Album jednej thrashovej legendy už máme dostatočne v žilách a už prichádzajú prvé tóny od legendy číslo dva. Megadeth siahli po sci-fi tematike, s ktorou korešponduje obal i názov novinky Dystopia. Nové skladby ale nahrávajú aj všetci ostatní, vzniká vynikajúci black, technický metal i coververzie.

Magnet týždňa

Jedným z najočakávanejších metalových albumov je aktuálne novinka od Megadeth. V priebehu roka sa ku kapele pridal nový bubeník, Chris Adler z Lamb of God, ako aj nový gitarista Kiko Loureiro. A legendárnym thrasherom to očividne prospelo. Prvým zverejneným singlom zo štúdiovky Dystopia je Fatal Illusion. Určite to nie je najlepšia skladba kapely, ale je dosť dobrá na to, aby sme sa už teraz tešili na celú dosku, ktorá vyjde 22. januára. (pm)


Šrot týždňa

Kapela StillWell - na moje prekvapenie - vydá čochvíľa už svoj druhý album. Svoje sily v ňom spojili okrem iných aj basák kapely Korn - Fieldy, ktorý si ale pre zmenu zahral na gitare, a Wuv z P.O.D., ktorý si bez zmeny zahral na bicích. A hudba? V podstate vykradnuté P.O.D., ale v zmäkčenejšej verzii pre rádiá. (pm)


Novinky

Päť mien - Phil Anselmo (ex-Pantera, Down), John Jarvis (Pig Destroyer, Agoraphobic Nosebleed, Fulgora), Derek Engemann (Cattle Decapitation), Chase Fraser (ex-Animosity, Decrepit Birth), a Jesse Schobel (Strong Intention, Cast the Stone). Že o čom točím? Predsa o novej superkapele Scour. To je zatiaľ všetko, čo vieme, ale akonáhle bude niečo nové, budete prví, kto sa to dozvie. (pm)

Po takmer roku sa nám pripomínajú Iron Reagan so skvelým albumom The Tyranny of Will. Práve z neho je skladba Rat Shit, ku ktorej chalani spravili nové video. (pm)


Ben Weinman je skutočne veľkorysý. S The Dillinger Escape Plan práve nahrávajú album a cez Instagram sa so svetom podelil o novú skladbu. Teda, aby som bol presný, 6-sekudnový úryvok zo skladby. Ech! (pm)

Elvis Presley sa v našich novinkách často nevyskytuje (kto by to bol povedal, že?). Tentokrát ale spravím výnimku. Red Fang zobrali hit Can’t Help Falling in Love a prerobili ho po svojom. Nečakajte však cover. Je to úplne iná skladba, kapela si len požičala text. Určite však stojí za vypočutie. Skočte na Loudwire a skúste. (pm)

A máme tu ešte jednu prerábku. Pamätáte si na Kittie? Také tie prehnane feministické nu-metalistky? Nič? No nevadí. Každopádne, ich podanie Space Oddity sa objaví na albume A Salute To The Thin White Duke – The Songs of David Bowie. Na moje prekvapenie tento pokus nie je úplne tragický. Ak ste ale fanúšikom pána Bowieho, pristupujte k nemu opatrne. Vypočuť si ho môžete na Bandcampe. (pm)

No a do tretice - i keď v tomto prípade sa nejedná tak celkom o cover. Abbath "prerobil" skladbu Warriors od nórskej superkapely I, v ktorej tiež pôsobil. Podobnosť teda vôbec nie je náhodná. Song je to naozaj výborný, tu je k nemu nové video. (pm)


Už o pár dní vyráža kalifornská legenda thrash metalu Slayer na turné s propagáciou svojho nového albumu Repentless, na týchto stránkach už toľkokrát omieľaného i recenzovaného. Turné začína v Japonsku, aby sa koncom októbra na dlhší čas usadili v Európe. Žiaľ, tentoraz sa zabijáci oblúkom vyhnú krajinám V4 (ale pozor! - koniec šnúry je v Moskve u báťku Putina... ktovie, čo tam Slayer ide dohodnúť). Aspoň Slovač z juhozápadu Slovenska si môže mädliť ruky: viedenský Gasometer ich bude hostiť v sobotu 7. novembra. A druhý pozor: Slayer podporí bude ďalšia mega legenda: Anthrax! Cena vstupenky na státie sa pohybuje čosi-kdesi okolo 45 eur. (ip)


