Okrem premiéry videoklipu Sama Smitha k novej Bondovke, sa konečne podarilo speváčke JoJo vydať nový vizuál a fanúšikov potešila aj spolupráca Disclosure s Lorde. K nim sa za posledných sedem dní pridala aj Lana Del Rey, Imagine Dragons, Years & Years, Kygo s Ellou Henderson, dievčenská skupina Little Mix a v článku nájdete aj nové skladby od Coldplay či Seala.

Po tom, ako 25. septembra Sam Smith odhalil svetu svoju titulnú skladbu k 24. filmu o Jamesovi Bondovi s podtitulom Spectre, prichádza na rad premiéra videoklipu. O ten sa postaral Luke Monagham (Sam Smith - I'm Not The Only One). Okrem záberov z filmu, zobrazuje 23-ročného speváka v prostredí Ríma, kde sa nakrúcala aj spomínaná snímka. Vizuál mal premiéru dnes (5. októbra) o 00:07, pričom práve tento dátum označuje Svetový deň Jamesa Bonda, keďže pred 53-mi rokmi v tento deň odpremiérovali úplne prvú časť ságy o britskom agentovi 007. Interpret najnovšej titulky si po minulom týždni môže pripísať na svoje konto aj historický úspech. Skladba Writing's On The Wall sa stala prvou, ktorá dobyla britský singlový rebríček. To sa naposledy nepodarilo ani speváčke Adele so singlom Skyfall. V týždni vydania svojho bondovského prínosu ju prekonala trojica Swedish House Mafia so skladbou Don't You Worry Child.


Filmovou atmosférou, ako je to už zvykom, oplýva novinka Lany Del Rey. Zo svojej ostatnej štúdiovky Honeymoon fanúšikom predkladá single Music To Watch Boys To. Americká speváčka v klipe sedí na plážovom lehátku, užíva si hudbu a sleduje objekt svojej túžby hrať basketbal. Napriek názvu vyjadrujúcemu obdiv chlapcom, veľa takýchto scén v hudobnej snímke nie je a pozornosť sa skôr sústreďuje na ženské postavy ponorené v tyrkysovej vode. Okrem čierno-bielej sa tak v skoro päťminútovom vizuáli vyskytuje minimum farieb. Skladba vznikla v spolupráci s Rickom Boylesom, ktorý sa podieľal aj na písaní známej piesne Summertime Sadness.


Do vody sa v novom videoklipe k Roots ponoril aj Dan Reynolds, líder skupiny Imagine Dragons. Štvorica zo Spojených štátov amerických, ktorá navštívi Slovensko po prvýkrát 19. januára 2016, sa pre svoje nové video snažia vrátiť ku koreňom. Zábery začínajú finálnym potleskom po koncerte, nasledujú spomienky na detstvo a vyrastanie frontmana v kontraste s tým, čím sa stal dnes. Audiovizuálne dielo k druhému singlu zo štúdiovky Smoke + Mirrors režíroval Matt Eastin (Imagine Dragons - On Top Of The World). 


Chaos a zdanlivá apokalypsa je ústrednou témou príspevku od britskej elektropopovej trojice Years & Years. Z tohtoročnej debutovej nahrávky Communion vypúšťajú v poradí už šiesty singel. Ten nesie názov Eyes Shut a "je o pude sebazáchovy a túžbe skryť sa pred katastrofou. Preto sme v rámci videa vytvorili dystopický svet, v ktorom sme sa stratili," povedal pre portál Vice frontman kapely Olly Alexander. Poverenie režírovať kúsok, v ktorom víťazi ankety BBC Sound of 2015 čelia výbuchom áut, beznádeji a zmätku, dostal Chino Moya (Hurts - Some Kind Of Heaven).


Svojou osobnou katastrofou si prešla speváčka JoJo, keď sa jej nedarilo vymaniť spod okovov vydavateľstva brzdiaceho jej kariéru. Po takmer dekáde ticha však jej návrat naberá stále reálnejšie kontúry. Koncom augusta vydala trojsingel nazvaný Tringle pozostávajúci zo skladieb When Love HurtsSay Love a Save My Soul. K prvej spomínanej skladbe minulý týždeň poskytla aj videoklip. V ňom spolu s tanečníkmi predvádza choreografiu, ktorá sa zameriava hlavne na prsty a ruky. Smutným faktom zostáva, že speváčka bola zrejme príliš dlho preč. Jej novinku si za týždeň pozrelo iba niečo cez 600-tisíc divákov, čo je pri aktuálnych popových miliónoch vzhliadnutí naozaj malé číslo.


Naopak, svoj vzostup momentálne zažíva nórsky dídžej a producent Kyrre Gørvell-Dahll alias Kygo. Ten sa stal odchovancom kolegu Aviciiho po tom, ako jeho videá na Youtube získali dovedna vyše 80 miliónov vzhliadnutí. O Kygov remix sa dlho úporne snažil aj Chris Martin z kapely Coldplay. Napokon táto snaha vyústila do výsledku v skladbe Midnight. Najznámejšími skladbami uplynulého leta boli medzi inými práve single Firestone či Stole The Show. Najnovším prírastkom k nim je Here For You spolupráca s britskou speváčkou Ellou Henderson. Vo videoklipe k piesni je vidieť skupinu teenagerov, ktorí si užívajú život v štýle hedonizmu, teda zábava, bozky krížom-krážom nehľadiac na pohlavie a nakoniec ranné triezvenie. Nápad sa zrodil v hlave režiséra MichaelMaxxisa.


Tínedžerská láska v strede stužkovej slávnosti je motívom novinky od dievčenskej skupiny Little Mix. Videoklip štyroch Britiek, ktoré sa preslávili účasťou a víťazstvom v ôsmej sérii tamojšieho X Factoru, rozpráva príbeh o mužovi pozývajúci každú z nich na študentský večierok, avšak napokon sa rozhodne pre úplne inú slečnu. Skladba Love Me Like You je druhým singlom z nadchádzajúcej štúdiovky Get Weird. Tá má vyjsť 6. novembra.


Zaujímavým je aj dej novinky od elektronickej dvojice Disclosure, na ktorej vypomáhala aj 18-ročná Novozélanďanka LordeMagnets z aktuálneho albumu bratov Lawrencovcov s názvom Caracal už vôbec nezapadá do konceptu režiséra Ryana Hopea o štyroch minifilmoch, z ktorých svet stále doposiaľ videl len tri. V tomto prípade je mladá speváčka fatálne zaľúbená do zadaného muža. Spaľujúca príťažlivosť sa ku koncu videoklipu vypomstí každému zo zúčastnených v tomto ľúbostnom trojuholníku, no najviac asi objektu Lordinej závislosti.


Autor: Marek Majzon (Zdroj: Billboard.com, ConsequenceOfSound.com, RollingStone.com)
Foto: Facebook.com/JoJo