Iba spev už nestačí. Ďalšia fáza v šou SuperStar nazvaná Super výber preveruje odolnosť súťažiacich voči väčšiemu náporu stresu a nedostatku spánku. Počas kastingov vybrala porota stovku súťažiacich, ktorých pred bránami semifinále pretriedi na dvadsiatku najlepších. Hneď prvý z dvoch výberov ponúkol niekoľko napínavých momentov.

V prvom kole vyraďovania spievali bez hudobného sprievodu tí súťažiaci, ktorými si porotcovia neboli úplne istí. Tu sa musel znova predviesť aj Dalibor Slepčík, ktorý patril medzi predčasných favoritov kastingov. Rovnaké napätie čakalo aj na jeho sestru Sabinu. Obaja súrodenci nakoniec porotu presvedčili, že do súťaže patria a postúpili ďalej, čo v tomto prípade znamenalo ísť na hotel, naučiť sa za pár hodín pridelenú skladbu.

Neistú pôdu pod nohami zacítila aj "súťažiaca z planéty Fazuľa" Anna Dvořáková, o ktorej vystúpení sme písali minulý týždeň. Vtedy očarila Ondřeja Soukupa, vďaka ktorému postúpila do Super výberu. "Ty si taký úlet, si tak mimo až je to roztomilé," vyriekla Marta Jandová. To však na postup, za ktorý bol opäť iba Soukup, nestačilo. Konečný verdikt pre Annu tak znel, že v súťaži končí.



V sprievode klavíra vyplávali na povrch nedostatky

V ďalšej fáze dostali postupujúci pridelené skladby, s ktorými sa museli popasovať v priebehu niekoľkých hodín a prezentovať ich spolu so sprievodom klavíra, čo bola pre mnohých absolútne nová skúsenosť. Tu sa ukázalo, aký má kto rytmus, kto ako vníma hudbu. Niektorí klaviristovi ušli, iní mu nestíhali. Objavovali sa problémy s textami, ktoré sa výrazne podpisovali pod celkový výkon i pod absentujúce emócie. To spôsobovalo neistotu súťažiacich, ktorá mnohým výrazne uškodila.

Pätnásťročný Marek Pošta, v ktorom na kastingu Paľo Habera videl potenciálneho víťaza súťaže, si v Super výbere zavaril. Song od Bruna Marsa Just The Way You Are mu nesadol. Keby takýto výkon predviedol na kastingu, tak by sa ďalej zrejme nedostal a poslali by ho rovnou čiarou domov. Zachránil ho práve zapamätateľný dojem z kastingu, ktorým sa začlenil medzi favoritov. Vo včerajšom kole sa medzi nich už neradil. "Keby som ťa nepočul spievať predtým, tak si poviem, čo sme to zobrali? Ale počul som ťa predtým. Táto pesnička ti nesadla," skonštatoval sklamane Habera.

Podobne na tom bol aj spomínaný Dalibor Slepčík, ktorému Ondřej Soukup otvorene povedal, že bolo jeho vystúpenie nedokonalé. "Ale vieme, že si dobrý," zazneli z jeho úst aj slová, ktoré mali rozhodujúcu váhu pri konečnom verdikte, z ktorého sa mladučký súťažiaci môže jednoznačne tešiť.

Naopak, príjemným prekvapením bola Barbora Hauchová, ktorá na kastingu rozpútala protichodné reakcie porotcov, ktorí sa rozhodli, že jej dajú ešte šancu presvedčiť ich, čo sa jej nakoniec aj podarilo. "Máš špeciálnu farbu hlasu, do toho orientálny feeling, ktorý sa ti hodí, to máš iba ty," vyzdvihla pozitíva Marta Jandová. Okúzlený bol v tomto prípade aj Ondřej Soukup: "Tá pesnička dostala iný rozmer, ty si tejto pesničke veľmi pomohla," pochválil speváčku, ktorá interpretovala pieseň All Of Me Johna Legenda.

Z prvej epizódy Super výberu v nedeľu vzišla štyridsiatka postupujúcich, ktorá bude o týždeň preriedená na polovicu. Postúpiť do semifinálových kôl totiž môže iba desať dievčat a desať chlapcov. Adeptov je vcelku dosť. Ktorí to budú?

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/SuperStarNovaEra