Organizátori koncertného cyklu City Sounds po americkej speváčke Cassandre Wilson pozvali ďalšieho velikána súčasnej jazzovej scény. Saxofonista Branford Marsalis patrí medzi najrenomovanejších inštrumentalistov súčasnosti. V Bratislave vystúpi po prvýkrát, konkrétne 17. novembra v budove Slovenského rozhlasu.

Branford Marsalis pochádza zo slávnej hudobníckej rodiny. Jeho bratia Jason, Delfeayo, Wynton, Ellis Marsalis III, ako aj otec Ellis sú taktiež jazzovými hudobníkmi. Získali prestížnu cenu NEA (2011) a New York Times rodinu označil ako "najslávnejšiu žijúcu jazzovú dynastiu".

Prvé uznanie vo svete jazzu získal Branford vďaka spolupráci s Jazz Messengers Art Blakea, bigbandom Lionela Hamptona a Clarka Terryho. Koncertoval a nahrával s velikánmi jazzu ako sú Miles Davis, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock a Sonny Rollins. Hral v kvintete svojho brata a v súčasnosti je lídrom vlastného kvarteta (Justin Faulkner, Eric Revis, Joey Calderazzo), s ktorým získal Grammy za album Contemporary Jazz (2000).

Jeho záber je neuveriteľne široký a spolupracoval s rôznorodými umelcami ako sú Sting či Grateful Dead. Bol hudobným riaditeľom The Tonight Show moderátora Jay Lena a objavil sa aj vo filme Spike Leeho. Do viacerých filmov skomponoval hudbu. Ako skladateľ debutoval na Broadwayi a patrí medzi najvyhľadávanejších sólistov s pravidelnou spoluprácou aj s klasickými orchestrami v Chicagu, Detroite, Düsseldorfe či North Carolina Symphonies. V roku 2010 Marsalis debutoval  ako sólista v Newyorskej filharmónii. Je trojnásobným držiteľom ceny Grammy a zároveň šéfuje vlastného labelu Marsalis Music.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér podujatia.

Foto: Facebook.com/branfordmarsalis