Česko-slovenské turné kapely Midi Lidí k novému albumu Give Masterpiece a Chance! je v plnom prúde. Už dnes večer v Trenčíne skončí séria štyroch slovenských koncertov po sebe, nasledovať bude vrchol celého turné v podobe dvoch krstov v Prahe a Brne, no neskôr sa kapela na Slovensko ešte vráti. Nenechajte si to ujsť, hrá v skvelej forme!

Slovenskú časť turné odštartovali Midi Lidi v mesiac dopredu vypredanom bratislavskom klube Fuga. Hoci koncert sa konal v strede pracovného týždňa (streda 2.11.), fanúšikovia si po predkapelách (Ľubo Burgr & Pjoni a Mayen) museli na elektronicko-rockové kvarteto počkať až takmer do 23:00. Čakanie pred nápisom "Milí lidi" však stálo za to, kapela odohrala skvelý koncert plný vibrujúcej energie, inštrumentálneho majstrovstva a nenúteného, miestami absurdného humoru.

Prvky súčasnej elektronickej hudby sa v novej tvorbe Midi Lidí prelínajú s gitarovými vyhrávkami, a tak sa chvíľu cítite ako na tanečnej párty, inokedy zase ako na kraut- či post-rockovom koncerte. Nad tým všetkým stoja originálne syntetizátorové melódie a geniálne dadaistické, vtipno-hlboké texty spolu so zábavne teatrálnym prejavom a pohybovými kreáciami frontmana Petra Mareka.

Už vďaka nemu samotnému by koncert vizuálne nenudil ani bez projekcie VJky DVDJ NNS, z ktorej si popravde nič nepamätám. Sledovanie kapely ma totiž úplne pohltilo. Na pódiu vládne prirodzená muzikantská chémia, o čom svedčia nielen usmiate tváre hudobníkov, ale aj časté výbuchy smiechu v podaní staronovej klávesáčky Markéty Lisej a basáka Prokopa Holoubka. Bubeníka Tomáša Kelara som v preplnenom klube poriadne nevidel, no určite si koncert užíval s rovnakou radosťou.

Približne takto to vyzeralo aj na bratislavskom koncerte:


Počas večera/noci zaznela popri starších peckách aj väčšina skladieb z vynikajúceho nového albumu Give Masterpiece a Chance!, ktorý hudobne i textovo oslavuje leto a uvoľnenú bezstarostnosť. Mnohí si iste počas koncertu spomenuli na skvelé vystúpenie na tohtoročnej Pohode. Bezprostredná šou v malom klube síce fanúšikom dáva možnosť sledovať hudobníkov zblízka, no atmosféra letného festivalu, otvorený priestor a dýchateľný vzduch kapele svedčí ešte viac.

Rovnako ako v lete na trenčianskom letisku, aj na jesennom turné kapela svoj set dopĺňa skvelými mashupmi svojich skladieb s úryvkami svetových hitov. V piesni Volám tak zaznel aj refrén skladby I just called to say I love you Stevieho Wondera, neskôr sme si mohli zaspievať Do člna od Mira Žbirku a jedným z vrcholov bolo skvelé a vtipné spojenie hitu Pokoj s coverom piesne A Forest (The Cure) v podaní v lese strateného a zmäteného Petra Mareka. Mimochodom, jeho angličtina so zámerne akcentovaným českým prízvukom je naozaj zábavná (giv mi samting betr, betr den mí!). Paradoxne si myslím, že práve Midi Lidi by vďaka svojej originalite a výborným koncertom mohli zaujať aj zahraničné publikum.


Krst platne bez platne

Momentálne sa však skupina sústredí len na svoje "domáce trhy", kde patrí k najpopulárnejším klubovým a festivalovým kapelám. Vyvrcholením jesennej časti šnúry Roh hojnosti doplníme! Tour 2016, ktorá má úctyhodných 25 zastávok, budú dva krsty. Prvý sa uskutoční 7. novembra v pražskej MeetFactory, druhý o deň neskôr v brnianskej Fléde. Dnešný koncert v Trenčíne sa koná v klube Lúč. Ďalšie slovenské koncerty sa odohrajú Žiline, Skalici, Trnave, Prešove a Banskej Bystrici, ich rozpis nájdete na konci článku.

"Na krstoch bude zaujímavé napríklad to, že sme podcenili záujem o naše vinyly, ktoré už sú uplne vypredané. Nebude teda čo krstiť!" hovorí Prokop Holoubek a Petr Marek dodáva: "Našťastie sú tu stále pre slušných ľudí CDčka a Ulož.to."

Ako vyzerajú koncerty, prezradil Tomáš Kelar: "Samotných nás zaskočilo, že Give Masterpiece a Chance! je vlastne dospelá platňa. A preto sa na turné budeme správať dôstojne, čo platí primárne o Prahe a Brne." Ako spomienka na minulé obdobie slúži nedávno dokončený klip k päť rokov starému hitu Na co nesmíš zapomenout


Skupina nebude zaháľať ani v zime. Naplánovala vydanie EP Pomelo, ktorého súčasťou budú okrem dvoch nových skladieb aj pesničky Sraz kjůristů a Masterpiece. Obe doposiaľ vyšli len na vinyle, no Midi Lidi ich nedávno ponúkli na vypočutie aj online. Viac sa o kapele dozviete na oficiálnych stránkach midilidi.com a www.facebook.com/midi.lidi.

Zostávajúce koncerty jesennej časti turné Midi Lidi:

5. 11. - Trenčín, Lúč  ☼ ◊
7. 11. - ČR, Praha, Meetfactory  ◙ ☼
8. 11. - ČR, Brno, Fléda  ▲ ☼
9. 11. - ČR, Ostrava, Fabric  
10. 11. - Žilina, Stanica  
11. 11. - ČR, Vsetín, Suchý Dok  
12. 11. - Skalica, Orlovna  
16. 11. - ČR, Zlín, Blok 12  
17. 11. - Trnava, Art  
18. 11. - Prešov, Wave  
19. 11. - Banská Bystrica, Urban Spot                

hostia: 
Mayen
Ventolin live
Ventolin DJ set
Ľubo Burgr & Pjoni
Uzavretá spoločnosť ◊
Lazer Viking / Sabrehart

Dajte šancu majstrovskému dielu na Deezeri:
(alebo na Bandcampe)



Text: Patrik Marflák (koncert v Bratislave), Zdeněk Neusar (o krstoch)
Foto: Johana Novotná