Vo včerajšom X Factore sme spoznali posledných štyroch finalistov. Dve dievčatá z tímu Ondřeja Brzobohatého a dvoch súťažiacich z kategórie spevákov nad 28 rokov, ktorých mentorkou je Sisa Lelkes Sklovská. S výberom im pomáhali české spevácke hviezdy Helena Vondráčková a Karel Gott. Pozrite sa, koho spoločne vybrali do finálových priamych prenosov.

Od začiatku súťaže sa javila kategória dievčat ako tá pravdepodobne najsilnejšia. Ondřej Brzobohatý si vybral päť najlepších súťažiacich, z ktorých sa mu vyberalo iba veľmi ťažko. Na pomoc si prizval Karla Gotta, ktorý mal naopak okamžite jasno. Očarili ho dve sebavedomé speváčky - Dáša Šarközyová a Katarína Ščevlíková.

TIP: Brzobohatý z X Factoru: "Dávať nálepky alebo odsudzovať vie každý debil"

Práve prvá spomínaná speváčka, prezývaná tiež Mamba, sa mu už svojím príchodom dostala pod kožu. Počas jej vystúpenia spokojne pokyvkával hlavou, udával rytmus prstami, celkovo pôsobil veľmi spokojne s tým, čo počuje. "Tak mňa sa to dotklo, keď mi prebehne po chrbte mráz, tak to je barometer, že to funguje," zhodnotil Gott, ktorý radil zaradiť ju medzi finalistov.

Brzobohatý sa na Dášu pozeral z inej stránky. Videl v nej hotovú speváčku, ktorá túži po live šou a kamerách. "Nie je tam nič, čo ja môžem zlepšovať. Pre mňa si tak hotová speváčka, že si myslím, že ten sen sa ti splní, len to nebude v tejto súťaži," zdôvodnil svoje rozhodnutie Ondřej, ktorý si do finále zvolil favoritky, ktoré sú tvárnejšie a môže vidieť ich zlepšovanie.

Video z vystúpenia Dáši Šarközyovej

Katarínu Ščevlíkovú Ondřej označil za svoju jasnú favoritku už od začiatku. Na druhej strane však upozornil na to, že práve tá jasná vízia ho nebaví. "Spievaš stále rovnako, dobre, ale rovnako. Mne to celú dobu prišlo, že to máš v paži," usúdil Brzobohatý.  Speváčka sa však obhájila tým, že si to prišla jednoducho užiť. "Tak dúfam, že tak budeš pôsobiť aj vo finále,"  zakončil hodnotenie Ondřej. 

Video z vystúpenia Kataríny Ščevlíkovej

Druhou finalistkou v tejto kategórii sa stala Marina Laduda, ktorá počas vystúpenia Karla Gotta oslovila. Ondřej na jej prejave oceňoval najmä angličtinu a fakt, že vie, o čom spieva. Vo svojom hodnotení hovoril Brzobohatý o neistote, ktorá zo speváčky podľa neho sálala. O tom, že mal pocit, že samotná súťažiaca nevie, či je na správnom mieste a robí správnu vec. No napriek tomu sa rozhodol, že s ňou chce pracovať ďalej. "Budeme pracovať na tom, aby si vo finále bola najlepšia," uzavrel výber finalistiek Brzobohatý.

Video z vystúpenia Mariny Laduda

Peter Bažík a Brigita Szelidová idú ďalej

Prvý postupujúci z kategórie Nad 28 bol Peter Bažík, ktorý celkom prekvapivo nevsadil na žiaden rockový hit, ale na popovú hitovku One Direction Story of My Life. "Nasadil vysokú latku. Vyžaruje z neho prirodzenosť," usúdila Helena Vondráčková bezprostredne po vystúpení. "Čo by iní speváci dali za to, spievať takto, mať takého zafarbenie," povedala vo svojho hodnotení spevákovi mentorka Sisa Lelkes Sklovská. "Ideš so mnou do lajfky," oznámila mu. "Ale budeš robiť, čo ja poviem," dodala rázne. 

Video z vystúpenia Petra Bažíka

Najstaršia spomedzi súťažiacich, Brigita Szelidová, sa postavila pred Vondráčkovú so Sklovskou a absolútne s prehľadom odspievala skladbu od Emeli Sandé Clown. "Je to ťažká pieseň a ona sa jej zhostila, má zvládnutú techniku," obdivne uznala Helena. "Ona je fantasticky pokorná, moje pripomienky si brala k srdcu. Je veľmi dobrý človek," pridala pozitívne slová aj Sisa, ktorá vo svojom záverečnom rozhodnutí potešila speváčku so slovami: "Ideš so mnou do live, si tam."

Video z vystúpenia Brigity Szelidovej

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Xfactor.joj.sk

Súvisiaci interpreti: Helena Vondráčková, Karel Gott