Príjemne zasnený, hudobne vyzretý, progresívne romantický, plný atmosféry, precíteného soulového spevu a zaujímavých detailov. Nový album britského elektronicko-klavírneho melancholika je vonku len pár hodín a nechať sa pohltiť jeho krásou je neuveriteľne jednoduché.

Prišlo to takmer bez varovania. Možno sa James Blake inšpiroval u Beyoncé, ktorej fanúšikovia ho nedávno spoznali vďaka hosťovaniu na jej novom, tiež prekvapivo vydanom vizuálnom albume Lemonade. O tom, že na jarné mesiace chystal novú štúdiovku, sa síce vie už dávno, dátum jej uvedenia na trh však neprezradil. Až do včera, kedy v BBC Radiu 1 oznámil, že jeho tretí album vyjde v noci na dnes a jeho názov je The Colour In Anything, nie pôvodne avizovaný Radio Silence.

Prekvapila aj dĺžka albumu - 17 skladieb, 75 minút. Producentsky je pod ním okrem samotného autora podpísaný aj Rick Rubin a jediným vokálnym hosťom je líder kapely Bon Iver Justin Vernon. Na dvoch skladbách sa autorsky podieľal Frank Ocean, trochou gitarovej psychedélie zase prispel novozélandský hudobník Connan Mockasin. V jednej piesni mal hosťovať Kanye West, nakoniec je však album bez neho.

"Ani neviem, ako opísať, prečo to vlastne nevyšlo. Chcel som, aby bol Kanye v songu Timeless, ale jeho sloha sa nematerializovala. Myslím, že v jeho živote sa udiali obrovské veci, takže som nenaliehal. Okrem toho, nálada albumu sa postupne menila, a napokon si myslím, že by sa to tam ani nehodilo. Ale nepovedal som, že spolupracujem s Kanyem len kvôli získaniu pozornosti - naozaj som ho v tej skladbe chcel," povedal Blake v čerstvo vydanom rozhovore pre magazín Pitchfork. Okrem nového albumu v ňom hovorí aj o spolupráci s Beyoncé či o tom, ako s odstupom času vníma svoje prvé dve štúdiovky a prečo by sa do obdobia ich vzniku nechcel vrátiť.

Novinku, z ktorej vo februári ponúkol singel Modern Soul, predstaví talentovaný 27-ročný hudobník v lete v rámci svojho turné aj na Pohode, kde odohrá svoj premiérový koncert na Slovensku. Je sa na čo tešiť, Album znie naozaj fantasticky! A vlastne, kvôli jeho počúvaniu jarnú prírodu a pekné počasie počas víkendu ignorovať nemusíte, Jamesova hudba sa veľmi dobre hodí aj na prechádzky lesom. Napokon, sám k tomu prostredníctvom staršieho klipu Overgrown priam vyzýva.

Nahrávku, na ktorej milovníkov umenia okrem hudby zaujme aj ilustrovaný vizuál od hudobníkovho menovca Sira Quentina Blakea (nájdi nahú ženu), môžete od dnes počúvať vo všetkých platených streamingových službách aj na iTunes. Všetky skladby sú aj na Youtube, väčšina však len v podobe minútových ukážok.

 
Tracklist albumu The Colour In Anything: 

1. Radio Silence 
2. Points 
3. Love Me In Whatever Way 
4. Timeless 
5. F.O.R.E.V.E.R 
6. Put That Away And Talk To Me 
7. I Hope My Life (1-800 Mix) 
8. Waves Know Shores 
9. Choose Me 
10. I Need A Forest Fire (feat. Bon Iver) 
11. Noise Above Our Heads 
12. The Colour In Anything 
13. My Willing Heart 
14. Two Men Down 
15. Modern Soul 
16. Always 
17. Meet You In The Maze 

James Blake, celým menom James Blake Litherland, sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 2009. Debutový album s eponymným názvom vydal o dva roky neskôr (2011). Nasledovala štúdiovka Overgrown (2013), za ktorú získal prestížnu Mercury Prize. Okrem toho vydal aj šesť EP nahrávok a na konte má tiež Ivor Novello Award a nomináciu na Grammy.

Medzi jeho najznámejšie skladby patrí skvelá coververzia skladby Limit to Your Love speváčky Feist, z druhého albumu zase najviac zarezonovali piesne Overgrown a Retrograde. Viac než o hitoch je však jeho tvorba o podmanivej atmosfére a experimentovaní so zvukom - a s tichom. Jeho originálny prístup k hudbe zaujal známych hudobníkov z rôznych žánrových sfér. Okrem Justina Vernona má za sebou aj spolupráce s raperom a producentom RZA z Wu-Tang Clanu či s legendárnym Brianom Enom, ktorý s ním nahral skladbu Digital Lion.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Pitchfork.com + SITA, Nme.com)
Foto: artwork - Sir Quentin Blake

Súvisiaci interpreti: James Blake