Aj keď čas neúprosne beží a každých pár rokov nastupuje nová generácia populárnych speváčok a spevákov, mená ako Yvetta Simonová, Yvonne Přenosilová, Petra Černocká či Josef Zima a Josef Laufer zostávajú pojmami.

Ich legendárne hlasy, ktoré preverili desaťročia, zaznejú už 16. mája v plnej paráde na unikátnom podujatí Zlaté hlasy pre všetkých pamätníkov zlatej éry československej populárnej hudby. V bratislavskom NTC vystúpia spevácke ikony v sprievode Big Bandu pod vedením saxofonistu a dirigenta Félixa Slováčka.

Zlaté hlasy, 16. mája v NTC Zdroj: PR

Krátka lekcia z hudobného dejepisu:

Yvetta Simonová bola neoddeliteľnou súčasťou dua Simonová-Chladil a naspievali spolu množstvo nezabudnuteľných duetov ako O nás dvou, Sentimentální, Deti z Pirea, My dva a čas alebo Kulatý svět. Šarmantná speváčka oslávila v novembri minulého roka už 86. narodeniny, stále má však energie na rozdávanie. Jej spevácky partner Milan Chladil zomrel už v júni 1984 a odvtedy si nenašla žiadneho speváckeho partnera. Spievať však neprestala a fanúšikovia si aj vďaka nej môžu pripomenúť hity svojej mladosti.

Yvonne Přenosilová je od Yvetty Simonovej mladšia o necelých dvadsať rokov. Jej neopakovateľné hity Mně se líbí Bob, Zimní království, Tak prázdná, Boty proti lásce a desiatky ďalších jej priniesli ocenenie Zlatý slávik v rokoch 1964 a 1965. Popri speváckej kariére sa presadila aj ako moderátorka a nemilosť si získala ako emigrantka. Je považovaná za priekopníčku R&B a rock'n'rollu v rámci československej scény. Vystupovala s legendárnymi kapelami ako Olympic a Apollo, s Karlom Gottom, Karlom Hálom či Pavlínou Flipovskou. 

Petra Černocká sa narodila v roku 1949 a do duší poslucháčov a televíznych divákov sa zapísala ako čarodejnica Saxana z filmu Dívka na koštěti. Piesne Hádej mámo, kdo to byl, Koukej, se mnou si píseň broukej a mnohé ďalšie dodnes prezentuje na pódiách Česka i Slovenska spoločne so svojím manželom Jiřím Pracným, korý ju sprevádza. 

Josef Zima ostane večným princom Radovanom z rozprávky Princezná so zlatou hviezdou, hoci má už 83 rokov. Herec, spevák a moderátor je však aj nekorunovaným kráľom českej dychovky, jeho programy "Sejdeme se na Vlachovce" patria ku klenotom  televízneho vysielania. Presadil sa aj v oblasti populárnej hudby, je majiteľom troch zlatých a jednej platinovej platne z čias a na svojom konte má okolo 200 piesní. Stále je aktívnym muzikantom a skvelou príležitosťou vidieť ho bude práve podujatie Zlaté hlasy.

Moderátor, spevák, herec, tlmočník, režisér, textár a hlavne šoumen Josef Laufer sa narodil vo Francúzsku českému otcovi a španielskej matke a je súputníkom a rovesníkom Karla Gotta. Detstvo prežil v Anglicku, no v roku 1947 prišiel do Československa, kde žije dodnes. V minulom roku oslávil 75. narodeniny, ale jeho pohyb na javisku je neustále spojený so šarmom, priam elektrickým nábojom, živelnosťou a neodmysliteľnou cigarou. Je snáď jediným spevákom široko ďaleko, korému ju na javisku tolerujú aj hasiči. Hovorí anglicky, nemecky i španielsky, piesne v týchto jazykoch spieval po celom svete a vyskúšal si aj prácu tlmočníka a moderátora v rôznych krajinách.

Félix Slováček oslávil pred dvoma rokmi sedemdesiatku. Jeho saxofón a klarinet poznajú všetky generácie, celé roky bol ozdobou koncertov Karla Gotta a jeho sprievodcom. Virtuózny hráč má na svojom konte množstvo vlastných albumov, stovky sólových i skupinových vystúpení a ako multiinštrumentalista sa zviditeľnil v mnohých krajinách sveta. Teraz prichádza na Slovensko so svojím Big Bandom, aby sprevádzal Zlaté hlasy.

Čo dodať? Zažiť toľko osobností našej hudobnej histórie pohromade na jednom pódiu bude skutočným sviatkom nielen pre pamätníkov. Slávne hity a nezabudnuteľné melódie v podaní umelcov, ktorí hudbe zasvätili celý svoj život, si môžete vychutnať už 16. mája v Aegon aréne NTC. 

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Zdroj: PR