Britský hudobník a spevák Peter Gabriel sa 5. mája predstaví v Bratislave. Šesťdesiattriročný niekdajší člen skupiny Genesis odohrá koncert na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v rámci európskej časti turné Back To Front, na ktoré vyrazil pri príležitosti 25. výročia vydania svojho albumu So (1986).

"Piesne ostávajú nadčasové. Gabriel nahral majstrovský album ponúkajúci príjemný pop, ktorý je ale zároveň skvele neobvyklý," napísal prestížny Q Magazine o reedícii albumu, ktorý sa postupom času stal jednou z najdôležitejších platní 80. rokov. Bol medzinárodne ocenený množstvom platinových platní (len v USA sa ho predalo viac ako 5 miliónov). Obrovským hitom sa stala skladba Sledgehammer a jej priekopnícky videoklip, ktorý patrí k najhranejším klipom všetkých čias na MTV.


Album So obsahuje mnoho veľkých Gabrielových hitov a obľúbených piesní, vrátane In Your Eyes, duetu s Kate Bush Don’t Give Up či Big Time. Na platni sa podieľali známi hudobníci ako Lori Anderson, Stewart Copeland, Daniel Lanois, Jim Kerr, Bill Laswell alebo Nile Rodgers.

"Myslím, že keď sme vtedy tento album hrali, vedeli sme, že je dobrý. Nebol som nejaký obskúrny umelec, mal som už hity ako Shock The Monkey, Games Without Frontiers a Solsbury Hill, ale po každom z nich som sa zámerne čiastočne zase sťahoval do tieňa. Albumom So skončili všetky moje úvahy o sebe ako o kultovom umelcovi na hrane hudobného mainstreamu, hlavne v Amerike. Možnosť stiahnuť sa zase do tieňa pre mňa už neexistovala," spomína Peter Gabriel na jeden z najväčších míľnikov jeho kariéry.

"Čas na všetkom zanecháva nezmazateľnú stopu. Keď sa vraciate do minulosti, už v nej nemôžete žiť, ale môžete okolo nej chodiť, oprášiť staré spomienky a občas zachytiť vôňu nejakého miesta, v ktorom ste žili," hovorí Gabriel o svojich pocitoch z reedície a turné, na ktorom znovu oživuje staré skladby. Na koncerte ho bude sprevádzať pôvodná zostava zo spomínanej štúdiovky So, z ktorej odohrá všetky skladby. 3. októbra sa hudobník s rovnakým programom predstavil vo Viedni a 10. októbra v Prahe.

Peter Gabriel pôsobí na scéne už od roku 1967. Preslávil sa ako spevák a flautista kapely Genesis. Po odchode z tejto slávnej formácie odštartoval v polovici 70. rokov sólovú kariéru. Postupne vydal deväť štúdioviek, z ktorých komerčne najúspešnejšia bola práve So. Jeho zatiaľ posledným albumom je nahrávka New Blood (2011). Na svojom konte má tri Brit Awards, šesť Grammy a trinásť MTV Video Music Awards. Ako člen kapely Genesis je od roku 2010 členom Rock'n'rollovej siene slávy.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Zdroj: SITA (xl.sk, archív)
Foto: XL promotion

Súvisiaci interpreti: Peter Gabriel