Talentové súťaže nie sú obľúbené iba v Európe či Amerike, ale už aj v arabskom svete, kde možno občas zahliadnuť naozaj unikátne vystúpenia či zaujímavých ľudí. Medzi nimi sú aj 18-ročná raperka, ktorá svojimi textami bojuje za práva žien, či Američanka, ktorá sa naučila texty arabských piesní aj hru na tradičný nástroj zvaný úd.

Majam Mahmúd síce do finále súťaže Arabs Got Talent nepostúpila, no jej vystúpenie malo v arabskom svete obrovský ohlas. Po tom, čo v októbri vystúpila v talentovej šou, sa na jej profil na sociálnej sieti hrnú fanúšikovia. Denne údajne dostáva až 50 správ a podľa jej vlastných slov, nie všetky sú pozitívne. "Niektorí hovoria, že robím islamu zlé meno. Prípadne, že sa dokonca rúham," uviedla mladá raperka. "Veľa ľudí hovorí o tom, či je možné, aby dievča so závojom robilo to, čo robím ja. Keď chcem nahrať skladbu, strávim veľa času sama v štúdiu s množstvom mužov. Je ťažké nájsť niekoho, kto bude takto ochotný pracovať."

Kuriozitou je, že ju pri tvorbe neinšpiruje západný hip-hop, v ktorom dominujú práve mužskí interpreti, stavia však na úprimnosti a spoločenskej kritike, ktorá je pre tento žáner typická. Jej tvorba vychádza z písania poézie, ku ktorému ju viedla matka už od 12-tich rokov. Tým, že Majam svoje verše recitovala čoraz rýchlejšie, z jej prejavu sa prirodzene vyvinul rap. Len 18-ročná študentka ekonómie na univerzite v Káhire je však unikátna najmä tým, o čom rapuje. Venuje sa totiž téme sexuálneho obťažovania, ktorá je v jej rodnom Egypte tabu.

Podľa štatistík, na ktoré sa v článku o Majam odkazuje britský denník Guardian, až 99,3% egyptských žien takéto obťažovanie zažilo a 91% sa kvôli tomu bojí vyjsť na ulicu. Ženy sú navyše pri obťažovaní obviňované, že mužov k nemravnostiam samé vyprovokovali. "Flirtuješ, obťažuješ a nevidíš na tom nič zlé. Ale aj keď sú to len slová, nie sú to narážky, sú to kamene," rapuje v jednom zo svojich textov. Majam síce do finále súťaže nepostúpila a nie je ani najlepšou raperkou na svete, no jej výpoveď a odvážne účinkovanie v súťaži, ktorá sa vysiela vo viacerých krajinách arabského sveta, môže byť inšpiráciou pre mnohé utláčané ženy.


Američanke sa smiali, postúpila až do finále

Ďalšou zaujímavou postavou tretej série Arabs Got Talent je Američanka Jennifer Grout, ktorá dokonale prekvapila publikum sediace v hľadisku i celú porotu. Mladá blondýnka, ktorá sa na pódiu predstavila v rodnom jazyku, totiž zaspievala jednu z arabských piesní v pôvodnom znení a doprevádzala sa pritom hraním na tradičný strunový nástroj zvaný úd.

"Keď som začala hrať, obecenstvo sa začalo smiať. Ale pokračovala som a asi po 30 sekundách všetci zmenili názor a začali ma podporovať," uviedla Američanka. Teší sa pritom nielen podpore publika, ale aj poroty. "Tak dlho sme napodobňovali Západ a toto je prvýkrát, kedy niekto, kto nie je nijakým spôsobom spätý s arabským svetom - americké dievča, ktoré nehovorí arabsky - spieva arabsky," povedala populárna libanonská speváčka Najwa Karam, ktorá bola spočiatku za podporu speváčky kritizovaná.

Samotná Jennifer, ktorá pochádza z hudobnej rodiny a arabskej hudbe sa venuje len od roku 2010, sa najskôr v súťaži stretla s tým, že ju nikto nebral vážne, neskôr ju dokonca obviňovali, že si svoj cudzokrajný pôvod vymyslela. Všetky pochybnosti sa však postupne stratili a podpora fanúšikov napokon sympatickej Američanke pomohla k tomu, že sa ako jediná hudobníčka prebojovala až do finále šou, ktoré sa uskutoční v sobotu.


Zdroj: iDnes.cz, Theguardian.com
Foto: Youtube