom speváka Mila Kráľa a speváčky Barbory Švidraňovej. "Ja sa za nejakého speváka nepovažujem, spievam len tak 'herecky', takže u mňa je to skôr z núdze cnosť a rád svoje spevácke party v kapele prenechám niekomu schopnejšiemu," hovorí skromne Milo Kráľ. "U mňa skôr ide o komponovanie hudby a to vzišlo z mojej lenivosti cvičiť na klavíri podľa nôt a nejako sa mi to zapáčilo," dodáva multitalent, pre ktorého je hudba predovšetkým relaxom a potešením.

V prípade Švidraňovej bola postupnosť opačná - spievala odmalička a práve spev ju posunul k herectvu. Debut jej hereckého, a teraz už aj speváckeho kolegu ju veľmi teší. "Som nesmierne šťastná, že Milo sa do toho pustil s chuťou a vehementne, pretože sú to naozaj krásne skladby a zaslúžia si byť na albume, dostať sa k poslucháčom. A nehovorím preto, že som súčasťou kapely. Sú to nie obyčajné piesne, ale veľké príbehy, veľmi pekne spracované a zaranžované. Milo si splnil sen a ja sa teším s ním," hovorí speváčka, ktorá sa s Kráľom stretla v divadle. "Spoznali sme sa na Shakespearovských slávnostiach, spolu sme účinkovali v predstavení, kde sa aj spievalo. Keď začínal s týmto projektom, chcel aj ženský hlas a oslovil mňa. Išla som veľmi rada, je to iná hudba, je divadelná, scénická, ale pritom to má veľa odkazov na funky a jazz," vysvetľuje speváčka a herečka, ktorá je jedinou ženou v Milo Kráľ Bande. "V tejto mužskej spoločnosti sa cítim veľmi dobre, berú ma ako kamošku aj ako člena kapely," dodáva.

Približne v polovici pondelkového koncertu nastal moment krstu, ktorého sa ujala ďalšia šarmantná dáma - úspešná mladá pesničkárka Katarína Katarzia Kubošiová. Tá bola Kráľovou spolužiačkou na scenáristike a má blízko nielen k divadlu (ako dcéra Evy Pavlíkovej v divadelnom svete vyrastala), ale najmä k hudbe, ktorá je svojská a nespadá do stredného prúdu (takto pred rokom debutovala albumom Generácia Y). Katarzia je tiež milovníčkou kávy, album Milo Kráľ Bandu preto privítala na svete posypaním čerstvou kávou z Rwandy. Potom si spoločne zaspievali duet Zabalená v lístí a koncert pokračoval, kým nezaznelo všetkých dvanásť piesní z čerstvo vydanej nahrávky. A prítomných prekvapili dokonca aj piesne – ako vtipne poznamenal Milo Kráľ - z druhého albumu.

krst albumu Milo Kráľ Band Zdroj: Peter ŽákovicCD Milo Kráľ Band pokrstila Katarzia 1. decembra v Bratislave

Materiál na tri albumy

Album nesúci meno samotnej kapely je totiž len prvou kolekciou piesní, ktoré Milo Kráľ plánuje predstaviť hudobným fanúšikom. Podľa vlastných slov má ešte omnoho viac materiálu, ktorý sa mu nazbieral za posledných 20 rokov pri tvorbe hudby pre divadelné predstavenia. "Mám materiál približne na tri cédečka. Toto je prvý výber, ktorý sme dali dokopy s kapelou a zaranžovali sme ho do rôznych štýlov, aby sme to vedeli zahrať a mali z toho radosť. Je toho viac, no ideme s tým trocha opatrne, či ľudia na to vôbec nejakým spôsobom zareagujú. Pre nás je to radosť, tak dúfam, že to bude radosť aj pre tých, ktorí to budú počúvať," uviedol Milo Kráľ pre TASR. "Ide o hudbu napísanú k rôznym divadelným predstaveniam, takže je aj štýlovo či žánrovo pestrá. Základom je divadlo a tým sa aj odlišuje od hudby iných kapiel a spevákov, beriem tú žánrovú pestrosť ako výhodu," dodáva.

Album nahrali hudobníci v zostave Milo Kráľ (spev, klávesy), Barbora Švidraňová (spev), Radovan Kráľ (spev, klávesy), Michal Kulich (gitary), Adam Tojčík (saxofón), Dušan Schudich (basgitara) a Michal Dadík (bicie). Medzi hosťujúcimi interpretmi na albume sú aj Michal Červienka (akordeón), Dano Heriban (spev) či Róbert Mankovecký (gitara, mandolína, spev), v niektorých skladbách počuť aj dychovú sekciu či sláčiky. "Textárskym hosťom" je zase známy režisér Dodo Gombár, na nahrávku prispel tromi textami. "Sme spolužiaci z vysokej školy, keď som študoval herectvo. S ním som začínal ako s režisérom, spolu sme urobili veľa predstavení, pre pražské divadlo Rokoko som robil hudbu do jeho predstavenia, popri tom aj viacero pesničiek, niektoré texty mi napísal priamo do predstavení," vysvetlil Milo Kráľ.

Miloslav Kráľ je väčšine ľudí známy z televíznych obrazoviek, jeho najväčšou vášňou je však divadlo. V rokoch 1997-2008 bol členom umeleckého súboru Slovenského komorného divadla v Martine. Dnes je na voľnej nohe, účinkuje vo viacerých inscenáciách v divadlách Aréna, MDPOH, SND či Mestskom divadle Žilina. Skladateľský talent preukázal už v rámci komponovania pre divadlo, získal napríklad Divadelné ocenenie Dosky 2007 ako spoluautor za najlepšiu scénickú hudbu sezóny k inscenácii Štúrovci.

Pilotným singlom a ochutnávkou jeho debutového albumu je skladba Ranná ilúzia.

(videoklip bol doplnený v decembri 2015)


Zoznam skladieb na albume Milo Kráľ Band (2014):

1. Intro
2. Umelecká
3. Postavy
4. Pariž
5. Ranná ilúzia
6. Sme k sebe zlí
7. Hráme sa na silných
8. Opilecká
9. Marína
10. Spite vojaci
11. Svadobná
12. Uspávanka 

Ďalšie ukážky z tvorby Mila Kráľa:


Viac o kapele: www.facebook.com/milokralband

Text: Hudba.sk (zdroj: Anka Olvecká + TASR)
Foto: TV Markíza (titulná fotografia), Peter Žákovic (foto v článku)