Keď už sme nahryzli koncerty, s chuťou podávame ďalšie sústo. Tentoraz blackmetalové a bratislavské: 14. novembra, zase v sobotu, v klube Randal si to s fanúšikmi prídu rozdať Angel Epilepsia, Depresy, Remmirath a hlavne Algor. Začína sa o siedmej, podujatie má názov Nanothermite vol. VI. a vstupné je 5 eur. (ip)


Po mesiaci krútenia cédečka Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches musím uznať, že táto anglická Kolísavá Hnusoba oprávnene žne samé pozitívne ohlasy na svoj ostatný počin. Skladby sa mi dostali pod kožu a naozaj musím skonštatovať, že každá jedna sa vymkla nad priemer, čo znamená, že ide o mimoriadny album. Normálne ma mrzí, že na svojom nastávajúcom turné sa nám Cradlíci s dvoma Čechmi v zostave vyhnú... Navštívia však Budapešť (9.11.), Katovice (12.11.) a Brno (13.11.). (ip)


A na záver môjho príspevku niečo, čo stavia chlpy do pozoru: otcovia metalu, páni Halford, Tipton, Hill & co. Oproti nedávnej minulosti sa starý Rob naučil oveľa lepšie pracovať s hlasom po 60-tke. Už to nie je ono, ale našiel si svoje cesty a grify. Painkillera má stále v hrdle! Famózne, Rob! Mimochodom, minuloročný album Redeemer Of Souls, keby mal o trošku lepší zvuk, tak je to pán album. Kto nepočul bonus alebo samostatne vydané EP 5 Souls, neuverí na prvé počutie, že nejde o vydanie zabudnutých skladieb zo začiatku 80-tych rokov minulého storočia. (ip)


Ruskí zadumenci Kauan zverejnili druhý klip k úryvku z nového 52-minútového eposu Sorni Nai. Rovnomenný album je inšpirovaný tragickými udalosťami z 50. rokov minulého storočia známych pod názvom Záhada Dyatlovej výpravy. Klip je len kolážou dobových fotiek deviatich ruských skialpinistov, ktorí záhadne zahynuli v roku 1959. (ak)


Nórska proggressive black superskupina  Borknagar pozostávajúca z členov Solefald, Vintersorg, Arcturus či Leprous, ohlásila vydanie novinky. Už desiaty album vyjde 22. januára a bude sa volať Winter Thrice. Zatiaľ sa potešte starším videoklipom z albumu predošlého. Hádam nové skladby nenechajú na seba dlho čakať. Kapela sa budúce leto objaví na vypredanom festivale Wacken a dúfame, že pridá nejaké koncerty aj blížšie. (ak)


Technickí metalisti The Faceless prežili dva turbulentné roky, plné zmien v lineupe. Lídra Michaela Keenea opustili všetci členovia a budúcnosť kapely bola neistá. Nateraz však vyzerá byť všetko ustálené, keďže k zostave sa vrátil ich prvý vokalista Derek Rydquist, prišiel i staronový basgitarista a nová tvár na gitarový post. Nová zverejnená skladba znie sľubne a pripravuje sa vydanie dosky pracovne nazvanej In Becoming a Ghost. Na dátum si ešte ale musíme počkať. (ak)


Šmakózny black and roll hobľujú (ako inak) Nóri Vreid. Ich siedmy album Sólverv na pulty obchodov dorazí 9. októbra a kapela ho uvádza rovnomennou skladbou. Podmanivé animované video k nej, plné prírodných motívov v pokrutenom kontexte, stvoril všestranný Kim Kolm. (ak)


Haluz týždňa

Ako by asi tak mohla znieť skladba Grace od Lamb of God zahratá na ninere? Že neviete, čo to je? Taký ten stredoveký hudobný nástroj, ktorý ste už určite počuli, len ste nevedeli, že má takéto sprosté meno. (Tu je dôkaz) Autorkou tohto diela je Poľka, ktorá sa na Youtube prezentuje ako helvetion. Neviem, ako tento nápad dostala, ale som rád, že sa tak stalo, lebo je to úplný masaker! (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Igor Paško (ip)
Foto: Facebook.com/Megadeth

Súvisiaci interpreti: Megadeth, Slayer