Desaťtisíce Argentínčanov a fanúšikov rockovej hudby z ďalších krajín nielen Latinskej Ameriky v týchto dňoch smútia nad stratou jednej zo svojich najväčších ikon. Vo veku 55 rokov zomrel vo štvrtok (4.9.) argentínsky hudobník Gustavo Cerati, ktorý je považovaný za najvplyvnejšieho rockera juhoamerického kontinentu.

Bývalý spevák a gitarista už nefungujúcej kapely Soda Stereo bol viac ako štyri roky v kóme po tom, ako 15. mája 2010 utrpel infarkt po koncerte vo venezuelskom meste Caracas. Muzikant zomrel v dôsledku zástavy dýchania v jednej z nemocníc v Buenos Aires.

Na úmrtie uznávaného hudobníka reagovala na Twitteri napríklad speváčka Shakira, s ktorou Cerati v minulosti spolupracoval. "Gustavo, našu najdôležitejšiu skladbu musíme ešte napísať. Ľúbim ťa, priateľ môj. A viem, že aj ty ľúbiš mňa," uviedla 37-ročná interpretka.

tisícky fanúšikov sa prišli rozlúčiť s Gustavom Zdroj: AP Photo/Victor R. CaivanoSo svojím idolom sa prišli v Argentíne rozlúčiť tisícky fanúšikov - viac fotiek

Biografia

Rocker a pesničkár Gustavo Cerati, celým menom Gustavo Adrián Cerati Clark, sa narodii 11. augusta 1959 v Buenos Aires. Preslávil so spomínanou formáciou Soda Stereo, ktorú v roku 1982 spoluzakladal. Pôsobil v nej ako vedúca osobnosť - spevák, hlavný skladateľ a gitarista. Aj keď bol veľkým fanúšikom The Beatles, Pink Floyd alebo Davida Bowieho, zvuk jeho skupiny nezriedka evokoval nahrávky inej kultovej formácie - The Police.

Formácia, ktorú kritici považujú za jednu z najvýznamnejších latinskoamerických kapiel, vydala v roku 1984 prvý album Soda Stereo, pričom posledný radový štúdiový počin s názvom Sueňo Stereo uviedli na trh v auguste 1995. Skupina, ktorej sa okrem Južnej Ameriky darilo aj v Španielsku, v roku 1997 ukončila činnosť. O desať rokov neskôr sa ešte dala dokopy a odohrala turné Gira Me Verás Volver. Gustavo sa medzitým úspešne venoval aj sólovej kariére, počas ktorej vydal v rokoch 1993 až 2009 päť radových štúdiových albumov. Počas troch desaťročí svojej umeleckej dráhy získal množstvo prestížnych ocenení, vrátane Latin Grammy a MTV Award.

Ak vám meno argentínskej hviezdy nič nehovorí, odporúčame pozrieť si nasledujúce videá. Doma také kapely nemáme. Ani toľko ľudí na koncertoch...


Pokiaľ sa vám Soda Stereo zapáčili, tu sú celé koncerty z rokov 1997 a 2007:


Zdroj: SITA (bbc.com), TASR
Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo (titulná fotografia), AP Photo/Victor R. Caivano (foto v článku)