Hudobný svet spoznal JoJo vo veľmi mladom veku. Ako 13-ročná začala lámať rekordy, zbierať ocenenia a čeliť nástrahám šoubiznisu v Amerike. Po rokoch v úzadí sa vracia, aby si zobrala to, o čo ju doteraz hudobné vydavateľstvá pripravili.

Na speváčku JoJo si možno momentálne nespomeniete, avšak v roku 2004 si s vtedy ešte 13-ročným dievčaťom so zlomeným srdcom pospevoval asi každý popový fanúšik. Skladba Leave (Get Out) vypovedajúca o milostnom trojuholníku bola veľmi sľubným debutom americkej speváčky. Singel dobyl rebríček Top 40 Mainstream prestížneho magazínu Billboard, čím z rodáčky z Massachussetts spravil najmladšiu umelkyňu na vrchole tohto rebríčka.

Rovnaké rekordy sa jej podarilo lámať aj vďaka nomináciám v MTV Video Music Awards, keď sa stala najmladšou nominantkou v kategórii Najlepší nováčik. Nakoniec však prišli problémy s vydavateľstvom a nádejný talent upadol do zabudnutia.


Dieťa talentovej súťaže

Speváčka s vlastným menom Joanna Noëlle Blagden Levesque dostala ponuku nahrať album už ako šesťročná, no jej mama ju odmietla, keďže považovala svoju dcéru za primladú na rozbehnutie akejkoľek kariéry. Napokon mala niekoľko rôznych vystúpení v amerických talk show a zúčastnila sa aj talentovej súťaže pre deti America's Most Talented Kids.

Takto sa k nej dostal Vincent Herbert, ktorý si ju pozval na kasting do hudobného vydavateľstva Blackground Records. Pod jeho hlavičkou a značkou vydavateľstva Da Family vydala v roku 2004 debutovú eponymnú nahrávku, ktorá dodnes dosiahla predajnosť vyše štyri milióny kusov, ale aj druhú štúdiovku The High Road (2006). Kým prvý album získal za svoj predaj "len" zlatú platňu, ten druhý sa posunul na platinovú a hoci bola JoJo predstaviteľkou typického sladkého popu pre masy, mala aj vďaka kvalitným vokálnym schopnostiam nasporené na veľmi slušnú kariéru.

Predzvesťou druhého albumu bol v roku 2006 singel Too Little Too Late. Ten pokoril ďalší rekord v prospech JoJo. V rebríčku Billboard Hot 100 vyskočil zo 66. priečky rovno na tretiu, väčší skok v rebríčku sa dovtedy podaril len Mariah Carey, keď so singlom Loverboy postúpila v roku 2001 zo 60. miesta na druhé. Nasledovali single How To Touch A Girl a Anything, pričom posledný spomínaný v sebe obsahuje sample piesne Africa formácie Toto. Ani jedna zo spomínaných skladieb však nedokázala nadviazať na predošlé úspechy, napriek tomu, že o album bol značný záujem.


Nenahraditeľné škody voči kariére

V roku 2008 sa v rozhovore pre americký ženský portál SheKnows.com vyjadrila, že chystá nový album All I Want Is Everything. Jeho prvý singel mal vyjsť v auguste a nová kolekcia mala opisovať skúsenosti, ktoré JoJo nadobudla od začiatku svojej kariéry. K tomuto kroku neprišlo a celý album bol zrušený. Ani v roku 2009 sa nič so sľubovanou nahrávkou nedialo, akurát speváčka podala na svoje vydavateľstvo žalobu. Jej výsledkom bolo to, že ju súd uvoľnil spod nahrávacej zmluvy s Da Family a album vyrobený pod Blackground Records mal byť distribuovaný pomocou Interscope Records. Spevácka budúcnosť JoJo opäť naberala reálne kontúry, keď sa neskôr v roku 2009 objavila aj na Timbalandovom Shock Value 2 ako hostka v skladbe Lose Control.

V konečnom dôsledku sa aj tak nič väčšie nedialo. Vtedy 20-ročná speváčka sa zamieravala na vydávanie hudobného materiálu skrz mixtejpy a EPčka. Preto má na konte až tri: Can't Take That Away From Me (2010), Agápe (2012) a #LoveJo (2014). Posledná štvorskladbovka vyšla až po tom, ako sa definitívne vyriešili problémy s vydavateľstvom. Ku koncu roku 2012 prišlo Blackground Records o distribučnú zmluvu s Interscope Records. JoJo nechcela nechať fanúšikov čakať na svoju tvorbu a kým v roku 2013 súd riešil "nenahraditeľné škody voči jej kariére" zo strany vydavateľstva, speváčka nahrávala coververzie. Spod kontraktu sa nadobro uvoľnila až v roku 2014. Aj to bolo neskoro. Podľa zákonov v New Yorku a Californii totiž zmluvy neplnoletých nesmú presiahnuť sedem rokov. Pokiaľ teda JoJo podpísala svoju prvú dohodu v roku 2004, slobodnou mala byť už v roku 2011.

Quo Vadis, JoJo?

Momentálne 24-ročná speváčka nadobudbla novú zmluvu vo vydavateľstve Atlantic Records (Estelle, Bruno Mars). O slovo sa opätovne prihlásila trojicou nových singlov, ktoré nazvala tringle. "Je úžasné byť v novej situácii, keď sa môžem pohnúť ďalej, môžem sa vyjadriť a môžem robiť to, čo som vždy chcela. Vyzerá to surreálne, ale práve teraz to začína byť reálne. Už som sa po takom dlhom čase a dlho trvajúcej bitke chcela cítiť dobre. Chcela som sa dostať k ľuďom," povedala JoJo pre magazín Billboard.

Tanečná When Love Hurts, romantická balada Say Love, ale aj povzbudzujúca Save My Soul budú súčasťou tretieho doteraz nepomenovaného albumu. Pracuje na ňom s britským spevákom a producentom MNEKom (Madonna, Clean Bandit) a švédskym Ramim Yacoubom (Britney Spears, Pink). Ako priznala magazínu Billboard, potom by sa chcela vydať na turné: "To je to, na čo sa najviac teším. Len kvôli príležitosti, ktorú som už tak dlho nemala."


Autor: Marek Majzon (Billboard.com, Sheknows.com)
Foto: Facebook.com/JoJo

Súvisiaci interpreti: JoJo