Slovenská kapela Alea vo štvrtok 6. novembra v bratislavskom Zichyho paláci pokrstí album Oy, mame, shlog mikh nisht. Podujatie by sa malo začať o 19:00. Návštevníci sa môžu tešiť aj na hostí, ktorými budú Martin Babjak a Robert Roth. Vstupné bude dobrovoľné.

Novinka ponúka židovské piesne v úpravách slovenských skladateľov. Skladby naspievali v jazyku jidiš. Album, ktorého názov v preklade znamená Joj, mama, nebi ma, predstavia aj na koncertoch v Trenčíne, Bánovciach nad Bebravou, Košiciach a Humennom.

Martin Babjak a Robert Roth, ktorí sa zúčastnia bratislavského krstu, sa podieľali aj priamo na nahrávaní nového CD. Ako uvádza samotná formácia "spolupráca Babjaka a Rotha sľubuje oživenie a posun výrazu až k hraniciam klasickej interpretácie. Interpretácia diel súčasných autorov tak dostáva nový a nepoznaný rozmer, ktorý je v našich podmienkach ojedinelý a originálny."


Komorný súbor Alea založil v roku 2001 akordeonista Boris Lenko. Vo formácii pôsobia aj Stanislav Palúch (husle), Daniel Buranovský (klavír) a Ján Krigovský (kontrabas). V začiatkoch sa venovali interpretácii tvorby argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu.

Koncerty formácie Alea:

6. novembra - Bratislava, Zichyho palác
9. novembra - Trenčín, Piaristické gymnázium
10. novembra - Bánovce nad Bebravou, ZUŠ DK (+ Master Class)
11. novembra - Košice, Kasárne/Kulturpark
12. novembra - Divadelná sála Domu kultúry v Humennom

Zdroj: SITA, Aleaband.com
Foto: Aleaband.com - Robert Ragan