Deep Purple, jedna z najzásadnejších kapiel všetkých čias, ktorá bola v roku 2016 uvedená do Rock’n‘rollovej Siene slávy v Čechách naposledy vystúpila minulý rok v pražskej O2 Arene. Formácia predlžuje svoje turné Infinite Long Goodbye a zamieri aj do brnenskej Drfg areny.

Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Steve Morse a Don Airey, ktorí tvoria ôsmu zostavu v histórii kapely, pokračujú vo svojich hardrockových šľapajách, v štýle a odtieňoch ich poslednej tvorby sú čitateľné odkazy na staršie počiny formácie. Deep Purple začali postupne skúmať nové hudobné oblasti a vzbudzovať záujem fanúšikov, ktoré ešte ani neboli na svete, keď mocná Purple mašinéria ovládla hudobný svet. Ich svätým grálom sú albumu In Rock (1970), Machine Head (1972) a Made in Japan (1973), ktoré katapultovali Deep Purple na špičku, čo sa zárobkov z koncertov a celosvetového predaja albumov týka. Veľkú zásluhu na tom mala aj skladba Smoke on the Water.

Počas svojej dlhoročnej kariéry zložili nespočetné množstvo skladieb, ktoré sú dnes považované za klasiku. Ich piesne tiež vyvolali nikdy nekončiacu debatu medzi staršími a novším fanúšikmi, najmä po vydaní nahrávky Now What?!, ktorá sa zaradila medzi najpredávanejšie albumy na svete. K dnešnému dňu sa z neho predalo viac ako pol milióny nosičov a kapela zároveň od jej vydania predala viac než milión vstupeniek na svoje koncerty čím potvrdzujú, že živé koncerty Deep Purple neprestávajú fanúšikov fascinovať.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Petr Novák z agentúry Live Nation.

Súvisiaci interpreti: Deep Purple