Hudobný svet momentálne čelí uhorkovej sezóne. Začiatok druhej polovice leta našťastie ozvláštnila skupina Foals a jej interaktívny videoklip, vydanie svojho debutového albumu pripomína Jess Glynne a názory černochov aj naďalej háji Kendrick Lamar. Okrem nich si môžete pozrieť nové videoklipy aj od Melanie Martinez, Elbow a The Weeknd či Miguela.

Britská indie-rocková pätica Foals, ktorá sa už na budúci týždeň predstaví na Grape festivale v Piešťanoch, prináša unikátny videoklip k singlu Mountain At My Gates. Hudobná snímka z režisérskej tvorby NabilElderkina (FKA Twigs - Two Weeks) je bez deja a zobrazuje kapelu hrajúcu pri konkrétnej budove, pričom za nimi sa rozprestiera akési pohorie. Vizuál nakrúcali prvýkrát za použitia technológie Go Pro Spherical virtual reality. To znamená, že pokiaľ si video pozriete v prehliadači Google Chrome alebo v aplikácii Youtube, môžete si stlačením kláves šípok zmeniť uhol pohľadu. Skladba pochádza z albumu What Went Down, ktorý vyjde 28. augusta.


Svoju debutovú nahrávku vydá v auguste Jess Glynne. Speváčke, ktorá už má na konte ocenenie Grammy za spoluprácu Rather Be s Clean Bandit, sa začalo naozaj dariť. Jej prvý sólový singel Right Here sa v týždni vydania dostal medzi prvých desať priečok britského singlového rebríčka, jeho nasledovník Hold My Hand zas zotrval na vrchole počas troch týždňov, čo sa v posledných rokoch v UK Charte nedeje často. Len pred mesiacom predstavila Don't Be So Hard On Yourself - ďalší kúsok z albumu I Cry When I Laugh a už je tu s novinkou Why Me. Jednoduchý vizuál plný nočných svetiel režírovala jej kamarátka Jo'lene.


Kendrick Lamar si svojím tretím albumom To Pimp A Butterfly (2015) vydobyl v hudobnej brandži veľký rešpekt. Jeho zhudobnená kritika správania americkej vlády a spoločnosti k ľuďom čiernej farby pleti robí z "obyčajného" rapera aktivistu v tejto oblasti. Lamar sa snaží naznačiť, že hoci bol rasizmus oveľa horší v minulosti, ani teraz nie je tak úplne pasé. Videoklip k dvojminútovke For Free? (Interlude) ukazuje comptonského rapera ako "nakladá" žene v čiernom. Ku koncu hudobnej snímky z režisérskej dielne JoeWeila a The Little Homies sa divák dozvie, že celý čas čistil žalúdok Amerike.


Miláčikom Ameriky bola zatiaľ aspoň na jednu sezónu Melanie Martinez, keď sa zúčastnila tamojšej verzie speváckej reality show The Voice (Hlas). V tretej sérii bola súčasťou teamu Adama Levinea, frontmana skupiny Maroon 5. Zo súťaže vypadla, keď ako 6. najlepšia nedostala dostatočný počet hlasov potrebných na postup ďalej. Napriek tomu sa nestratila a napríklad jej skladba Carousel bola použitá ako podklad pre reklamu 4. série horrorovej ságy American Horror Story: Freak Show. Singel Sippy Cup je už druhou predzvesťou albumu Cry Baby. Ten Martinez vydá už 14. augusta.


Málokto zo zaneprázdnených workoholických podnikateľov a biznismenov si dokáže predstaviť život mimo práce. Skupina Elbow ponúka vo svojom videoklipe k singlu Lost Worker Bee práve tento pohľad. Muž v obleku spoznáva nielen krásy prírody, ale aj rôznorodosť a tak trochu naivne aj všeobjímajúcu dobrotu ľudí. Pieseň pochádza z rovnomenného štvorskladbového EP, ktoré alternatívna rocková formácia vydala už v júli.


Popri workoholizme je oveľa ťažšou závislosťou tá drogová. Svoje o tom určite vie R&B spevák The Weeknd, ktorý na počesť svojho neduhu zložil skladbu Can't Feel My Face. V príslušnom videoklipe z dielne GrantSingera sa spevák snaží zaujať divákov v bare, avšak s minimálnym úspechom, až po tom, čo príde muž, ktorý speváka doslova zapáli, začne naozajstná zábava. Snáď to nedopadne rovnako, keď spevák predstaví skladbu aj naživo v rámci MTV Video Music Awards 30. augusta. Pieseň je druhým singlom z albumu Beauty Behind The Madness. Na štúdiovke vychádzajúcej 28. augusta by sa mali objaviť aj duetá s Edom Sheeranom či Lanou Del Rey.


Do R&B vôd zasahuje aj Miguel. Ten sa nedávno chválil tým, že "robí jednoznačne lepšiu hudbu ako Frank Ocean", s ktorými ho často porovnávajú. Medzitým vydal album Wildheart, z ktorého ponúka už druhý singel. Hoci videoklip k piesni Coffee predstavil len pred mesiacom, už teraz dáva fanúšikom vizuál k ďalšej skladbe ...goingtohell. Ide o bežnú, ba priam až klišé scenériu v rámci žánra R&B a neo soulu - muž chce získať ženu a mať s ňou sex, avšak tá ho privádza svojou neodbytnosťou až do šialenstva.


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/Foals